Moja Crvena Zvezda
ВажноКлупска дешавањаМлађе категоријеНајновијеФудбал

Бобан Бајковић – Нови почетак

Бобан Бајковић

На новим теренима Звездине омладинске школе ради се вредно и напорно. Сјајни услови пружају нашим младим играчима могућност да се што боље спреме за наставак сезоне, а новитета има и у стручном кадру.

Бивши голман нашег клуба и велики љубимац навијача Бобан Бајковић од недавно је постао један од тренера голмана у омладинској екипи Црвене звезде. Као и увек када је у опреми свог вољеног тима, популарни Бајко не скида осмех са лица, како док ради са новим надама, тако и док прича о својим првим утисцима на новом послу:

– Од четрнаесте године сам у Звезди и ово ми није ништа ново и страно. Цео живот сам се у овом клубу осећао лепо, тако је и сада. Једино што је ново је посао, али и то ми је све познато. Оно што сам ја радио кроз каријеру радим и сад са овим момцима. Наравно, потребно ми је искуство, опет почињем од нуле, као и кад сам овде долазио као талентовано дете. Али пуно ми је срце и пресрећан сам што сам овде и у овој улози. Са фамилијом сам у Београду, радим у клубу који волим и шта могу више да тражим, прича Бајковић.

Заменио је главни помоћни терен иза северне трибине овим иза југа, али како истиче нема ту велике разлике, а и раздаљина између две капије је само 100 метара. Наравно и њему је драго што Звездина деца имају овакве услове за рад:

– Ја сам одушевљен. Овако није било кад сам ја био клинац. Види се да се улаже у омладински погон, нисам могао да верујем да су терени и све што их прати овако направљени. Сећам се како је све ово изгледало кад сам одлазио из Звезде за Белгију, препуно рупа и немогуће за игру. Али сада је све савршено, како овде али тако и тамо где тренира први тим, каже Бајко и додаје:

Упознао сам се са Омладинском школом и одмах сам видео да смо у свим генерацијама завршили као први на крају јесењег дела првенства. Тако и мора да буде. Звезда је у Србији увек број један, од првог тима па до оних најмлађих.

Све се десило брзо. Након што је одлучио да окачи копачке, односно рукавице о клин, знао је шта ће даље:

– Чим сам решио да завршим играчку каријеру добио сам позив од људи из клуба и врло брзо смо се све договорили. Код мене се ту не поставља питање када те Звезда позове. Одмах сам дошао и почео да радим са децом, да будем са њима, јер знам колико ме воле. На мени је да помогнем колико могу око самог брањења, а када је реч о послу и самим тренинзима ту су остале колеге да помогну мени. Тренери Гашић и Катић ми указују на оно што треба да радим и научим, како би што пре ушао у “штос“. Није то мени ништа страно, али ипак сам сад са оне друге стране терена где се гледају другачије ствари, попут припрема и анализа. Ја знам да младим голманима могу да пренесем доста свог искуства и да их посаветујем, истиче Бајковић.

Сигурно је да бивши број један нашег тима најбоље зна како се осећају млади голмани у великом клубу као што Звезда:

– У сваком тренутку видим себе у овим младим момцима, видим себе када сам имао 15 година. И све су ово талентована деца, иначе не би ни била у Црвеној звезди. Наш клуб увек тражи и бира најбоље голмане, а ево на пример Гордић који је сада први голман омладинске селекције то и показује. Види се да има квалитет и да може да буде будућност Звезде, јасан је Бајко.

Када се прича са Бобаном неизбежна тема је и Роберт Просинечки, тренер који му је пружио шансу међу стативама првог тима. Неке ствари које су тада радили заједно и даље су присутне у његовом животу:

– Док смо били у Звезди, Роби и ја смо имали тај обичај да рано ујутру пре тренинга идемо на кафу, а затим смо то наставили и у Азербејџану. И данас се држим тог ритма, само што сада имам и обавезу да водим дете у вртић. Никад нисам спавао пуно, мени је 5 сати сна идеална мера. Просинечки ми је први честитао на новом послу и свакодневно се чујемо. Тренутно је у САД где га чекају пријатељске утакмице, а рекао ми је да му је много драго због мене. Ко зна, можда некад поново будемо сарађивали, а овога пута као два тренера. Али сада гледам само на Звезду где се осећам пресрећно, каже Бајковић.

Он је само један од бивших фудбалера нашег тима који су након играчке каријере започели ону тренерску у омладинској школи:

– Нико није заборављен када је завршио каријеру и тако и треба да се ради. Неко ко је оставио велики утисак као играч нормално је да настави да ради у Звезди на овај начин. Сви ми који волимо овај клуб, који смо срцем и душом уз њега увек можемо да помогнемо, истиче Бајко.

Љубав према Звезди је велика, па је поглед ка првом тиму и ономе што их очекује увек ту:

– Како сениорски тим дише, тако дишемо и ми сви остали у клубу. Следи та утакмица против ЦСКА и мислим да су шансе 50:50, мислим да можемо да прођемо даље. Показали смо снагу кроз овај први циклус европских утакмица, а сада можемо да видимо да руска екипа на припремама не показује ништа чега би требало да се плашимо. Нису баук, поручује за крај Бајковић.

Ми желимо Бајку пуно среће у новом послу и да буде исто онако успешан и док је бранио на Маракани.

Повезане вести

Leave a Comment