Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноМоја Црвена звездаНајновијеОбавештењаФудбал

Звезда против ТСЦ-а за шесту у низу!!!

,,Још једна победа и титула и опет ти си првак постала…” стихови су култне песме Звездиних навијача који ће сутра да одзвањају Београдом, као увертира за спектакл који нас очекује од 18 часова на стадиону ,,Рајко Митић”, где ће фудбалери актуелног шампиона Црвене звезде угостити другопласирану екипу ТСЦ-а из Бачке Тополе у првом колу плеј-оф фазе Моцарт Суперлиге Србије.

Црвено-бели су ауторитативно завршили регуларни део Суперлиге, без пораза, уз само четири ремија, са великих двадесет бодова предности у односу на најближег пратиоца, екипу ТСЦ-а из Бачке Тополе, па им је сутра довољан само један бод да и математички обезбеде нову, шесту узастопну титулу шампиона Србије, што би представљало својеврстан увод у серију обарања клупских рекорда, који су на дохват руке актуелној генерацији фудбалера Црвене звезде. Црвено-белима ће овосезонска титула бити шеста узастопна и представљаће рекорд клуба. Такође, уколико фудбалери актуелног шампиона освоје и Куп Србије, доћи ће и до треће везане дупле круне, што није само рекорд клуба, јер нико у југословенском, а затим и српском фудбалу није успео да дође до таквог учинка.
Уколико Црвена звезда слави или чак одигра реми са екипом ТСЦ-а у мечу 31. кола домаћег шампионата, математички ће обезбедити титулу шампиона државе, с обзиром на то да тренутно има 20 бодова предности у односу на екипу из Бачке Тополе.
Уколико би се одржала та разлика, дефинитивно би дошли до пехара националног првенства са најубедљивијом разликом до сад.
Сада већ давне 1977. године, у 28. колу националног првенства Црвена звезда је победом над Загребом резултатом 3:1 обезбедила до сада најраније освојену шампионску титулу. Уз напомену да се тада победа рачунала као два бода, црвено-бели су завршили са чак девет бодова предности у односу на другопласирану екипу. Од тада, па до данас, ниједна генерација Црвене звезде није успела да изједначи тај учинак.
За сада рекорд држе изабраници Владана Милојевића који су у сезони 2017/18 завршили сезону са 17 бодова више у односу на вечитог ривала, који је био други.
У сезони 2020/21 – Црвена звезда је први пут у историји освојила шампионску титулу без иједног пораза. Имали су црвено-бели скор од 35 победа и три ремија, освојили су 108 бодова и постигли 114 голова. Ове сезоне су такође, на прагу освајања титуле без пораза са преко 100 бодова и голова.
Уз све поменуте рекорде, Звезда ће се први пут пласирати у Лигу шампиона без квалификација још од 1991. године.

Прва ,,меч лопта” биће дуел против фудбалера ТСЦ-а из Бачке Тополе, који ове сезоне играју изнад свих очекивања и заслужено су на другој позицији која им уколико је задрже до краја првенства гарантује наступ у квалификацијама за Лигу Шампиона.
Након завршене јесење полусезоне у којој су заузели високо треће место, са четири бода мање од другопласиране екипе Партизана, фудбалери ТСЦ-а су након припрема на анталијском сунцу, одрадили наставак шампионата изнад свих очекивања, иако стартни пораз од екипе Новог Пазара (2:1) није наговештавао тако нешто. Међутим у наставку првенства фудбалери ТСЦ-а, неретко су приказивали игру атипичну за услове Моцарт Суперлиге, ломећи своје противнике неретко темпом и интензитетом, као и зрелом, сигурном и стрпљивом игром не дозволивши противнику превише слободе и може се рећи да сасвим заслужено заузимају другу позицију на табели.
Седам победа (Напредак 2:0, Младост ГАТ 2:1, Раднички 1923 2:0, Колубара 1:0, Младост Лучани 2:1, Радник 1:0 и Вождовац 3:1) , два ремија (Спартак Суботица 2:2 и Војводина 1:1) и два пораза (Нови Пазар 2:1 и Црвена звезда 2:1) биланс су екипе из Бачке Тополе овог пролећа и ако је пораз против екипе Новог Пазара на старту пролећних изазова био апсолутно заслужен, пораз од Црвене звезде није, пошто су фудбалери ТСЦ-а у добром делу меча били бољи и конкретнији ривал од емотивно и физички истрошених црвено-белих, који након победе у вечитом дербију нису успели да се опораве и спреме за дуел против сутрашњег ривала, али су ипак захваљујући искуству и квалитету који поседују успели да славе на тешком гостовању. Међутим сутрашњи дуел неће ни по чему бити сличан претходном, чега су свесни сви у редовима клуба из Бачке Тополе.
Наспрам себе ће имати најквалитетнију екипу нашег шампионата, одморну и до неба мотивисану да већ сутра заврше све дилеме око новог шампиона Србије, ако их је уопште и било, екипу која не зна за пораз на свом стадиону од 2017. године, као и неколико десетина хиљада ватрених навијача који ће доћи да погурају своје љубимце ка још једној титули, шестој у низу.
О чему је и стратег гостију Жарко Лазетић говорио на конференцији за новинаре пред пут у Београд:

– Свесни смо колико су опасни и да све редом побеђују, они практично од 2017. немају пораз на свом стадиону. Због тога ми је готово дегутантно да било шта најављујем и очекујем, али наша је обавеза да се такмичимо, дамо максимум, покажемо најбоље издање и не губимо наду – рекао је Лазетић.

Звезда је једина непоражена екипа у првенству, има 20 бодова више од другопласираног ТСЦ-а и треба јој бод како би освојила титулу.

– Знамо колико је њихов стадион тежак за играње и колико квалитетну екипу имају. Издвојио бих Катаија и Иванића, кога ценим као играча и пре свега особу, за које мислим да спадају у најбоље фудбалере лиге, који увек блистају на утакмицама против ТСЦ-а. Наравно, ту је и Драговић у одбрани, али и сви остали изузетно квалитетни појединци, репрезентативци и играчи који су доказали да могу да играју на много вишем нивоу од овог у нашој лиги – навео је Лазетић.

Он је рекао да ће његова екипа покушати да буде равноправна и да има искуства из претходних утакмица са Звездом.

– Резултат ће првенствено зависити од тога колико дуго ћемо моћи да одржавамо добре моменте, а мислим да смо у односу на прошлу сезону показали напредак. Ова утакмица има велики улог за нас, биће нам то велики испит па се тако и припремамо, да будемо најбољи могући тим – додао је тренер екипе из Бачке Тополе.

Лазетић је истакао да је Звезда најефикаснија екипа лиге, али да његова екипа има другу најбољу одбрану, одмах иза црвено-белих.

– Видели смо како противник лако може да се „откачи” и како је прошао Нови Пазар који је до 70. минута играо равноправно, да би на крају изгубио са 5:1. Имају изванредан квалитет, нама су на домаћем терену дали голове из полушанси. Пешићу је успело да постигне два поготка када смо били најбољи на утакмици – рекао је Лазетић.

– Ми смо мало голова примали захваљујући изванредној тимској одбрани коју морамо да покажемо и у суботу. Морамо тимски да нападамо и тимски да се бранимо, да што дуже будемо компактни и са вером да нешто можемо да урадимо. Потребно је да будемо храбри и да верујемо – додао је Лазетић.

За очекивати је да Лазетић покуша да изненади црвено-беле, иако су шансе за то минималне, тако да треба очекивати најјачи расположиви састав ТСЦ-а у овом тренутку. На голу ТСЦ-а је Звездино дете и млади репрезентативац Србије Вељко Илић.
У одбрани су још двојица бивших фудбалера црвено-белих, а реч је о десном беку Милошу Цветковићу и штоперу Немањи Стојићу који ће играти у пару са Гораном Антонићем, док је лева аут линија резервисана за капитена Немању Петровића.
Једина дилема је да ли ће се испред одбране наћи Никола Кувељић или Аранђел Стојковић, међутим сигурно је да ће испред неког од њих деловати још један бивши фудбалер Звезде и један од најбољих фудбалера ТСЦ-а ове сезоне, млади Лука Илић у пару са брзоногим Ифетом Ђаковцем. На крилним позицијама наћи ће се Саша Јовановић и Мартин Мирчевски, а најистуренији биће Стефан Вукић, с обзиром да ће нови бисер српског фудбала, млади Петар Ратков који је ове сезоне засијао пуним сјајем, пропустити сутрашњи дуел.

Након тридесет одиграних кола фудбалери ТСЦ-а налазе се на деоби другог места са 62 освојена бода колико има и екипа Чукаричког, али због бољег међусобног дуела, предност имају фудбалери из Бачке Тополе.
ТСЦ је ове сезоне остварио чак осамнаест победа, осам ремија и само четири пораза уз гол разлику од 52 дата гола и само 22 примљена што је други најбољи дефанзивни учинак ове сезоне у МСЛ, одмах иза црвено-белих.
Екипу предводе Саша Јовановић са девет голова и седам асистенција.
Млади Петар Ратков такође је постигао девет голова уз три додавања ка саиграчима.
Ифет Ђаковац се осам пута уписао у стрелце, док је македонски интернационалац Мартин Мирчевски постигао један гол мање.
Те ,,мозак екипе” Лука Илић, који је ове сезоне постигао четири гола и уписао шест асистенција.

Фудбалери Црвене звезде и ТСЦ-а из Бачке Тополе до сада су одграли једанаест мечева.
На девет мечева славили су београдски црвено-бели, једном је дуел ова два тима завршен нерешеним резултатом, док је исто толико пута ТСЦ однео победу.
Гол разлика је очекивано на страни Црвене звезде и износи 32:9.
Први дуел против екипе ТСЦ-а одигран је у Купу Србије 21. новембра 2018. године када је црвено-беле са тренерске позиције предводио Владан Милојевић. Тијумфовали су фудбалери Црвене звезде против тада члана Прве лиге Србије резултатом 4:1. Голове на том мечу за наш тим постигли су Никола Стојиљковић, Дејан Јовељић и Вељко Симић, који је погодио мрежу два пута. Последњи окршај против ТСЦ-а одигран је у Бачкој Тополи 7. марта ове године у оквиру 25. кола Моцарт Суперлиге Србије, а црвено-бели су славили са 2:1, головима Александра Пешића.

Са друге стране фудбалере Црвене звезде од нове, историјске шесте узастопне титуле шампиона Србије или као што слоган Делија који ових дана кружи каже ,,најбитније” у новијој историји, дели само један бод.
Бод вредан не само шампионског наслова, него и Лиге Шампиона у коју ће се по први пут још од историјске 1991. године директно пласирати, без стреса и оптерећења који носе квалификације.
Нема сумње да ће мотивисани и одморни црвено-бели уз подршку великог броја навијача дати све од себе да победом улепшају још једно шампионско славље.

Пред дуел вредан титуле шампиона, тренер фудбалера Црвене звезде, Милош Милојевић, изнео је своја очекивања:

– Увек идемо на победу, а ни овог пута неће бити промене када је то у питању. Питамо се, али се пита и противник, међутим, даћемо све од себе да искористимо прву меч лопту и освојимо титулу. Ривал ће пробати да победи, као и увек. Пратио сам им утакмице, играју добро, имају континуитет од годину и по дана где наступају у идентичном саставу, уиграни су. Не мислим да ће срљати, али ће покушати да нас казне и освоје три бода. Добро су избалансирани, сем двојице младих играча, сви други су у добрим такмичарским годинама, а тренер Лазетић их је сјајно посложио. Прете брзином, поседом, прекидом, кажем, види се печат тренера и укомпонованост. Имају пех да неће моћи Ратков да им игра који нам је дао гол у Бачкој Тополи и који је несумњиво квалитетан играч, о чему говори и велико интересовање за њега. Ту је и Стојић, репрезентативац, добар у скок игри и организацији напада. Наравно, и Илић који баш добро игра. Имају добру сезону и ритам и драго ми је што су се појавили неки други клубови као што су ТСЦ и Чукарички, да не буде стално битка између вечитих – почео је Милојевић.

Нема намеру стратег Звезде да много ротира.

 – Мислим да је моменат после паузе и доброг периода рада да у најквалитетнијем саставу одиграмо две, три утакмице. Увек има мало ротација, али нећу мењати комплетних 11 играча, можда неколико.

 Спајић се још увек опоравља од повреде, док су сви остали фудбалери спремни уа сутрашњу утакмицу.

 – Сем Спајића могу да рачунам на све. Неки су у тој фази као Милуновић, па нису спремни за 90 минута, али сви други су у тренажном процесу.  

Говорио је Милојевић и о младим играчима који ће имати простора до краја сезоне да добију шансу.

 – Неки су заслужили да играју мало више, неки не. Што се тиче омладинаца, мало је незгодно, јер су наши најспремнији таленти за сениорски фудбал већ у Графичару. Надам се да ћемо имати простора да им дајемо шансу у контиуитету и да ће као Митуљикић у последњој утакмици показати да заслужују још више да играју. Тако да, надам се да ће скупити добре минуте како би од летњих припрема могли равноправно да конкуришу са старијим играчима. 

Распоред Звезде у плеј-офу је такав да ћемо ван Београда ићи у само једној утакмици.

 – Нисмо ми тражили да то буде тако, него је такав распоред. Свакако, пријатно нам је што смо ту и не путујемо, али за популаризацију фудбала није добро. Треба фудбал да се игра у Нишу, Лесковцу, Врању, Суботици, централној Србији, да се то популаризује, а то најбоље раде највећи клубови. С једне стране је добро, с друге није, али не могу сви аспекти да се погоде.

Дерби ће се, како стоје ствари, играти без присуства публике.

 – По мени је то лоше. Памтим дерби на ЈНА са празним трибинама кад сам био помоћник Дејана Станковића и никако ми се није свидело. Увек сам за то да играмо фудбал због навијача и да се представимо у што бољем свету. Дерби без публике није дерби, не знам да ли је то званична одлука, али не шаљемо добу слику у свет. Но, има људи који одлучују о томе – подвукао је Милојевић.

Главни судија меча биће Срђан Јовановић. Помагаће му Урош Стојковић и Милан Михајловић.
Четврти судија биће Никола Радаковић.
Док ће у ВАР соби седети Момчило Марковић и Милош Караџић.

Директан пренос утакмице са стадиона ,,Рајко Митић” између фудбалера Црвене звезде и ТСЦ-а из Бачке Тополе можете да пратите на програму телевизије Аренаспорт Премиум 1, са почетком у 18 часова.

Повезане вести

Leave a Comment