Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Упознајте Глазгов Ренџерс

Наредни ривал наше Црвене звезде у осмини финала Лиге Европе је екипа Глазгов Ренџерса, а мечеви ће бити одиграни 10. марта у Шкотској и седам дана касније у Београду.

Суверено је Црвена звезда успела да обезбеди пролаз међу 16 најбољих тимова у Лиги Европе, као првопласирана у групној фази са 11 освојених бодова, чиме су се бројни рекорди срушили, а изабраници Дејана Станковића показали да су спремни и за корак више када је реч о континенталним такмичењима. Иза нас, остали су – Брага, Мидтјиланд и Лудогорец, а захваљујући том пласману, прескочили смо доигравање са тимовима из Лиге шампиона. С друге стране, наш ривал Глазгов Ренџерс је управо у том доигравању рутински елиминисао фаворизовану Борусију из Дортмунда. Први меч је завршен резултатом 4:2 у Немачкој (погађали су Таверније, Лундстрам, Морелос и Загаду), а у реваншу је било 2:2 (оба гола Таверније), па све указује на то да нас чека озбиљан изазов.

Ренџерс је актуелни првак Шкотске и током лета су европски пут започели у Лиги шампиона. Ипак, после два пораза од Малмеа, идентичним резултатом 2:1 (погађали Дејвис и Морелос), Шкоти су морали да се задовоље наставком такмичења у Лиги Европе где су се у групну фазу пласирали захваљујући елиминацији Алашкерта. Није то деловало превише убедљиво, с обзиром на минималну победу у Шкотској резултатом 1:0 (стрелац Морелос), а потом и реванш у Јерменији када су одиграли без голова, али отворену утакмицу са приликама на обе стране.

Групну фазу такмичења завршили су као другопласирани са осам освојених бодова (две победе, два ремија и два пораза) уз гол-разлику 6:5. Интересантан је податак да су на укупно шест утакмица против Лиона, прашке Спарте и Брондбија постигли исто голова колико и у двомечу против Дортмунда, па се може закључити да су у узлазној путањи када је реч о форми. Поготово, јер су и у групну фазу ушли млако и доживели два пораза на старту (0:2 против Лиона и 1:0 против Спарте). После тога су одиграли два пута по две идентичне утакмице – победили су Брондби и Спарту 2:0 (погађали Балогун, Руф и Морелос два пута) и ремизирали са Брондбијем и Лионом 1:1 (погађали Хаџи и Рајт).

У Шкотском првенству се налазе на другом месту, са 63 освојена бода, што је за три поена мање од првопласираног Селтика. На 27 утакмица су остварили 19 победа, шест ремија и два пораза (најмање изгубљених мечева у лиги) уз гол разлику 56:22, што наводи на закључак да постижу два гола по мечу и примају мање од једног. У последњих пет првенствених утакмица имају свега две победе, два ремија и пораз, тако да ситуација и није блистава за Ренџерс, с обзиром да их је највећи ривал – Селтик, престигао на табели.

Ипак, када је реч о индивидуалним наступима, неприкосновен као први стрелац Премијер лиге је Алфредо Морелос са 11 постигнутих голова, док је на челу асистената са истим учинком Џејмс Таверније, па је јасно од ког двојца прети највећа опасност за наш тим. О Морелосу се скоро све већ и зна, с обзиром на то да је само питање дана када ће колумбијски нападач рођен 1996. године отићи у неку од најбољих европских лига. С друге стране, Џејмс Таверније игра на позицији десног бека, али има нестваран учинак за ту позицију (10 погодака и 14 асистенција у свим такмичењима). Ипак, он је већ седам година у Ренџерсу и са разлогом носи капитенску траку. Ту је и добро познато лице – Рајан Кент од кога такође прети опасност, а током зимском прелазног рока на позајмицу из Манчестер Јунајтеда стигао је Амад Диало, један од најталентованијих младих фудбалера на свету за кога је својевремено плаћено обештење веће од 20 милиона евра Аталанти. Ту су и Џон Лундстрам, Леон Балогун и још многа добро позната лица.

Дом фудбалера Ренџерса је „Ајброкс стадион“, капацитет је нешто више од 50 хиљада седећих места, а отворен је још 1899. године. Ренџерс је најтрофејнији клуб у Шкотској са 55 освојених шампионских титула и 65 купова, различите врсте. Шеф стручног штаба је прослављени холандски фудбалер Ђовани Ван Бронкхорст, који је на том месту наследио Стивена Џерарда који је актуелни тренер Астон Виле.

Кроз историју, у такмичарским утакмицама, Црвена звезда и Ренџерс су се састајали седам пута и наш тим је остварио две победе, уз два ремија и три пораза. Прво су нас елиминисали у сезони 1964/65 у шеснаестини финала Купа европских шампиона. Прво смо поражени 3:1, потом тријумфовали 4:2, а онда у мајсторици у Глазгову поражени идентичним резултатом. Такође, елиминисали су нас и у квалификацијама за Лигу шампиона у сезони 2007/08 и то на веома несрећан начин. У Шкотској смо у надокнади времена примили гол и изгубили 1:0, а у Београду нисмо искористили низ изгледних шанси па је утакмица завршена 0:0. Ипак, оно што је најупечатљивије то је када смо елиминисали Глазгов Ренџерс у сезони 1990/91 у осмини финала. Били су Шкоти само још један ривал у низу до освајања Купа европских шампиона и момента када се Звезда попела прво на кров Европе, а потом и света.

The post Упознајте Глазгов Ренџерс appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment