Moja Crvena Zvezda
Архива

Nek’ nam Bog da sreće, da se vrate dani…

Grb na travi Marakane

Po 33. put u kupu sastaju se Crvena zvezda i Partizan u dugogodišnjoj istoriji večitih derbija. Naša ekipa zabeležila je 17 pobeda, 4 remija i 11 poraza. Već 3. derbi ove sezone, a posle ovog očeukuje nas još jedan, nešto kasnije u ligi. Neko će reći mnogo važniji od ovog u sredu, ali ne postoji manje bitan ili nebitan derbi. Posebo ne u ovako crnoj seriji u kojoj se nalazimo.

To je prvenstveno zbog toga što rezultat ovog derbija može u mnogome da promeni i tok prvenstva. Naravno indirektno. Čak i po cenu da ne prođemo, naši igrači moraju ići na pobedu. Minimalna od 1-0 ili od 4-3, potpuno je nebitno! Pobeda mora da bude najvažniji cilj u ovom trenutku. Pre svega zbog prekidanja te serije bez pobede. Da li postoji bolji način da se zapuše usta? Ne postoji naravno. Toliko je malo dovoljno, da počnu da im se tresu gaće. Ali ako ne iskoristimo taj njihov strah, koji se oseća u vazduhu, džabe sve.

Druga stvar zbog koje je bitna pobeda, je već pomenuti indirektni uticaj na nastavak prvenstva. Kada bi me neko pitao, da li želim da žrtvujem kup, za titulu, pristao bih bez pogovora. Naravno niko me neće pitati tako nešto. Ni mene, ni Roberta Prosinečkog. Pobeda bi potpuno poremetila već ionako uzdrmane komšije. Posle derbija ih očekuju dve veoma teške utakmice. Gostovanje u Subotici i Vojvodina kući. Sama pomisao na to koliko bi ih psihički uništio poraz, kod svakog navijača Zvezde, izaziva nadu da će se desiti i još neki kiks u te dve utakmice.

Naravno ne treba mi toliko da se bavimo njima, koliko svojom igrom i rezultatima. Fokus samo na teren. Samo na loptu i na njenu putanju u mrežu! Pritisak od početka i da napokon u prvih 20 minuta mi pretimo, a ne opet primimo gol. Takve stvari utiču i na igrače i na navijače. Taktika pada u vodu. Neka se ponovi Dinamo Tbilisi! Neka igrači ponovo lete po terenu, uleću u duel za svaku loptu, neka odbrana bude sigurna, iako je kao i tokom cele sezone desetkovana. Jer :

UPRAVA JE VREDNA TRENER TAKTIČAN, GOLMAN BRANI KO DA NIJE NORMALAN. NIGDE NEMA TAKO ČVRSTE ODBRANE, NAPADAČI BRZI DAJU GOLOVE,DAJU GOLOVEEE… NAPRED ZVEZDO,  NAPRED ZVEZDO LE OLAA, NAPRED ZVEZDO CRVENA, ZVEZDO CRVENA!

Delije na debiju

I trener jeste taktičan, ali što je još važnije iskusniji za jedan derbi. Siguran sam da je dosta toga zaključio iz prvog derbija. Sada zna kakva ga utakmica očekuju. Video je koji igrači su za male, a koji za velike utakmice. Nema sumnje da je izvukao najveće pouke iz prošlog derbija upravo Robi. I sam sam napisao u analizi posle derbija, da je napravio neke greške na prošlom meču, najviše zbog ostavljanja Vilotića ka klupi i igre Kadua u paru sa Evandrom. I na prošlim utakmicama smo upravo videli da su Evandro i Kadu vrlo retko igrali zajedno u isto vreme. Znam sada će neko reći da je Kadu podigao formu i to stoji, ali je činjenica da takva dva igrača, istog tipa, ne mogu igrati zajedno. Uostalom Kadu je na nekim utakmicama pokazao da može da bude veoam dobar džoker sa klupe. Ne verujem da bi neko imao nešto protiv, da upravo tako i bude.

Još jedna bitna stvar je to što su pored prikupljenog iskustva Robija i neki igrači su sada iskusniji za taj prvi derbi. Evandro, Borha, Ćosić i Mijailović su po prvi put osetili tu atmosferu i taj prtisak. Evandro i Borha su se verovatno po prvi put u životu susreli sa tako grubom igrom. Jednostavno je sada i njima u glavi drugačija slika. Jedno je gledanje snimka, a drugo igranje derbija. Veoma lako može da se desi da upravo ti igrači, odigraju najbolje na derbiju.

Zanimljivo je da ćemo vrlo verovatno videti i  Bobana Bajkovića na derbiju, po mom sećanju prvi put u karijeri. Već je izjavio da je on golman za derbi. I ja mu verujem. Ne znam zašto, ali je zadobio i poverenje navijača. Uostalom kroz istoriju fudbala ti golmani “ludaci” su uvek bili fenomenalni na velikim i važnim utakmicama. S druge strane, odbrana nam je po ko zna koji put okrnjena. Malo kartonima, malo odsutnim igračima ,malo povredama. Malerozni smo ove godine bez premca u ligi. Očekuje se da će odbranu činiti Ninkov, Vilotić, Ćosić i Reljić…mada možda nas Robi iznenadi i sa Mikićem kao levim bekom.

Već izneo svoje mišljenje o tandemu Kadu- Evandro, pa je moja želja da nam veza izgleda ovako Evandro, Mijailović i Isah. Da sa dva zadnja vezna, ali je Mićko bukvalno lažni zadnji vezni. Do sada smo bil svedoci da je on mnogo ofanzivniji od Isaha, uostalom imao je i onaj jedan šut na prošlom derbiju. Klasična je radilica na terenu i izuzetno inteligentan igrač. Ne bih voleo da nam takav igrač sedi na klupi. Lazović mi nije igrač za poziciju kreativca. Jednostavno nema tu neku čaroliju, da pasom izbaci igrača u prostor. Osim ukoliko ne pređe na krilo, mislim da će na klupu.

U napadu nemamo Koromana zbog kartona, ali zato ponovo možemo da računamo na Vešovića. E ja se upravo nadam da će taj igrač dobiti priliku. Ja ga vidim kao savremenog, mlađeg i kompletnijeg Koromana. Vešović ima sportsku drskost u duelu, brzinu sa i bez lopte, kao i sasvim dobar centaršut. Na koju stranu, levo ili desno je nebitno, ali bih voleo da ga Robi stavi u 11. Takvi igrači mogu da pokrenu celu ekipu. Naravno neizostavni Borha, koji jeste omašio dve dobre prilike prošli put, ali je pokazao kako se igra protiv partizanovih bekova i kako se ulazi ka unutra. Odličnom kretnjom je ušao u te šanse, a nadam se da će sada biti mnogo bolji u završnici.

Što se tiče napadača, posle prošlog derbija, mislim da je i Robi uvideo da je Kaluđerović, igrač koji treba da počne meč. On može da se ne vidi bukvalno 90 minuta, a onda iz jedne polu-šanse zatrese mrežu. I još jedna stvar. Andrija je u karijeri često tresao mrežu Partizana u dresu Rada. Vreme je da isto počne da radi i u crveno-belom dresu! Sa druge strane Jevtić je pokazao upravo suprotno. Da nije igrač za velike utakmice. Na prošlom derbiju se nije video,a odigrao je preko 70 minuta. U odličnoj je formi, ali se i pre još kod Pižona pokazao kao veoma dobar džoker.Po mom mišljenu Andrija je u prednosti.

MARAKANA PUNA, SVI NA NOGAMA, SEVER PEVA GLASNO, PRAVA LUDNICA. SVAKI ČAS SE PALI PIROTEHNIKA, A MURIJA SAMO NEMO POSMATRA, NEMO POSMATRAAA… NAPRED ZVEZDO,  NAPRED ZVEZDO LE OLAA, NAPRED ZVEZDO CRVENA, ZVEZDO CRVENA!

Očekivanja su uvek na derbiju drugačija. Niko ne može da kaže “Pobedićemo sigurno”, ali mora da kaže da će dati sve od sebe. I to ne samo da kaže, nego da to i pokaže. Mi stvarno hoćemo da igrači izriljaju teren i protivnika. Hoćemo da napokon zasija sunce najsjajnije iznad Marakane. Da se vrate slavni dani, naše prošlosti. Da i deca naša, na Marakani, raduju se (svetskoj) tituli.

[poll id=“35″]

Vaše mišljenje o utakmici?

Повезане вести

10 comments

Leave a Comment