Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноНајновијеФудбал

Дан када смо победили у првом вечитом дербију

Ривалство између Црвене звезде и Партизана траје већ 73 године,а започето је 5. јануара 1947. године. У утакмици одиграној у врло тешким временским условима наш тим је славио (4:3) и тако започео позитиван скор против ривала који је и дан данас на снази.

Вечити дерби је рођен 5.1.1947. године у утакмици одиграној у оквиру шампионата Југославије. У врло тешким временским условима, неколико хиљада љубитеља фудбала дошло је да присуствује, испоставиће се, историјској утакмици у којој је Црвена звезда савладала Партизан резултатом 4:3.

Без обзира на то што је вечити ривал имао шест бодова више, наши играчи су показали квалитет, велико срце и однели су читав плен са гостовања. Утакмица је прошла у знаку Јована Језеркића, троструког стрелца за Црвену звезду. Управо се његовим головима у 12, 25. и 54. минуту, најавио тријумф нашег тима, црно-бели су потом смањили, али је све дилеме око победника решио Предраг Ђајић у 77. минуту, након чега су домаћи поставили коначан резултат који је био 4:3 у корист Црвене звезде.Тадашњи тренер Светислав Глишовић извео је поставу: Ловрић, Станковић, Петровић, Ђајић, Спајић, Кашанин, Томашевић, Митић, Језеркић, Аранђеловић, Шећеров..

Управо том утакмицом је започета традиција вечитих дербија, која траје и дан данас. До сада су одиграна 252 меча између Црвене звезде и Партизана у свим такмичењима уз скор од 109 победа нашег тима, 63 ремија и 80 пораза и гол разлике 387:332. У лиги је одигран 161 дуел, а наш тим има позитиван скор. Остварили смо 64 победе, вечити ривал 47, а 50 утакмица је завршено нерешеним исходом уз гол разлику 227:196. Успешнији смо и у националном купу јер смо на 37 уталкмица забележили 20 победа, 4 ремија и 13 пораза и гол диференрцију 57:48.

Фото: Архива Министарства одбране Републике Србије.

 

Повезане вести

Leave a Comment