Moja Crvena Zvezda
Архива

Најава : Црвена звезда – ОФК Београд

Crvena zvezda - OFK Beograd
Црвена звезда-ОФК Београд

“ И АКО ЈЕ КЕЦ К’О ВРАТА, ПЕВАЋЕМО ИЗ ИНАТА!”, истина српског фудбала. Како другачије коментарисати то да играч добије црвени картон, али да може да игра следећу утакмицу? Заиста СуперЛига! Није то алиби за резултат у Ужицу. Алиби за онакву игру не постоји. Ја сам својим очима видео да се поновило, исто оно што сам гледао пет дана пре. Деја ву. Не знам шта је потребно више да урадимо да би ти исти који носе дрес, дрес за који се умире, брани животом, схватили озбиљно своје улоге и своју реалност. Реалност је да они играју за Црвену звезду! Имају ту срећу, сан и привилегију коју сања свако дете. Да почупам сву косу, изгризем нокте, преплачем Дунав и Саву, изгубим живце, покидам гласне жице, разболим се десет пута, умрем од нервирања, да им дам своје руке и ноге да би били у предности над противником, јер са својима не делују озбиљно. Да играм за противнички тим и дам аутогол. Шта да радим? Не схватам, али стварно не схватам да они носе дрес клуба какав је Црвена звезда, да им је тренер легенда каква они за пет живота не могу да буду, да имају 4 милиона навијача иза себе који су спремни сваког тренутка да дају живот за грб који они ни не озноје. И примају плату. Мотив? И луд би нашао мотив у овоме. Јел треба да ми улетимо у терен, дамо гол за вас, трчимо за вас? Онда нам ви не требате!

Александар је све рекао у тексту после меча, ја то потписујем. И хоћу Звезду, да ми се врати. Изгубила се негде, ја хоћу да је нађем, ухватим за руку и вратим. Волео бих да се са сваким играчем видим и да га питам да ли је свестан чије боје брани и ко му је тренер? Изађите на терен и радите свој посао. Погините за ове славне боје живота вредне. Ја сам свој живот Звезди дао, да имам још један дао бих га. Ви дајте свој максимум, јел то тако тешко? Некима од вас су тих ’90 минута пролазно време, нама су све. Чудите се и љутите што сте кажњени? Ја се чудим како су неки од вас професионалци и зашто носе дрес Црвене звезде. У суботу се обележава 60 година од наше прве титуле! Тада су свети дрес носили господа о којима се и данас прича, витезови који су срцем носили наш клуб до највећих висина.

Прави градски дерби, иако често позиције на табели не говоре и не показују тако. Најстарији клуб и најтрофејнији, најбољи, највећи српски клуб. Све у једном у суботу на “Маракани”, може се рећи историја и све лепо српског фудбала, онога што је од њега остало.

Офк игра можда и најлепши фудбал, све заједно гледано, последњих година. Имају сјајног тренера, веома млад и перспективан тим коме, управо то искуство фали за веће домете. Зову их „мали Арсенал“, због сјајног скаутинга и једне од најбољих школа на овим просторима.  У овој години су прославили један век од свог настанка, што је за клуб на овим просторима за дубоко поштовање. На састанку који је 1. септембра 1911. године одржан у кафани “Женева”, која се налазила на углу Александрове и Београдске улице, основан је један клуб, који ће у наредним годинама исписати најлепше странице нашег предратног фудбала, а тај клуб живи и дан данас и поред тога што су га укидали, реименовали, селили… 2011. године, тадашњи БСК, касније Металац,  а данас ОФК Београд, слави златни јубилеј, први век свог фудбалског битисања! После избора прве клупске управе и пошто је изгласала правила клуба, скупштина је донела одлуку да клупско игралиште буде подигнуто на уступљеном терену београдске општине, на некадашњем Тркалишту (бивши хиподром), где се данас налази Технички факултет. Име је усвојено на предлог Милоша Екерта, банкара «Прашке кредитне банке», који је дао идеју да се новоформирани клуб зове Београдски Спорт Клуб! Надимак им је био “Београдски Плави”!

У децембру ’44 БСК и СК 1913, најтрофејнији београдски предратни клубови, се не помињу својим именима него “плави” и “црвени” и играју у корист сиромашних породица. Од ’45 не постоје више ни под тим називом, а 5. маја те године, заванично су укинути сви тадашњи клубови без помињања поименце, прогласом Министарства просвете и потписом Митре Митровић – Ђилас, да би се тиме обзнанило јавности оно што је већ укинуто пре више од шест месеци.

Оснива се тим УСАОС-а (Уједињена Социјалистичка Антифашистичка Омладина Србије) – ФК Црвена Звезда и тим И Армије који је преименован у Централни Дом Југословенске Армије Партизан, по узору на московски ЦДКА (касније ЦСКА). Црвеној Звезди додељује се стадион СК Југославије (некадашњи СК 1913 и Велика Србија), а ЦЂА Партизан стадион БСК-а!

zajednička karta za utakmicu
Заједничка карта за утакмицу

25. марта 1945. године године оснива фудбалски клуб синдиката металаца – ФК Металац. Исте године, сада Металац, постаје првак Београда (лига од 6 тимова), а у одлучујућој утакмици побеђена је наша Црвена звезда. Плаво – бели узимају редовно учешће у шампионатима нове државе које се игра од сезоне 1946-47. 22. јула 1950., на иницијативу Владимира Дедијера, тадашњег политичког функционера, а предратног навијача БСК-а, враћено је име БСК и он по свему подсећа на истоимени клуб од пре рата, па се и плаво-бела боја дресова мења у тамно плаво – светло плаво, а грб је скоро идентичан оном предратном! Клуб се такмичи под нашим старим именом све до 26. новембра 1957. године, када, у то време, БСК долази у доста лошу финансијску ситуацију и тада се, после фузије са нижеразредном ТСК Шумадијом, у коју су ушли јаки државни функционери („генексовци“ – оперативци УДБЕ), који су пре тога били у управи Партизана, опет мења назив клуба у данашњи ОФК Београд, а оснивачка скупштина одржана је у сали радничког универзитета “Браћа Стаменковић”. Префикс ОФК је додат и да би клуб коначно добио свој стадион – Омладински, који је добио на коришћење од града. До тада је БСК плаћао кирију за коришћење нашег, Звездиног стадиона, па би их Звезда некад и тужила за неизмирење исте. Када је Звездин стадион постао неподобан за прву лигу, БСК је играо на Партизановом или некадашњем стадиону БСК-а.

Данас, популарна Офка, наставља историју својих предака. На челу, уз Робија, једним од најбољих тренера тренутно на овим просторима, Дејаном “Швабом” Ђурђевићем, и новим младим талентима који кроз Офк Београд кроче пут у други клуб, покушавају да ураде нешто више од уобичајеног. Родић, Петковић, Пуровић, Павловић, Османагић, Батиоја и другови су нова ударна снага. Тренутно су девети на табели. Из десет одиграних утакмица, имају 4 победе, 5 пораза и један нерешен меч, уз гол-разлику 11:13. Играју и у ¼ финалу Купа. У последње два меча уз две победе, имају гол-разлику 7:0. После слабог старта, почели су да се “опорављају”, а после меча са нама желимо им све најбоље. Вицешампионску позицију и да се сретнемо у финалу Купа.

Мала историја „Романтичара“ у којој се доста подудара са нама. Стари ривали, прави градски ривали. Офк Београд и Црвена Звезда.

ЦЗ Н ОФК

„Маракана“ :                          58  36 14 8      130:64

„Омладински Стадион“ :       59 25 19 15      97:68

Укупно :                              118 62 33 23   231:134

Финале Купа 2006 одиграно на неутралном терену. Победили смо 4:2

– Први међусобни меч одигран је 1946 године, када је ОФК играо под именом Металац. У обе утакмице те сезоне ОФК је био бољи, 3:1,1:0. Под именом БСК прва утакмица одиграна 1950. године, ми смо оба пута били бољи – 3:0, 5:2. А под именом ОФК Београд, прва утакмица одиграна је 1957 године. И у тој сезони смо били оба пута бољи, 1:0,2:0.


 

Mihajlo Pjanović
Михајло Пјановић

ОФК Београд је први пут славио на „Маракани“ 1961/62, а на Старој Карабурми у сезони 1964/65. Наша најубедљивија победа на Карабурми је 6:2 из 1995. године (Дарко Ковачевић 2х, Ненад Сакић, Небојша Крупниковић, Дражен Подунавац и аутогол Терзић – Петар Пуача 2х). Последњи дуел на Карабурми завршен је ремијем (0:0).

Велики је број асова који су наступали и на „Маракани“ и на “Омладинском Стадиону” – Михајло Пјановић, Славољуб Муслин, Петар Пуача, Абоубакар Оумару, Огњен Короман, Весељко Тривуновић, Ненад Јестровић, Митар Мркела, Александар Јевтић, Лазар Тасић, Сава Антић, Драгослав Шекуларац, Драгослав Степановић, Душко Тошић, Срђан Мркушић, Рајко Митић, Немања Пејчиновић, Милош Шестић… Небојша Крупниковић и Дејан Стефановић су наши играчи који су потписали за ОФК, али нису уписали ниједан меч за њих. Љупко Петровић, Милан Живадиновић, Ратко Достанић су били тренери оба тима, а Александар Кристић је био наш шеф стручног штаба, а био и тренер у млађим категоријама Офк. Данас дрес Офк-а носе и Милан Пуровић и Немања Николић, наши бивши играчи.

Zvezda te zove
Звезда те зове

Те 1951. Црвена звезда са Чика Рајком Митићем, освојила је прву титулу, успевши да претекне загребачки Динамо захваљујући гол-разлици. Звезда је у тој сезони пролећни део такмичења завршила на четвртом месту са 14 бодова, иза Динама (20), Хајдука (17) и Партизана (16). Неколико кола пре краја првенства, Динамо је имао великих пет бодова предности. У претпоследњем колу, у Загребу, догодила се права драма. Звезда је повела голом легенде Косте Томашевића у 5. минуту, да би Динамо изједначио поготком Велфлија из пенала у 25. Домаћин је жестоко нападао, али је Звезда у финишу, из контранапада постигла победносни гол – стрелац опет Томашевић. У последњем колу – драма. Динамо је на гостовању у Београду играо само нерешено против БСК-а (2:2). Звезди је у „вечитом дербију“ против Партизана, у борби за прву титулу, била потребна победа од 2:0 или 5:1. Звезда је била домаћин на стадиону ЈНА, пред 50.000 гледалаца и головима Томашевића и Тодора Живановића, победила је великог ривала, за који су тада играли Бобек, Чајковски. Стандардни тим у 1951. години је био овај: Мркушић, Станковић (Тадић), Звекановић, Палфи, Дискић (Ђурђевић), Ђајић, Огњанов, Митић, Томашевић, Живановић (Златковић), Језеркић (Вукосављевић), тренер Жарко Михајловић. То су јунаци који су проносили име нашег тима, донели му прву титулу и храбро газили напред. Када је одлични судија Васа Стефановић одсвирао крај, настало је такво славље, какво Београд дотад није доживео. Хиљаде навијача Звезде је прву титулу прославило чак и с упаљеним буктињама од згужваних новина. Најбољи стрелац првенства је био Коста Томашевић са 16 голова.

Тада није постојало одустајање као опција. Храбро је сваки играч гинуо за грб, који не стоји без разлога на страни срца. Тада, ни у лудилу, Звездин играч није помишљао да је готово, немогуће је било могуће јре био Звездин играч. Тада су се писале прве стране најлепше приче историје, љубави, живота који живимо. Порази су били часни и пролазни, за победу се живело и оне су се памтиле. Од тог 5. новембра 1951. године, наша Звезда је освојила још 24 титуле, 20 купова, титулу првака Европе и Света. Падали су бројни великани пред нама. Падали су на колена при самој помисли да долазе на “Маракану”, Чика Рајку, Џаји, Пижону, Шекију, Декију, Деју, Робију, Пиксију, Југи, Михи, Дарку, Филету, Војину, Кости, Чика Бори, Дики… многим другима. А ви, господо? Јел сте свесни да су ваша имена у служби Звезде, да нико за вас не би знао да не носите дрес о коме причамо? Ви и ваше каријере су пролазне. Лоша форма, утакмица, Европа не прашта, нема вас. Црвена звезда остаје. Да се наша деца, унуци радују некој новој светској титули, да се радују новим успесима, головима као што ми радимо данас. Једино што ће о вама бити записао је да сте носили црвено-бели дрес и грб. Од вас зависи како. И ви имате образа да истрчите у том дресу, браните тај грб и одиграте како одиграте? Зато, у суботу храбро, достојно и покажите зашто носите свети дрес. Јер Звезда живот, све друго су ситнице!

А да ли ћете ви доћи на „Маракану“ у суботу? Мој одговор знате. Проба за славље титуле. Да им покажемо како се то ради, како је то кад Звезда слави! Све што смо желели, све што смо хтели, то су нам дали црвено-бели!

СВИ НА МАРАКАНУ!

SVI NA MARAKANU!
СВИ НА МАРАКАНУ!

 

 

 

 

 

 

 

 

Црвена звезда – ОФК Београд,  субота 5. новембар 2011. 18:00х, Јелен Супер Лига 10. коло 2011/2012, стадион : „Маракана“, Београд.

Повезане вести

24 comments

Maestro нов 3, 2011 at 12:39

Реалност је да они играју за Црвену звезду! Имају ту срећу, сан и привилегију коју сања свако дете! -citirano iz teksta-

Šta bi ja dao da igram samo jednu utakmicu pred najboljim navijačima na svetu, sve bih dao za pobedu, a igraci ne misle da potrče!

Reply
Dusan81 нов 3, 2011 at 02:32

Bez pretnji i slicnih stvari. Nikome se nece lomiti kolena! Admin Jos nesto bih rekao adminu , lepa najava i istorijat ne mogu da kazem ali jednostavno poruke pred samu utakmicu u subotu nisu u redu , prozivaju se igraci koji nisu krivi sto ih je Zvezda htela , ne znaju oni bolje da igraju niti da se bore za njen grb , gubitnici svih velikih utakmica … da ne idem dalje to je tako jednostavno i ne mozes menjati 11 igraca , JA SE PITAM DO KADA cete vi kao nezvanicni portal da zmurite i bukvalno ne spominjete ljude koji su odgovorni sto je jedan Reljic u Zvezdi , ili ovaj Petkovic koji nema motiv ?! Pisete neke ohrabrujuce poruke nama navijacima da dodjemo na MArakanu , proba slavlja titule ??? PREKINIMO ZIVETI U ILUZIJAMA i pisati pomalo smesne tekstove , svi smo mi danas svesni situacije , MAGIJA Prosineckog je nestala i KOperfilda nemamo da napravimo od ovih nasih jadnih igraca nesto vise. Pozdrav

Reply
Luka нов 3, 2011 at 03:09

Pa to sto ne razmisljamo kao ti ili neko drugi ne znaci da zmurimo. Da hocemo da sakrivamo tako nesto ne bi dopustali slicne komentare kao ovaj tvoj. I uopste ne razumem sta ti ustvari hoces? Da pozivamo ljude da ostanu kuci i gledaju englesku ligu? Normalno da cemo da zovemo ljude da dodju na stadion jer je to nasa duznost! Mi moramo da sirimo pozitivnu energiju i optimizam a ne da mracimo i pricamo o nesposobnom Adzicu. A i pogledaj neke blogove i videces i da se o tome pisalo, ali nije stalno vreme za to.
A ti pre nego sto pomenes opet nase „pozive na utakmice“, razmisli kako je sada kosarkasima bez podrske vatrenih navijaca pa se zapitaj da li treba da uradimo i u fudbalu slicno zbog par losih utakmica u mesec dana…tesko je nesto sagraditi od nule, a samo jednim potezom mozes sve srusiti.

Reply
Драган нов 3, 2011 at 10:12

Oно што један тренер или председник, спортски директор клуба.. неће никада рећи јесте – слушајте, ето имамо тог и тог, мали је доведен када се није имало пара, па смо довели шта се могло јер нисмо имали (буквално) резервног бека. Довели смо шта нам се нудило за оно нула пара које смо имали, иако знамо да тај и тај није за Звезду каквој тежимо, то је један солидан прволигашки играч и то је то. Хајд прво што није етички, морално, нити паметно рећи тако нешто, ма колико би навијачи желели да њихово мишљење буде уважено. Није ок према том момку који на терену даје оно што највише може, а сви знамо да је његов долазак на Маракану сплет околности и ситуације у којој је клуб био у оно време.
Петковић је прошли пут у Звезди био један од најбољих, а тренутно није у форми, као што није био ни Тошић када је дошао, када смо сви осули дрвље и камење по њему. Када је одлазио, сви смо исто тако кукали.. Тренутно, на жалост, ми морамо да доводимо оно што можемо, и немамо пара да дамо пола милиона-милион за играча који је у форми и који ће одмах да игра на највишем нивоу.. Уопште не кажем овим да није било грешака, да се требало и морало рећи да један Лазетић, Клео итд нису требали никада напустити Маракану, да није требао бити смењен Пижон итд. Али руководство које имамо је младо и неискусно за овакав посао, а они су једини који су желели да се прихвате посла, и грешке су апсолутно нормалне. Колико пута бисмо ти и ја погрешили да нам је дато да водимо посао који до сада нисмо? Али ако смо једино ти и ја спремни да се суочимо са проблемима, може ли нам ико замерити грешке?
Са друге стране, Роби је ове сезоне променио поставку игре, иако се то многима тако не чини. Прошле године смо држали лопту у поседу ненормално много, а нисмо давали голове. Додавали су се играчи до бесвести, а гола нигде, време пролази, оде титула. Онда се село, ставио се прст на чело, и рекло – хајдемо са много директнијим пасовима, да у сваком тренутку покушамо, што пре, да дођемо до шансе, и по цену губљења лопте. И то се и дешава, стварамо много више шанси, дајемо више голова (што статистика недвосмислено показује), међутим и мање имамо посед лопте, па и противник долази до својих шанси. Е сад, падови у игри спадају искључиво у домен психологије самих играча. Ако нама екипа првих 20-30 минута у Ужицу игра одлично, изгазимо противника, створимо три одличне шансе, а потом станемо, не можемо рећи да је тренер крив, него сами играчи. Сем тога, имамо доста повређених (Пашеко, Мићко, Дани, Лаза..), појединци су у лошој форми, а клупа танка, што тренеру максимално смањује могућности за маневар.
Ја опет, ћу и даље да верујем у Звезду, и у њене победе, па макар за њу играло локално културно уметничко друштво. Да идемо на боље – идемо, да може брже – може, али ко ће наћи још 1-2 спонзора као што је Гаспром.. А навијачи више не могу да чекају, то је свима јасно, али нам сем стрпљења ништа друго не преостаје, што је врлина злата вредна.
Матори смо и ти и ја Душане, нагледали смо се утакмица, титула.. од 1995-2000. исто тако нисмо узели титулу, иако смо имали одличне играче.. А сада је клуб у далеко тежој ситуацији.. ми у великом минусу, они у плусу, а и даље се боримо равноправно. Издржали смо оно, издржаћемо и ово, а следеће године, на изборима у клубу, свако ће моћи да гласа за кога жели, па нек жање како је сејао.

Reply
Dusan81 нов 3, 2011 at 14:13

Ja ne pretim nikome nego kazem sta ce se desiti , posto sam u kontaktima sa ljudima koji cekaju sada subotu da vide hocemo li uzeti bodoove kako nam dolikuje ili ce ovi isti nastaviti da zezaju ovaj jadni narod koji dolazi na stadion. Titule su dolazile i prolazile ali nikada u poslednjih 10 gogina uprava i sami igraci nisu imali ovoliku podrsku nas , danas se u nasem klubu samo prica i daju izjave za novine , to je najbolji produkt cele ove nase Zvezde. DUGOVI nisu vraceni , Zvezda placa Adziceva dugovanja kod zelenasa , balon(sportski centar) su mu oduzeli isti ti ljudi kojima on duguje , ko placa kamatu na glavnicu od 400 hiljada evra ??? O tome ja pricam ovde , ljudi koji su na celu jednog giganta nisu dorasli za ove funkcije , setili se posle dve godine da im treba kondicioni trener !? I mislio sam da je ovo nezvanicni sajt koji razmislja kao svaki navijac koji gleda realno na dobre stvari a isto tako i na lose kojih je bilo puno , ne cenzura kao na zvanicnom sajtu . Mnogi ce reci da su oni spasili klub , ja kazem da gresite , samo bi se resilo stanje ili MOZEMO da funkcionisemo ili NE to je danas pitanje . Nismo se pomakli sa mesta u sportskom delu , govorim o rezultatima . A citacete vi ovo sta ja sada pisem vrlo brzo , kad se osvestite i vidite da u klubu rade amateri koji su dosli na Zvezdina ledja , ona ih placa i njihove racune po raznim hotelima , ali o tome bolje da ne pricam , posto mnogo znam … Gazprom je trebao da ode u Partizan ali je Skundric odigrao ulogu, niko od ovih ljudi na celu FK nije mrdnuo k…. TODOROV jedini covek koji je ispravan , covek sa karakterom a i novcem. Vidimo se na Marakani u subotu

Reply
Boris нов 4, 2011 at 01:58

Ja, iskreno ne razumem šta si ti hteo da kažeš/napišeš.

Reply
superstar нов 3, 2011 at 00:28

bilo bi fino kada bi „bacio u vatru“ ficu jankovica.. ne mora ni celu tekmu, ali od vesovica bi se vise trudio, svakako..

Reply
Milos нов 2, 2011 at 23:48

http://www.zurnal.rs/2011/11/02/purovic-preskace-zvezdu/index.html kad nismo njega doveli.. sjajan spic,gde su ti oci Adzicu.. Barem nece igrati protiv nas.. Nikad necu zaboraviti njegov gol protiv Rome.

Reply
ChargerNS нов 2, 2011 at 23:08

Administratori, šta je ovo? Gde nam je izjava koja je aktuelna u svim medijima, našeg VAJNOG SD-a Adže maharadže??? Taman da upotpuni trio izjava ĆORAVE KOKE (Kaluđerovića) i Vešovića akcenat na O!!!

Reply
Strucnjak нов 2, 2011 at 23:46

Taman sam pomislio da neću čitati više tvoje komentare kad se ti opet pojavi.Ostavi Adzića na miru više,rekao bih ti svašta ali rizikujem ban.

Reply
ChargerNS нов 2, 2011 at 23:50

Ti mora da si stručnjak iz G17+!!! Znaš onaj deo iz pesme od Coffo-a, „ako ti se ne sviđa možeš da se SAGNEŠ ?!!!

Reply
superstar нов 3, 2011 at 00:24

od koga?? xDD

Reply
ChargerNS нов 3, 2011 at 00:32

Od rođenja mooooog!!!

delija86 нов 2, 2011 at 21:48

http://www.mozzartsport.com/vesti/8137/ad%C5%BEi%C4%87–znam-da-nam-ponestaje-vremena-/ sta ti je pravi biznismen,koristi dva telefona istovremeno

Reply
dexy122 нов 2, 2011 at 21:53

Ahahahahahahahah, kontam da nema kredita, pa cirka od Robija! 😀

Reply
Mariachi нов 2, 2011 at 23:23

Prebacuje pornice hahahahah 😀

Reply
kalu нов 3, 2011 at 00:34

Adza voli neke milfare.:)

Reply
kalu нов 2, 2011 at 21:46

Iako sam rekao posle one sramne igre protiv slobode da necu dolaziti na marakanu duze vreme,ipak sam se predomislio jel to kada sam pisao bio sam jako iznerviran.I sada kazem sv protiv ofk beograda da pokazemo ko su najverniji navijaci na svetu!

Reply
nele нов 2, 2011 at 21:32

ja samo hocu da vidim Mezengu i Kaludjera u startnoj postavi..odnosno,da pocnemo sa 2 napadaca..

Reply
Dragan Kg нов 2, 2011 at 21:52

Ako si citao intervju naseg trenera(???) od pre neki dan mogao si da procitas da on nema nameru nista da menja u nacinu i stilu igre dok je on trener! Znaci, sve je jasno kao dan!

Reply
marko нов 2, 2011 at 21:22

HOCEMO SRCE NA TEREN !!!

Reply
Nenad нов 2, 2011 at 21:22

Bajkovic
Mikic Adi Vilotic Petkovic
Dimitrijevic
Kadu Evandro
Vesovic Mezenga Borha
Ako se oporavi Lazovic umesto Vesovica…

Reply
delija нов 2, 2011 at 23:32

kakav crni petkovic…hahaha

Reply
cetnici sever нов 3, 2011 at 10:35

Bolje nemamo.

Reply

Leave a Comment