Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноМоја Црвена звездаНајновијеОбавештењаФудбал

Први весници Звездиног пролећа: ,,Брђани” на Маракани!!!

Након зимске паузе и припрема, ,,бубамара” ће се поново закотрљати суперлигашким теренима.
На програму су утакмице 22. кола Линг Лонг Суперлиге Србије, а дерби кола биће одигран на стадиону ,,Рајко Митић” у којем наш шампион, Црвена звезда дочекује трећепласирану екипу шампионата Србије, Чукарички.

Црвено-бели поход у одбрану титуле настављају у свом дворишту, где ће покушати победом да наставе традицију и низ победа у првом колу пролећног дела сезоне, дугу четири деценије, од када је последњи пут на отварању пролећне полусезоне 14. фебруара 1982. године, славио сарајевски Жељезничар резултатом 2:1.

Након успешно одрађених припрема у Анталији где је наш шампион боравио и брусио форму за наставак шампионата од 13. јануара па до 3. фебруара, одигравши три контролна меча против Марибора (1:1), ЛАСК-а (2:1) и Шахтјора (2:3), на реду је пролећна премијера и увод у чувено Звездино пролеће чију смо спектакуларну најаву имали прилику да видимо синоћ, под слоганом.
,,Дођи, важно је, Звезда си ти!!!”

На том путу прва препрека биће им млада екипа Чукаричког.
,,Брђани” након јако успешне полусезоне, заузимају високо треће место, са 38 освојених бодова, где су остварили десет победа, осам ремија и свега три пораза, са гол разликом 38:20.
У квалификацијама за Лигу Конференција догурали су до полуфинала истих, где је био бољи шведски Хамарби, предвођен некадашњим помоћником Дејана Станковића, Милошем Милојевићем.
Једина ,,мрља” на полусезону, може се рећи је изненађујуће испадање из Купа, од екипе Лознице, која је голом Николе Милинковића славила са 1:0 и пласирала се у 1/8 фина Купа Србије.
Као и црвено-бели и ,,Брђани” су се за наставак сезоне припремали у Анталији, где су одиграли пет контролних мечева, забележивши по две победе (Кубан 1:0, Дунајска Стреда 2:0) и два ремија (Мура 1:1, Аланиа Владикавказ 0:0) уз пораз од Динама из Кијева (3:2).
Чукарички у прелазном року није много мењао састав, али свакако ће се осетити одлазак Ђорђа Јовановића стрелца једанаест првенствених погодака, у Макаби из Тел Авива, у трансферу тешком 1.900.000 евра.
Његов одлазак покушаће да надомести Алмир Аганспахић, најбољи играч и најбољи стрелац екипе Новог Пазара, који је доведем одмах по реализацији трансфера Ђорђа Јовановића у Макаби.
Поред њега, највећу опасност представљаће искусни Марко Доцић и Асмир Кајевић, а не треба заборавити ни некадашње Звездине ђаке, Стефана Ковача и Милана Савића, као ни брзоногог сенегалског интернационалца Ибрахима Н’дијаеа.

Пред дуел са Црвеном звездом, тренер Чукаричког, Саша Илић, изнео је своја очекивања:

Утакмице против Црвене звезде и Партизана, наших највећих клубова, пружају мојим момцима прилику да покажу карактер, односно да докажу да су створени за велике утакмице. Играћемо пред великим бројем навијача, имаћемо огроман мотив да се прикажемо у најбољем могућем светлу, на старту пролећног дела шампионата.
Наравно, за озбиљне резултате потребно је да играмо на високом нивоу у континуитету, па и против Црвене звезде. Наш ривал има изузетно квалитетан састав, попуњен на свим позицијама, са далеко већим буџетом, па и амбицијама од Чукаричког. Сјајно су вођени, мој колега Дејан Станковић ради одличан посао, види се то и по резултатима постигнутим у Европи.
Нама је најбитније да одиграмо што боље, а много тога зависи и од ривала. Пробаћемо да играмо фудбал, да се надмећемо, да пружимо свој максимум
.-закључио је Илић.

Црвена звезда и Чукарички до сада су се састајали шездесет пута у свим такмичењима.
Звезда је била успешнија у 47 наврата, Чукарички је славио девет пута, док су четири меча завршена без победника.
Први овосезонски дуел припао је шампиону, Црвеној звезди, која је славила са 2:1, головима Милана Павкова и Александра Катаија.

Црвено-бели након четири године, пролећну полусезону почињу са бодовним заостатком у односу на највећег ривала, који има предност од пет бодова.
Одбрана титуле је примарни циљ Црвене звезде, а у ту сврху клуб је ангажовао нападача норвешке репрезентације Охија Омоијуанфа који је дошао из вицешампиона Молдеа као најбољи стрелац норвешког шампионата.
Из Валенсије је доведен бивши десни бек репрезентације Италије, Кристијано Пићини и омладински репрезентативац Србије, Немања Мотика који је дошао у Црвену звезду из актуелног шампиона Немачке, екипе Бајерна, док су из развојног тима прекомандовани Никола Станковић, Андрија Радуловић и Андреј Ђурић.
Клуб су напустили Марко Лазетић који каријеру наставља у седмоструком шампиону Европе, екипи Милана.
Његош Петровић који је појачао члана шпанске Примере, екипу Гранаде, те Милош Дегенек који је наставио каријеру у Америци, у редовима Колумбуса из Охаја.

Пред дуел са екипом Чукаричког, шеф стручног штаба Црвене звезде, Дејан Станковић, изнео је своја очекивања:

– Не можемо у овом моменту да рачунамо на Николића на нашу велику жалост, повреду дуго вуче, нисмо успевали да је санирамо, увек му се враћала код било ког контраста, лакшег ударца или јаког шута. Увек му се враћао бол и спречавао га је да тренира. Опција се пронашла, он ће вероватно отићи у Француску на малу интервенцију. Поред њега је Станић задобио дисторзију чланка, пре два дана на тренингу, доста је јака, тако да ћемо са њим још видети. Остали су хвала Богу здрави, идемо почиње нешто најлепше, првенство које ће у најмању руку бити занимљиво, биће то једно лепо пролеће – истакао је Станковић.

Станковић је нагласио да ће црвено-бели у сваки меч улазити као да је реч о финалу.

Биће тешко остварити свих 16 победа, али није немогуће. Тако ћемо се спремати, као што сам рекао на нашем окупљању и сваки дан смо о томе причали И на такав начин смо се и припремали. Одрадили смо једне од најбољих припрема од када сам у клубу, са тог аспекта су момци двеста посто спремни и у глави И физички, тако да ће свака утакмица бити спремана посебно И свака ће бити као да је финале, јер ми немамо шта да изгубимо.

Говорио је млади стручњак и о фудбалерима  који су били део својих репрезентација током зимске паузе, али и онима који су се касније прикључили екипи.

Биће спремни, вратили су се, имали су десетак дана паузе, нису ни прекидали тренажни процес после завршетка првог дела првенства. Одиграли су добро у својим репрезентацијама. Већ трећег су почели да тренирају , имају десетак дана тренинга, видим их одлично и они ће сигурно бити у протоколу.

Дотакао се шеф стручног штаба нашег шампиона и екипе Чукаричког.

Један леп и искусан потез управе , Чукаричког да замени замени класишног шпица истим типом играча који је искусан и који игра нашу лигу доста друго. Имају и младог Ракоњца, који је лепа перспектива клуба са Бановог брда да замене једног спица класицног са класицним. Имају и младог Ракоњца који је лепа перспектива клуба са Бановог брда, не знам ко ће играти од њих двојице. Видели смо добре ствари против Динама из Кијева поготово на почетку меча, Саша Илић ради одлично и полако се види да хватају  аутоматизми. Играмо код нас кући, осим победе не желим да размишљам више ни о чему. Бићемо спремни за сваки минут сутрашње утакмице.

Истакао је да су црвено-бели фокусирани искључиво на своје мечеве у наредном периоду.

Играју као и што ми морамо да играмо. Уздамо се у себе, џаба “кикс” некога ако нисмо прави. Морамо да се фокусирамо на нас, на све, ако дође “кикс” оберучке ћемо прихватити. Треба да мислимо само на себе.

Осврнуо се и на ситуацију на табели Дејан Станковић, истичући да верује да Звезда може да избије на чело табеле, као и да је то циљ који су зацртали црвено-бели момци у наредна четири месеца.

Претворили смо у додатни мотив, та ситуација се први пут дешава Звезди у последњих пет година. Треба некада да се догоди, јер тиме одрасташ и постајеш одговорнији, јачи. Немамо право на “кикс” и о томе причамо сваки дан. Навијач Црвене звезде треба да се препозна доле на терену, у било ком играчу за неког ко се бори од првог до последњег минута. Морамо да будемо прави, јесте тешко пет бодова је много у нашој лиги, али није немогуће. Верујем сваком од играча да они могу, сваком од њих. На основу тога смо изградили припреме и улазак у полусезону.

Говорио је млади стратег и о новом нападачу Црвене звезде, Охију Омоијуанфу и нагласио да рачуна на све фудбалере које има на располагању.

Момак је искусан играч, шпиц. Обележио је скандинавско подручје, најбољи је стрелац. Фудбалер који се сјајно креће, препознаје игру, жртвује се за екипу када су у питању дефанзивни задаци. Црвена звезде је добила велико појачање, али имамо и Павкова. Увек сам за њега, да ли од почетка или кад уђе у игру. Анализираћемо појединачно сваку утакмицу и спремати се за то како ко игра. Свих 20  момака који су у конкуренцији знају да уопште није битно да ли играју један, петнаест или деведесет минута. Нема разлога да се било ко љути, ако не игра. Може једино после 30. маја када седнемо и видимо ко се љутио, а ко није. Од сутра па до краја првенства, купа и Европе сви смо једно. Сви добијамо и губимо, без обзира да ли је то минут или 90. Имао сам прилику да будем и сусрећем се са оваквим ситуацијама. Знам и верујем.

Гелор Канга је истакао да прижељкује невероватну утакмицу пред 30.000 навијача Црвене звезде, а и тренер Станковић очекује велику подршку нашег дванаестог играча.

– Слажем се са Кангом, ако буде лепо време волео бих да буде што више људи, да сви заједно кренемо. Верујемо да можемо да имамо лепу полусезону, историјску. Што их више буде то ће бити лакше и лепше за нас – закључио је Станковић.

Главни судија меча биће Ненад Минаковић из Новог Сада, а помагаће му Горан Бељин (Бела Црква) и Милан Шутуловић (Нови Сад).
У ВАР соби ће седети Новак и Милан Симовић.

Директан пренос утакмице са стадиона ,,Рајко Митић”, можете да пратите на програму Аренаспорт Премиум 1, са почетком у 17 часова.

 

Повезане вести

Leave a Comment