Moja Crvena Zvezda
Звездаши широм светаФудбал

Учинак Звездаша широм света

Као и ранијих кола, и овога пута анализирамо учинке наши бивших играча и Звездаша широм планете. Овога пута се неколико играча вратило на терен после дуже паузе, и то свакако може да задовољи наша очекивања. Крећемо редом, од Енглеске.

Немања Видић
Немања Видић

У Премијер лиги, одиграно је неколико занимљивих утакмица. Блекбурн Роверс је у суботу угостио новог енглеског гиганта, Манчестер Сити. „Грађани“ су били немилосрдни, и чак четири пута су тресли мрежу домаћина. Битан податак је и да се Александар Коларов вратио на терен, одигравши на одличном нивоу свих деведесет минута, а притом је био и асистент код првог гола у 57. минуту, када је стрелац био Адам Џонсон. Сити је овако остао у кораку са градским ривалом, Јунајтедом, и има 19 бодова.  А управо је и Манчестер Јунајтед остварио победу на Олд Трафорду против новог Премијерлигаша, Норвич Ситија. Ипак, због повреде, са терена и даље одсуствује Немања Видић, што је велики хендикеп за „црвене ђаволе“. А ни Ненад Милијаш није играо у поразу Вулверхемптон Вондерерса на домаћем терену од Њукастл Јунајтеда. „Свраке“ су славиле са 1:2, а „вукови“ су после одличног старта сезоне пали на незавидно 14. место. У Чемпионшипу је после много времена утакмицу почео и Никола Жигић. Он је првих сат времена учествовао у убедљивој победи његовог Бирмингем Ситија против бившег првака Европе, Нотингем Фореста. Ипак, српски репрезентативац није одиграо спектакуларно, али свакако да његов повратак на терен радује све Звездаше.

Милан Бишевац
Милан Бишевац

У Француској играју 5 бивших Звездиних фудбалера. За Ницу је свих 90 минута наступао Немања Пејчиновић, с тим што је српски интернационалац добио и жути картон у 62. минуту. Ница је играла 1:1 са Каеном у гостима, и тренутно има седам бодова из девет утакмица. Павле Нинков, и његов нови клуб, Тулуз, нису се прославили на гостовању Сошоу. Домаћа екипа је рутински одрадила посао, тако да су се љубичасто-бели вратили кући са три гола у мрежи. Нинков је играо свих 90 минута, и утопио се у сивило својих саиграча. Тулуз се и даље налази на одличном четвртом месту, и има 17 бодова, као и Монпеље и Лион. На једној невероватној утакмици, Бордо је играо нерешено, 2:2 са Монпељеом. Прво су домаћи повели у 18. минуту, а већ седам минута након тога, Планус је добио црвени картон. Бордо, иако са десеторицом, удвостручио је предност у 50. минуту. Монпеље није успевао да дође до гола, а црвени картон за госте у 80. минуту је наговестио пораз. Ипак, Монпеље је у последња два минута успео да постигне два гола, и тиме однесе бод на југ Француске. Нажалост, Вујадин Савић није био у конкуренцији за овај меч, али би могао да се нада минутажи у наредним колима, јер је конкурент за штопера, Планус, добио црвени картон. У највећем дербију овог кола, Парис Сент Жермен је успео на домаћем терену да савлада Олимпик Лион са 2:0, и тиме створи разлику од три бода између ова два тима. Због повреде, на списку могућих играча ове утакмице није било Милана Бишевца. У Лиги 2 је за Нант играо Филип Ђорђевић до надокнаде времена, када га је заменио Дале. Клуб са западне обале Француске је ремизирао на гостовању Ле Хавреу(1:1), чиме је остао на 10. месту са 13 бодова, само 3 мање од трећепласираног  Седана.

Бошко Јанковић поново на терену
Бошко Јанковић

У италијанској Серији А, Душан Баста се усталио у тиму Удинезеа, и одиграо је веома добрих 90 минута у победи свог клуба над Болоњом. Црно-бели из Удина су овако остали у кораку са Јувентусом, и имају 11 бодова из 5 утакмица. Остали клубови Звездаша се нису много прославили. Леће је на домаћем терену савладано од стране Каљарија са 0:2. Актер тог меча је свих 90 минута био и Ненад Томовић, који је уписао жути картон у 41. минуту. Ђало-роси су овако остали на само 3 бода после трећег кола, и у зони испадања су. Ништа боље није прошао Интер. Бивши шампион Италије се обрукао на своме „Ђузепе Меаци“, изгубивши од Наполија са 0:3. У суботњој вечери је од 61. минута играо Дејан Станковић, али он није могао много да допринесе, јер је утакмица решена већ крајем првог полувремена, када је Оби добио други жути картон. Интер је катастрофално почео сезону, и сада има само четири освојена бода. Најпријатније изненађење смо видели на утакмици Парма-Ђенова. Иако су домаћи славили са 3:1, после много времена, на терену смо видели Бошка Јанковића. Одлични Србин је добио прилику у последњих двадесетак минута утакмице, када је имао неколико добрих потеза. Ипак, он и његови саиграчи нису успели да тотално смање дефицит од 3 гола разлике, па су дали само почасни гол у последњем минуту.

Дејан Лекић
Дејан Лекић

У шпанској Примери се после много времена на терену појавио играч који је носио Звездин дрес, али додуше, само десетак минута. Наиме, Дејан Лекић је добио шансу за Осасуну против Маљорке у 82. минуту. Лекић није успео да донесе своме тиму победу, па је остао резултат који је постављен два минута пре његовог уласка-2:2. У Бетису и даље није било Душка Тошића.

У Немачкој не игра нити један бивши Звездин фудбалер, али игра велики Звездаш, Здравко Кузмановић. Нажалост, наш репрезентативац због повреде није могао да игра у победи његовог Штутгарта над Кајзерслаутерном од 2:0. Швабе су се овако домогле седме позиције, и имају 13 бодова из осам кола.

Јагош Вуковић, одрађује суспензију
Јагош Вуковић

У холандској Ердивизији, бивши Звездини фудбалери су имали просечан викенд. Филип Ђуричић је до 73. минута бранио боје Херенвена, када га је заменио Швец. Његов тим је успео да „ишчупа“ бод у надокнади времена, чиме су плаво-бели забележили свој 4. реми у сезони. Још лошије је прошао Де Графшап, који је са гостовања екипи Хераклеса донео два гола у мрежи. За дотинчемске плаво-беле је свих 90 минута наступао Ненад Срећковић, што је свакако велики индивидуални успех двадесет-трогодишњег фудбалера. Јагош Вуковић је одрађивао суспензију, после црвеног картона у прошлом колу, те није могао да учествује у победи његове Роде над НАК-ом, резултатом 4:3. Рода је тренутно 13., и има девет поена.

Ибрахим гај
Ибрахим Гај

У Белгији је одлични тамнопути штопер, Ибрахим Гај постигао гол за свој Локерен у 64. минуту. Високи дефанзивац је сјајно означио свој повратак на терен после дужег периода. Чинило се да ће његов гол донети сва три бода гостујућој екипи(тада је било 1:3), али му је домаћи Монс покварио славље, смогавши снаге у последњих пет минута, те се завршило 3:3. Локерен се овако попео на незавидно тринаесто место, и има девет бодова из исто толико кола.

У португалском шампионату је Бенфика била убедљива против Пасош Фереире, славивши са 4:1. Актер овог меча био је и омладински репрезентативац Србије, Немања Матић, који је играо свих 90 минута. Млади фудбалер је добио и жути картон крајем првог полувремена, али је био један од битнијих фактора у игри вицешампиона најзападније европске земље, те му тренер Хесус ту јавну опомену сигурно неће „узети за зло“.

У Норвешкој је, још у петак Розенборг декласирао са 2:5 екипу Лилстрома. Значајну улогу у овој победи црно-белих имао је и Авал Исах, који је још једном играо целу утакмицу.  Одлични везиста и Гане у последње време пружа сјајне партије, и надајмо се да ће тако и наставити.

У Грчкој на великом дербију између Олимпијакоса и ПАОК-а, није било Марка Пантелића. Црвено-бели из Атине су преокренули, и славили са 2:1, а на руку Пантелића не иде то што је конкурент у нападу, Алжирац Джебур, постигао гол.

Марко Блажић
Марко Блажић(6)

У Русији се у недељу играо велики дерби између Спартака и Зенита. Ова утакмица је доста одлучивала о судбинама клубова у даљем току шампионата. Нажалост, у дресу клуба из Санкт-Петербурга није било Александра Луковића, који је цео меч посматрао са клупе. Што се саме утакмице тиче, Спартак је боље почео меч, и повео је са 1:0, али је недуго затим Зенит изједначио. Потом је захваљујући великој глупости Ника Парехе Зенит остао са играчем више, и било је питање са колико голова у мрежи ће завршити Спартак. Зенит јесте повео, али је при крају утакмице Спартак смогао снаге, и извукао бод. У руској Премијер лиги се минулог викенда водила још једна жестока борба, али за опстанак. Домаћи Ростов је славио против екипе Крила Совјетов, у којој није било Огњена Коромана. Искусни везиста се није наметнуо тренеру Кобелеву, а како ће искористити двонедељну паузу, видећемо после такође битне утакмице: Крила Совјетов-Волга Нижњи Новгарод. А Краснодар Славољуба Муслина је имао врло тешко гостовање у Москви, против Динама. Иако су зелено-црни водили преко Шипицина у 27. минуту, искусни Вороњин је преокренуо и донео победу плавима. У тиму са југо-запада највеће државе на свету се после одрађивања суспензије нашао и босански репрезентативац, Огњен Врањеш, који је играо свих 90 минута. Нажалост, управо из истог разлога због које је Врањеш пропустио претходни меч, Душан Анђелковић није могао да игра у суботу. Екипа Славољуба Муслина ће највероватније играти плеј-аут(У Русији од наредне сезоне почиње систем сезоне „јесен-пролеће“ , тако да се ове сезоне после завршетка 30. кола играју плеј-оф за шампионску титулу, и место у Европи, и плеј-аут, који одређује две екипе које напуштају руску елиту), али вероватно неће имати већих проблема у борби за опстанак. У суботу је и екипа Амкара имала неугодно гостовање у Нижњем Новгароду, екипи Волге. Меч је завршен без голова, с тим што је за пермшку екипу свих 90 минута играо Марко Блажић. У одбрани гостију није било Николе Мијаиловића, који одрађује суспензију.

Александар Тришовић
Александар Тришовић

У Украјини je за кијевски Динамо до 76. минута играо српски репрезентативац, Милош Нинковић. Динамо је имао неугодно гостовање екипи Ворскле, али је после преокрета однео у главни град Украјине сва три бода, и тиме је остао у кораку са шампионом Шахтјором. На голу храхившког Металиста ни овога пута није било Владимира Дишљенковића, а у другом рангу по такмичењу у Украјини, Александар Тришовић није играо за лидерску Ховерлу-Закарпатију.

На Кипру овога викенда за АПОЕЛ није играо Иван Тричковиски, иако је овај фудбалер донео бод у Лиги Шампиона свом клубу на гостовању Шахтјору. АПОЕЛ је и без њега био бољи од Аполона у гостима, и славио је са 2:0. За разлику од њега, у Швајцарској је играо Драган Мрђа(до 77. минута), а његов Сион је минималном победом од 1:0 славио против Лозане. Швајцарски црвено-бели су тако остварили шесту победу у шампионату, и трећи су са 20 бодова.

Вероватно се од свих Звездаша овог викенда најбоље показао Никола Трајковић, који је био двоструки стрелац за Ђери. Зелено-бели су били немилосрдни према Кечкемету, и поразили су га са 4:0! Трајковић је био најбољи играч утакмице, а постигао је тако свој 3. гол у мађарском шампионату. Ђери је тренутно другопласирана екипа, са само бодом мање од лидера, Деберцина.

Из Европе прелазимо у Латинску Америку.

Ернан Баркос
Ернан Баркос

У Еквадору је ЛДУ Кито направио херојски подвиг, на гостовању градском ривалу, Депортиву. ЛДУ је и са два искључења која су добили његови играчи успео да поравна резултат и „извуче“ бод. За госте је играо и Ернан Баркос до 72. минута, али није могао да се посебно истакне поред свега осморице саиграча. ЛДУ је овако постао четвртопласирана екипа, и има 10 бодова мање управо од Депортива. A бивши играч Депортиво Кита, Сегундо Кастиљо добро се снашао у мексичком шампионату. Његова Пачука је минималном победом у гостима над Атлантеом дошла до петог тријумфа у сезони, и има 17 бодова.

У Азији такође игра доста Звездиних пулена.

У Саудијској Арабији je Наџран освојио тек други бод, игравши нерешено-1:1 са Ал Фесалијем. За домаћу екипу је наступао и Душан Ђокић, али је Србин и даље остао без гола у новом клубу.

У Узбекистану је ове недеље Буњодкор имао делимичан учинак. Прво су шампиони Узбекистана у уторак славили у гостима против Алмалика, а тада је стрелац трећег гола, и асистент код првог био одлични Милош Трифуновић. Ипак, да је превише три утакмице у недељу дана, показало се и овога пута. Буњодкор је поклекнуо на гостовању Шортану, али је и даље убедљиво први, са чак 11 поена више од другопласираног Насафа. На обе ове утакмице је играо и Славољуб Ђорђевић, с тим што је бивши капитен Звезде зарадио и жути картон у првој утакмици против Алмалика.

Игор Бурзановић
Игор Бурзановић

У Јапанској Џеј лиги, Нагоја Грампус је вероватно изгубила борбу за титулу после пораза од Шимицуа(2:0). Тим Пиксија Стојковића није могао да парира ривалу, а нису помогле ни измене, међу којима је био и Игор Бурзановић. Црногорац је ушао у игру у 62. минуту уместо Фуџимота, али није значајно променио стање на терену, где је иницијативу имала домаћа екипа. Нагоја је тако пала на трећу позицију, има 53 бода, четири мање од Гамба Осаке, а до краја је остало још шест кола.

А у Азербејџану бране два бивша Звездина голмана. Један од њих, Саша Стаменковић, уписао је још једну утакмицу за Нефчи, који је славио у гостима против Симурка са 1:2. Нефчи се овако попео на другу позицију азербејџанског шампиона, са четири бода мањка у односу на Казар из Ланкарана. И Харабах Бојана Павловића је овога викенда био убедљив. Српски голман је још једном одлично бранио, а његови саиграчи су у нападу били ефикасни, те су славили са 3:1. Харабах је тренутно четврти, и има 13 бодова.

Завршавамо са Кином, где, такође игра релативно велики број Звездаша. Шанкси Чанба Милорада Косановића је доживела катастрофу код куће. Савладана је од стране Гвангжоуа са 1:4. Милош Бајалица, као и цела екипа, пружио је очајну партију, па је тако Шанкси пао на врло лоше 10. место. Нешто боље је прошао Џијангсу Сенти на гостувању Чегду Блејдсима, игравши без голова. За госте је свих 90 минута наступао врло ефикасни Александар Јевтић, који овога пута није могао да пробије одбрану противника. Лиаонинг Хонгјун је такође ремизирао(играли су 1:1 са Шенженом у гостима), али у тој екипи није било Владимира Богдановића, који је читав меч преседео на клупи. Ово није похвалан резултат за екипу која се бори за шампионску титулу, јер је Шенжен и поред овог бода претпоследњи на табели.

Као што сте видели, и овог викенда су наши љубимци оправдали наша очекивања, и надајмо се још бољим партијама њих, као и њихових клубова после двонедељне репрезентативне паузе.

Повезане вести

24 comments

милпар окт 5, 2011 at 20:09

Да,и Никон Јефтић је слободан играч,велики таленат,Звездаш…Само што сад тренира са комшијама о.О. Али,ајде да и ми гробаре зајебемо!

Reply
Dusan81 окт 4, 2011 at 19:50

Nije me bilo jedno vreme ovde kad su se pisali oni tekstovi u kojima se opisuje ljubav prema Zvezdi , kada su se hvalili svi igraci redom , uz svo postovanje prema autorima mislim da su i oni sami shvatili da od ljubavi nema nista ako nema trofeja. Setio sam se onih kriticara sa pocetka i setio se reci da nemamo tim za titulu . Hteli mi da priznamo ili ne , magija je prestala , a trajala je od dolaska Roberta Prosineckog . Mislim na magiju koja se manifestovala kako su igraci Zvezde odjednom bolji , brzi … i dobili su mnogo kvaliteta koji do tada nisu imali , odjednom ocekujemo od Mikica da nam bude glavni igrac , covek bio rezerva 3 godine i za te tri godine nije uspeo da napreduje vec ostao isti onaj Mikic kakav je dosao. Osim Lazovica koji je napredovao u odnosu na proslu sezonu , ostali su nazadovali ! Gde je problem ? Jednostavno imamo rasulo u glavama nasih igraca, nijedan nema pobednicki mentalitet , nijedan igrac ne grize na terenu , svi igraju klaj klaj , kao da ce Robi sa klupe da donese rezultat . Krivim Robija za jednu stvar , a to je igra duplih pasova ne postoji i igra bez lopte ne postoji . Uporno svi to govorimo i cekamo da neko procita ovo , neko ko ce saslusati nas navijace , iako vecina nikada nije igrala fudbal , mislim da 20 hiljada ljudi vidi bolje od samog trenera . Ako se zvizdi ekipi na startu sampionata zbog ne zalaganja , koji je razlog svega ? Ne bih da hvalim komsije ali njihov trener nema problem kada prebaci tri igraca u B tim zbog ne zalaganja i zezanja .Da li je to slucaj kod nas ?

Reply
Стефана МЦЗ окт 5, 2011 at 01:19

Ponavljaju kao papagaji pred utakmicu kako veruju u pobedu i sopstveni kvalitet, a kad izađu na teren, druga priča. Treba im psiholog, hitno.

Reply
lukank окт 4, 2011 at 19:26

ma kakav bozic da je valjao sta ne bi igrao u astodu. 😀

Reply
милпар окт 4, 2011 at 18:55

Стевановић,Ергић,Перовић,Шћеповић,Божић,Драгутиновић

Све су то слободни играчи!И наравно много још за које ја не знам.Аџићу,шта чекаш?

Reply
nemanja окт 4, 2011 at 19:18

ergic je reko da je srpski fudbal pun mafijasa i ne pada mu napamet da zaigra u nasoj ligi

Reply
милпар окт 4, 2011 at 19:51

„Пара врти гдје бургија неће“

Reply
MILAN KG окт 4, 2011 at 18:24

DIREKTOR CRVENE ZVEZDE NA POTEZU
MARIO BOŽIĆ JE ZANIMLJIV ZA ZVEZDU

(3) Send to friend Print Utorak, 4. Oktobar, 2011.| Autor:

Veliki Žuti odlučuje.
Sportski direktor Crvene zvezde Ivan Adžić kaže da je još rano pričati o dolasku Marija Božića u Crvenu zvezdu. Prvi operativac kluba s Marakane ipak će o svemu da se posavetuje s trenerom Robertom Prosinečkim, koji je prošle zime vapio za fudbalerom iz Loznice jer ga je video na mestu zadnjeg veznog igrača.

– Prelazni rok je tek u januaru i još je rano za priču o Božiću. Znam da se radi o dobrom igraču i poznato je da nam je bio zanimljiv prošle zime. Videću s Robijem, ako mu je Božić i dalje zanimljiv, onda ćemo da reagujemo – kazao je za Kurir Ivan Adžić.

Sportski direktor Crvene zvezde nije previše zabrinut zbog neefikasnosti napadača crveno-belih Andrije Kaluđerovića i Bruna Mezenge.

– Bilo bi bolje da su pogađali, ali nisam previše zabrinut. Verujem u Kaluđerovića i Mezengu i nadam se da će proraditi. I dalje verujem da su obojica pravi igrači za Crvenu zvezdu – poručio je Ivan Adžić.

(A. R.)

Reply
Dusan81 окт 4, 2011 at 16:41

Ove godine smo mnogo slabi , strahujem od prvog derbija, posto ce svi davati izjave za novine a na kraju igrati kao picke kao i u protiklim godinama . Zabraniti izjave pred meceve i maksimalno izolovati ekipu.

Reply
Стефана МЦЗ окт 5, 2011 at 01:16

Nažalost… svi će da pričaju kako je P. bivši šampion i kako očekuju pobedu i titulu, a kako igraju, bojim se i za drugo mesto. Imam utisak da umeju samo jedno poluvreme da odigraju kako treba.

Reply
PEĐA J7 окт 4, 2011 at 14:20

Volkov da je došao bili bi 30% jači, jer ovako nemamo uopšte levu stranu…Zbog ovog zadriglog Adžića, i on ode u partizan, a Zvezdaš je dečko…Kako li bi tek kod nas igrao???

Reply
Cetnici sever окт 4, 2011 at 13:25 Reply
Теша_Делија!!! окт 4, 2011 at 13:51

Svake godine smo sve slabiji, a mi se zavaravamo da se pojacavamo.

Reply
Теша_Делија!!! окт 4, 2011 at 12:49

Ja sam rekao, jos 31.8 kada je Tosic otisao, da se nece naigrati u Betisu i da su ga oni uzeli na pozajmicu da bi imali rezervu u slucaju neke povrede, a mogli smo da kidamo ove sezone sa njim po levoj strani!!!

Reply
Vuk окт 4, 2011 at 14:21

Umesto Tosica igra fudbaler koji ima 31 godinu…Dobro,tu nismo nista mogli uciniti,on je sam zeleo da ode,i sad snosi posledice.

Reply
Теша_Делија!!! окт 4, 2011 at 15:02

Hoce Jeca da letuje u Spaniji! 🙁

Reply
Стефана МЦЗ окт 4, 2011 at 12:10

Nemanja, bre, svaka ti čast za ovu detaljnu analizu…

Reply
Немања окт 4, 2011 at 19:18

Хвала колегинице 🙂

Reply
lukank окт 4, 2011 at 12:08

zamislite kakav smo tim mogli imat, da nije ovaj addzic usra>Bajkovic, Salata, Addy, Ninkov, Volkov, Dimitrijevic, Evandro, Bozic, Paseko, Lazovic, Vanderlej. Tim koji bi sigurno gazio…

Reply
Драган окт 4, 2011 at 12:12

Вандерлеј је отишао да игра фудбал на блиски исток, а Фламенго је добио за њега 2.5 милиона евра, и то одмах. Нинков није желео да остане у клубу јер се заситио свега у домаћем фудбалу. Божић је могао летос да дође, може и сада, али је Роби изабрао Чаву. Највећа грешка је Волков..

Reply
sreten окт 4, 2011 at 14:12

Mozemo i sad da napravimo dobar tim..,bajkovic mihajlovic adi bagajoko filip mladenovic bozic lazovic kostic kadu dimitrijevic i kasalica..,eto dovesti ove igrace na zimu..,i eto tima..

Reply
Vuk окт 4, 2011 at 20:29

To bi nam bio najgori tim u istoriji…

Reply
Vuk окт 4, 2011 at 14:27

E,Dalibor Stevanovic trenira sa Olimpijom iz Ljubljane i slobodan je igrac.Izjavio je da ce trenirati sa njima sve dok se ne vrati u top formu,i da ce tada otici u jedan inostrani klub.E,kad bi ga se Adza setio…I Ergic je takodje slobodan igrac,Drago,Scepovic,…

Reply
Ćomi окт 4, 2011 at 21:37

Šćepović mlađi je navijač Partizana i nikako i ni pod kojim okolnostima ne bih ga želeo u našoj Zvezdi. A uz to, on više nije bez ugovora, jer je od nedavno član jednog izraelskog kluba,. Verujte mi da za godini ili dve niko neće ni znati ko je taj čovek.

Reply

Leave a Comment