Moja Crvena Zvezda
Клупска дешавањаФудбал

Срећан рођендан Жиго!

reprezentacija
reprezentacija

Старији наши памте боље играче и оне које су више дали Звезди од њега. Али ако је неко последњих 15 година, чак и од Барија, обележио онда је то он. Дошао је неприметно, са подсмехом вечине који су га већ прогласили грешком и осудили на пропаст, постао Краљ. Ретко коме се пева, не само на Северу, на “Мари” после одласка, он је један од тих. Херој детињства! Никола Жигић! Срећан рођендан, Никола!

25. септембра 1980 године рођен је у малом месту Криваја, код Бачке Тополе. Родитељи су му бранили професионално да се бави фудбалом, док не заврши школу и док не буде имао диплому у рукама, али ниега је нешто вукло. У Криваји су сви тренирали фудбал, па и он са осталима. Али родитељима је било образовање на првом месту,. “Шта ако се повредиш?”, размишљали су. У основној школи се није издвајао по висини, али у средњој је већ била приметна велика разлика. Сви гу терали на кошарку. “Са таквом висином у фудбалу немаш шта да тражиш”, говорили му.  Почео је у локалном клубу АИК Бачка Топола, дебитовао за први тим, тресао мреже као од шале. Није одустао. Када је завршио средњу машинску школу, где је предавао његов стриц који га је бодрио да настави фудбалски пут, отишао је на одслужење војног рока у Бар. Тамо је играо за Морнар. Наставио да терорише голмане. Висок 202цм, ретка појава у фудбалском свету. Један од највиших фудбалера света.

После повратка из војске кратко се задржао у Колубари из Лазаревца, а затим отишао у Француску, у Сент-Етјен на пробу. Није успео, малери су били јачи у том тренурку. Али, срећа прати храбре. Остварује свој сан. 2003 године долази у највећи клуб – Црвену звезду.  Остало је историја. Каква дивна историја. Шест месеци проводи у Спартаку из Суботице на позајмици, где на 11 утакмица постиже 14 голова. Кренуле су приче и подсмејавања. Висок је, блентав, не зна да трчи, кракат је. “Комшије” су предњачиле. Славољуб Муслин га, како кажу. Случајно поведе на припреме у Словенију. Прва пријатељска утакмица против Муре, 4:0, Никола 4 гола!  Следи пораз на премијери сезоне у Крушевцу 1:2, затим почиње Жигоманија, коју никад нећу заборавити. Хеттрик молдавском Ниструу, фантастични двомеч против данског Одензеа, два гола у дербију и победа од 3:0, Лотар Матеус и “комшије” добијају мило за драго, падају на колена пре светим Николом! Оверавање титуле против Војводине, голови у дербију, најбољи стрелац лиге, голови у Европи и утакмица живота против италијанске Роме. Дефинитивно утакмица коју ми млађи памтимо, коју ћемо памтити вечно. Рома је повела, Никола је урадио оно што је није успело ни Ханибалу, ни Астериксу, Обеликсу и Галима. Победио је и покорио римљане. Бомба са 35м је гол урежан у мојој меморији као нешто најлепше што сам видео у животу! Као нешто најлепше што сам доживео, раме уз раме са голом Зокија Јовичића Барселони. Две титуле, два Купа, две Дупле круне. 17 голова у Европи – четврти стрелац у историји. 110 утакмица, 71 гол. Хвала велико, највеће хвала Никола! Играчи се данас, у веома брзом времену задрже јако кратко по клубовима, лојалност је параван за. Он је пример како доћи до звезда, бити легенда. Никола Жигић!

Отишао је као Краљ. Јасно се сећам испадања од италијанског и светског великана

U dresu Rasinga
U dresu Rasinga

Милана у квалификацијама за Лигу Шампиона и Николиног гола Хајдуку из Куле, његов последњи меч у најлепшем, светом дресу. Нагађало се који је његов следећи клуб, читава Европа је полудела за њим. Арсенал је предњачио, Арсен Венгер није штедео придеве за Николу, али… Отишао је у Шпанију, Расинг Сантандер, да увесељава и обрадује друге навијаче. Ми се увек радујемо кад он постигне гол, иако није у нашем дресу. Дебитантска сезона за пример. 32 утакмице, 11 голова, носио је Расинг на леђима. Остаје у Шпанији. Сви луде за њим. Он бира Валенсију као следећу дестинацију. Али га Валенсија није заслуђила. Враћа се у Расинг на позајмицу и цвета. 19 утакмица, 13 голова. Али људима из Валенсије то није довољно. Слепи су. Никола мења дестинацију и долази у енглеску Премијер Лигу, клуб Бирмингем. За Валенсију је одиграо 42 утакмице, постигао 11 голова, освојио шпански Куп Краља.

Nikola Žigić na promociji u Birmingemu
Nikola Žigić na promociji u Birmingemu

У Бирмингему наставља своју причу. Постиже победоносни гол против градског ривала Астон Виле, води их до освајања Лига Купа, први трофеј у историји клуба после 43 године.. Пада Арсенал пред Николом. Постигао је гол и асистирао у последњем минуту, и поред вођства Арсенала, за трофеј. Ипак Бирмингем испада из лиге, иако ништа није слутило на то пар месеци пре тога. Нагли пад форме и Николина повреда су допринеле томе. Данас навијачи Бирмингема се моледа се Никола врати, а кад уђе у игру цео стадион му скандира. Зна и Жига да нигде на свету то не звучи, као на његовој “Маракани”!

Nikola Žigić
Nikola Žigić

За репрезентацију дебитовао 31. марта 2004. у Београду против Норвешке (0:1). Први гол је постигао 8. јуна 2005 против Италије, на пријатељском мечу у Канади. За сада има одиграних 54 утакмица и постигнутих 20 голова. Учествовао је на два светска првенства – 2006 у Немачкој и 2010 у Јужној Африци. Данас је предводник националног тима на путу ка европском првенству у Пољској и Украјини 2012.

Ожењен је и има једног сина.

Велики човек, велико срце. Највећи међу највећима.  Твоји голови су део Звездине славне историје, ти си део ње. То није свако. А ми те чекамо на “Маракани”, број 25. Да поново падају Рома и остали пред нама и пред тобом. Хвала ти мајсторе! Срећан рођендан! Никола Жигић, један је Никола Жигић!!!

Повезане вести

16 comments

ilija сеп 27, 2011 at 09:56

srecan rodjendan i sve najbolje

Reply
goran72 сеп 25, 2011 at 19:37

Nikola Žigić jedan je Nikola Žigić ,Nikola Žigić jedan je Nikola Žigić !!!!!!!!!!!!!!!!

Reply
CANE сеп 25, 2011 at 15:35

SRECAN RODJENDAN MAJSTORE PA DA NE SE VRATIS ………….

Reply
Veljko Đoković сеп 25, 2011 at 11:41

Srecan Rodjendan Zigo!Puno srece u karijeri,i da se vratis na Marakanu!

Reply
Nikola сеп 25, 2011 at 15:08

Srecan rodjendan majstore!

Reply
Mladjen сеп 25, 2011 at 14:46

Nikada necu preboleti tu grupnu fazu kupa uefa kada je romi zakucao sa 30 m…imali smo sve,napad,odbranu sredinu…snazni smo bili…extra trenera smo imali…ali smo potcenili smrdljivi tromzo…da smo njih dobili…ko znao dokle bismo dogurali!

Reply
Djole сеп 25, 2011 at 14:21

Ja necu zaboraviti finale kupa protiv OFKa,mi gubimo ali Ziga ne da kup,daje gol iz slobodnjaka!!!!Njegov dres sam odmah kupio!!!!Ziveo Nikola Zigic!!!!!

Reply
NRA7 сеп 25, 2011 at 13:48

jedan je zigic nikola ! nema veze kolko ljudi ga pljuju i sve za mene on ce uvek ostati heroj !!! i nadam se da ce se jednog dana vratiti ! i svaka cast za tekst najezio sam se ! srecan rodjendan zigo !!!

Reply
dusan сеп 25, 2011 at 13:47

oвaj чoвek je увeк дaвao гoлoвe кaд je билo тeшкo, кaд сe лoмио рeзултaт кaд je билo нeизвeснo сетите се само утакмице против јанг бојса тамо, тад сам имао 8 година и сећам се да им је дао 2 комада за 15 минута, а предходно су они водили 2 0 и памтим га као најбољег играча од тада па до сад !!!штo рeчe јeдaн трeнeр „прaви игрaчи сe пoзнajу у тeшким трeнуцимa“….срећaн рoђeндaн жигo и нek ти Бог да све најбоље и да се једнога дана вратиш у твоју звезду!

Reply
Nenad сеп 25, 2011 at 13:06

Nek si ziv i zdrav da zivis sto godina srecan rodjendan

Reply
PERA BOR сеп 25, 2011 at 12:35

Zigo srecan rodjendan pa da nam se vratis sledece sezone da udjemo u tu ligu sampiona!!!

Reply
Milos.Pavlovic.Czv-Gunja сеп 25, 2011 at 12:06

Jankovic, ne pomislja Jankovic da bilo sta kreira , ali Zigic je tamo , pogledajte kako igra Nikola Zigic , NIKOLA ZIGIIIIC , jaoooooo KAKAB GOL NIKOLE ZIGICA !!! srecan rodjendan majstore !!!

Reply
Aleksandar сеп 25, 2011 at 12:02

Ko da je bilo juce kad je igrao u nasem dresu… Bio sam klinac ali secam se njegovih majstorija…

Reply
Milos.Pavlovic.Czv-Gunja сеп 25, 2011 at 12:01

Arrivederci Roma !!! 😉

Reply
Mariachi сеп 25, 2011 at 12:13 Reply

Leave a Comment