Moja Crvena Zvezda
Звездаши широм светаФудбал

Учинак Звездаша широм света

После паузе због репрезентативних мечева, у свету се настављају фудбалска клупска такмичења, па тако и бивши Звездини играчи поново су на дужности у својим новим клубовима. Као и обично, крећемо од најквалитетније лиге на свету, енглеске Премијер лиге.

Милијаш
Ненад Милијаш

На Острву, Звездаши нису имали неки посебан учинак, али свакако бољи него у седмицама пре паузе. Највише радује повратак Ненада Милијаша у стартну поставу Вулверхемптона. Иако су „вукови“ поражени у великом локалном дербију од Вест Бромвича, са 2:0, Милијаш је сасвим добро одиграо. Због не баш најофанзивније игре тима Мика Мек-Картија, Ибанс-Блејк је ушао уместо Милијаша после 50 минута игре. Ипак, улазак тамнопутог нападача није ништа променио, и Вулверхемптон је примио још један гол. За Манчестер Сити, ни овога викенда није наступао производ Звездине Омладинске школе, Александар Коларов. Сјајни леви бек, иако је био један од ретких који је пружио добре партије у утакмицама репрезентације Србије, био је замена Клишију. „Грађани“ су и поред изостатка Коларова убедљиво славили против Астон Виле са 4:1. А велики градски ривал Ситија, Манчестер Јунајтед, други пут је посрнуо у овој сезони. „Ђаволи“ су поделили бодове са најљућим ривалом, Ливерпулом, на Енфилд Роуду. У тиму са Олд Трафорда није било Немање Видића, који се и даље враћа у форму. Претпоставља се да ће Видић играти већ у наредној утакмици, када Јунајтед у Лиги Шампиона буде гостовао Оцелулу из Галатија. А у Чемпионшипу је прилику у надокнади времена добио и Никола Жигић. Српски репрезентативац није могао ништа да покаже, али то његовом Бирмингем Ситију није било ни потребно, јер су „плавци“ водили са 2:0 против Лестера. Тим резултатом је меч завршен.

Немања Пејчиновић
Немања Пејчиновић

У Француској су момци којима је срце црвено-бело имали бољи учинак од колега из Енглеске. Немања Пејчиновић се истакао у великој победи Нице над Бордоом(3:0). Сјајни леви бек је одлично одиграо, као и цела екипа у црвено-црном. За Ницу је ова победа итекако важна, после катастрофалног старта и само два бода из првих пет кола. У тиму тегет-плавих је све време играо и Вујадин Савић, који је притом добио и жути картон. Ипак, син некадашњег Звездиног аса, Дулета Савића није много помогао саиграчима, па се они после десет кола налазе у „опасној“ зони са свега осам бодова. И прошлосезонски Звездин капитен, Павле Нинков је играо цео меч за свој Тулуз. Љубичасто-бели не могу бити задовољни после десетог кола, јер нису успели да савладају Олимпик Марсеј, иако су гости са југа Француске имали играча мање од 58. минута. Тулуз је тако спао на пету позицију Лиге 1, али има само два бода мање од првопласираног ПСЖ-а. А „свеци“ су управо победом над Ајачијом од 1:3 на Корзици обезбедили лидерску позицију. Ипак, место штопера у екипи из главног града Француске, нажалост није заузимао Милан Бишевац, који се и даље опоравља од врло незгодне повреде. Не зна се до када ће опоравак трајати, а нама остаје да се надамо да ће се то скончати што пре. У Лиги 2 је за Нант до 66. минута наступао Филип Ђорђевић. Жуто-зелени су славили против Истреса са 3:1, иако су остали са играчем мање у 69. минуту. Нант је и поред лошег почетка сезоне успео да слави у три од последње четири утакмице, и тиме се домогне врло завидног петог места. У следећем колу, Нант гостује екипи Булоња.

У Шпанији, Душко Тошић и Дејан Лекић нису били у протоколу за утакмице Бетиса, односно Осасуне. Тошић још није дебитовао за зелено-беле, док је Лекић играо у новој сезони за Осасуну.

Ненад Томовић
Ненад Томовић

У италијанској Серији А, сви бивши Звездини фудбалери су играли у својим тимовима. Душан Баста је свих 90 минута играо за Удинезе, који је играо без голова са новим-старим чланом Серије А-Аталантом. Иако се на први поглед може рећи да је Удинезе разочарао, црно-бели могу бити итекако задовољни, јер су играли са десеторицом играча од 63. минута. Они су и имали среће, јер је и Јувентус ремизирао, па је тим из Удина и даље на деоби првог места. На утакмици Ђенова-Леће(0:0), видели смо двојицу Звездаша. За госте је све време играо одлични штопер, Ненад Томовић, који је у петом минуту надокнаде добио жути картон. Ипак, њему је доста битније то што ђало-роси нису примили гол на овој утакмици. С друге стране је прилику у 77. минуту добио Бошко Јанковић, заменивши Валтера Бирсу. Иако је играо само петнаестак минута, Јанковић може бити итекако задовољан, јер добија прилику да се покаже већ другу утакмицу заредом. Ђенова тренутно заузима 11. место, са осам бодова, док је Леће претпоследње, и има дупло мање освојених поена од конкурената из Ђенове. Најслабије је прошао Дејан Станковић, чији Интернационале наставља катастрофалан учинак. Неро-азури су у суботу савладани на гостовању Катањи, са 2:1, и поред вођства у 6. минуту. Ипак, домаћи су преокренули, и тиме оставили Интер на само четири бода. Деки је на терену провео првих сат времена утакмице, и није се посебно истакао.

Здравко Кузмановић-повређен
Здравко Кузмановић

У Бундеслиги нисмо имали прилике да у дресу Штутгарта гледамо Здравка Кузмановић, из истог оног разлога због којег није играо за репрезентацију, због повреде. Ипак, његови саиграчи су и без њега успели да савладају врло добри Хофенхајм са 2:0.  Штутгарт је овако наставио одличан низ, и из пет последњих утакмица има чак четири победе. „Швабе“ су се овако домогле и врло престижног , четвртог места Бундеслиге, и имају 16 бодова, баш као и шампион, Дортмунд.

Нешто источније, у Бундеслиги Аустрије, Матесбург и Штрум из Граца су одиграли врло ефикасну утакмицу, која се на крају завршила без победника-3:3. За госте је све време играо Милан Дудић, али не може бити претерано задовољан, јер су он и његови саиграчи у надокнади времена испустили предност од 1:3. Овим ремијем су црно-бели остали на врло незавидном шестом месту, и имају чак пет бодова дефицита у односу на трећи Ред Бул Салцбург.

Никола Мијаиловић, стрелац за Амкар
Никола Мијаиловић

У највећој земљи на свету, Русији, такође игра мноштво некадашњих Звездиних фудбалера. Најзначајнији учинак је направио Никола Мијаиловић, који је већ у трећем минуту донео предност пермшком Амкару над краснодарским Кубаном, матиравши немоћног Беленова. За клуб из централне Русије, свих 90 минута је уписао и Марко Блажић, који је, такође доста допринео крајњој победи од 3:1. Амкар је тако освојио 27. бод у шампионату Русије , и има само седам бодова више од последњег на табели, Тома, а с обзиром на то да ће се ове сезоне играти и на пролеће 2012., место у елити наредне сезоне још увек није обезбеђено за Амкар. А велики ривал Кубана, Краснодар, имао је доста успешнији викенд. Тим Славољуба Муслина је славио против Ростова са 2:0. За зелено-црне је 90 минута играо Душан Анђелковић, и као цео тим Красодара, одлично је играо. Ипак, на терену није било Огњена Врањеша, али њега је добро заменио Тубић. Красодар је тако освојио 35. бод и вероватно је једина екипа која је обезбедила опстанак, а да ће играти плеј-аут. У највећем дербију 27. кола руске Премијер лиге, Зенит из Санкт-Петербурга и московски Динамо су играли без голова. У великом дербију је учествовао и некадашњи леви бек Црвене звезде и српске репрезентације, Александар Луковић. Он је у 64. минуту заменио Ањукова, а зарадио је и жути картон у 71. Зенит је тако остао лидер на табели, и има два бода предности у односу на московски ЦСКА, који је играо 2:2 са Тереком из Грозног.

Филип Ђуричић
Филип Ђуричић

У Холандији су Звездаши одрадили солидан посао. Додуше, Јагош Вуковић није играо за Роду, која је декласирала АДО са 4:1, али су зато Филип Ђуричић и Ненад Срећковић бранили боје својих клубова, који су се у минулом колу и састали. Херенвен и Де Графшап су у суботу навече одмерили снаге, а на крају ниједна екипа није изашла као победник, што ни једнима, ни другима није одговарало. Де Графшап је остао у „опасној“ зони, и има само шест бодова из девет утакмице, док је Херенвен нешто успешнији, и заузима 12. место са 11 поена.

Нешто југо-западније, у Белгији, Ибрахим Гај је екипи Локерена донео велика три бода против шампиона, Генка. Домаћа екипа је на крају славила са 3:1, а Сенегалац је у 78. минуту постигао победоносни гол. Бело-црни су тако остварили трећу победу у шампионату, и имају 12 бодова после 10 кола, са само бодом мање од екипе против које су славили. Локерен тако наставља одличну серију без пораза, и има три победе из задње четири утакмице, а томе је сигурно много допринео и Гај, који је стрелац већ другу утакмицу заредом.

Милош Нинковић, ни на клупи Динама
Милош Нинковић

У Украјини дрес кијевског Динама није носио Милош Нинковић, који је изостао и са клупе. Ипак, његови саиграчи, пре свега Шевченко и Милевски су успели да сломе оппор Волина и тиме упишу нова три бода. Динамо је и даље на деоби првог места са највећим ривалом, Шахтјором, и има 33 освојена бода из 13 одиграних мечева. Још један конкурент за трон у највећој земљи која је целом површином у Европи је остварио победу у овом колу. Храхивски Металист је славио против Черномореца минималном победом од 1:0, али на голу домаћих ни овога пута се није нашао Владимир Дишљенковић. Бивши голман српске репрезентације је изгубио поверење тренера Маркевича, које је имао током почетка сезоне, и не брани већ на десет утакмица новог шампионата. У нижој лиги, тзв. „Преши“, није било Александра Тришовића у тиму Ховерле, која је учврстила лидерску позицију, декласиравши кијевски Арсенал са 5:0.

Дејан Миловановић
Дејан Миловановић

У Грчкој Звезда имa два представника, али ниједан од њих двојице није играо. Марко Пантелић је преседео утакмицу на којој је његов Олимпијакос славио против солунског ПАОК-а са 2:1, а Дејана Миловановића није било ни на клупи Паниониоса, који је са играчем мање успео да „ишчупа“ бод на гостовању ПАС-у, одигравши 0:0. Пирејски црвено-бели су тренутно на деоби првог места са Панатинаикосом и још три екипе, али популарни „Трилоси“ и зелени имају по две утакмице мање од конкуренције, а Паниониос има осам бодова из шест утакмица, и заузима седму позицију грчке Суперлиге.

„Европску туру“ завршавамо на Кипру, где је АПОЕЛ први пут поражен у сезони. Наиме, жуто-плаве је у Никозији са 0:1 савладао највећи ривал, како засад ствари стоје, АЕЛ. За домаћу екипу је од 58. минута наступао и Иван Тричковски, али ни Македонац није успео да помогне кипарском шампиону. Што је најгоре, АПОЕЛ сада заостаје три бода за АЕЛ-ом, уз то да има утакмицу више. Ипак, много битнији дуел за жуто-плаве је онај који следи у среду, када шампион Кипра гостује Порту.

Са Старог континента прелазимо на Латинску Америку.

Ернан Баркос
Ернан Баркос

У Еквадору је за ЛДУ Кито последњих десетак минута играо Ернан Баркос. Аргентинчев клуб је славио против имењака из Лохе са убедљивих 3:0, али он сам ништа значајније није успео да промени, иако је има једну шансу. ЛДУ је тако остварио свој 20. бод у другој фази еквадорске Примере, и заузима врло лоше 4. место, са чак десет бодова дефицита у односу на најљућег ривала, Депортиво.

У Мексику je за разлику од Баркоса играо Сегундо Кастиљо у поразу његове Пачуке на гостовању Тихуани.  Домаћи су славили са 3:2, што је врло поражавајуће за Пачуку, јер је клуб чији је приоритет Копа Либертадорес, а Тихуана се тешко бори за опстанак. Клуб са саме обале Атланског океана је и поред овог лошег резултата и даље шести, и може да ухвати прикључак у борби за шампионску круну. Да је којим случајем славила, Пачука би се нашла на деоби првог места са Сантос Лагуном.

Преко Пацифика стижемо до Азије.

У Саудијској Aрабији је до прве победе у сезони дошао Наџран, и то на гостовању екипи Ал Раеда.  За госте који су славили минималном победом од 0:1 је до 61. минута играо бивши Звездин нападач, Душан Ђокић, али ни овога пута није успео да се упише у стрелце, па после пет утакмица, колико је одиграо и даље не зна за гол у једној од најбогатијих држава света.

У Азербејџану је Нефчи Саше Стаменковића изгубио на свом терену од Интера из Бакуа, резултатом 0:1. Стаменковић је доста добро бранио, али је црвени картон који је зарадио Абишов био пресудан у корист гостију. Нефчи и даље има изгледне шансе да одбрани шампионску круну, иако има седам бодова, и утакмицу мање од лидера, Казара. На гостовању у Бакуу је боље прошао Харабах Бојана Павловића, али ни овај клуб није успео да „извуче“ три бода. Гости из Агчебедија су били опаснији, али је крајњи резултат гласио-1:1. Харабах после девет кола има четрнаест бодова, и заузима пето место.

Боље су прошли Звездаши из Узбекистана. Милош Трифуновић и Славољуб Ђорђевић су играли у победи свог Буњодкора над Нефтчијем, с тим што је бивши Звездин нападач замењен у 72. минуту. Шампион Узбекистана не мисли да посустане, и на корак је од освајања нове шампионске титуле. Црвено-плавима је потребан још само један бод да би поново подигли пехар освајача узбекистанског ПФЛ-а.

Кинески шампионат поседује тројицу Звездаша. Владимир Богдановић је после дужег периода наступао свих 90 минута за Лиаонинг Хонгјун, који је са 2:0 славио против Хенан Џијанјеа.  Хонгјун нема више шанси да освоји титулу, коју је обезбедио Гвангжу, и тешко може да заузме друго место, али му неће бити лако да сачува треће, а којем се тренутно и налази. Горе је прошао Џјангсу Сенти на гостовању Хангжу Лученгу. Домаћи су славили са 1:0, а гостима није успео да помогне ни Александар Јевтић, који се налази у изузетно доброј форми. Ипак, Сенти има велике шансе да се домогне четвртог места, које обезбеђује пласман у Азијску Лигу Шампиона, али овим поразом се повећала и конкуренција за ту позицију. Милош Бајалица није играо за Шанкси Чанбу, која је поражена од Далиан Шајда са 1:0, а пошто је Шанкси у катастрофалној серији, место тренера Косановића је итекако уздрмано.

У Јапану је у надокнади времена за Нагоју играо Игор Бурзановић. Његови саиграчи су декласирали једног од главних конкурената за трон, Гамба Осаку са 4:1. Драган Стојковић може да буде презадовољан игром својих пулена, али Нагоја је и даље трећа, и има бод мање од Осаке, и чак три од Кашиве, а остало је још свега тир кола.

Повезане вести

8 comments

DS окт 18, 2011 at 17:08

Kako igra Gaj…:)

Reply
Dragan окт 18, 2011 at 15:52

A jel zna neko gde igra Maurisio Molina?

Reply
kastiljo окт 18, 2011 at 17:56

ja msm da je u koreji negde.

Reply
Немања окт 18, 2011 at 19:09

У Сеулу је, и игра врло добро. На задњој утакмици против Инчон Јунајтеда је дао и изједначујући гол. Играли су 1:1

Reply
hahah окт 18, 2011 at 13:44

Čekajte vi Ernana Barkosa stavljate među Zvezdaše???? Taj čovek se ni ne seća da je bio u Zvezdi. Ima tu još par njuški, uozbilijite se!!!!

Reply
Драган окт 18, 2011 at 14:10

Oвде се пише о играчима који су некада носили наш дрес, не видим шта је ту нејасно.

Reply
... окт 18, 2011 at 14:27

Onda napišete “ Učinak bivših Zvezdinih igrača“…. od pomisli na Ernana Barkosa i još par igrača iz te szone zaboli me glava…

Reply
Немања окт 18, 2011 at 19:15

Сам смисао свега овога није само да се помену играчи, да би се, чисто ето тако поменули, већ да се види ко је какав играч заправо, ко је успео да се избори у иностранству и да докаже квалитет, а ко не. Баш на примеру Баркоса се може видети да се није био уклопио у Звездин систем игре, јер је много голова касније постизао и у Кини, и у Еквадору, и свуда је био један од најбитнијих играча у свом тиму.

Reply

Leave a Comment