Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Звездина ревија | Утакмица и трагедија која је заувек спојила Звезду и Манчестер јунајтед

У новом издању емисије ,,Звездина ревија’’ присетићемо се једне од највећих трагедија у историји фудбала, која је заувек овековечила пријатељство између Црвене звезде и Манчестер јунајтеда.

Црвена звезда и Манчестер јунајтед су укрстили копља у четвртфиналу Купа европских шампиона у сезони 1957/1958. Нажалост овај двомеч је мало ко запамтио по сусрету ,,магичних’’ генерација оба тима, а резултат је остао у сенци због једне од највећих трагедија у историји фудбала, која се догодила у Минхену по повратку фудбалера Манчестера из Београда.

Први меч се играо у Енглеској, где је домаћа екипа славила са 2:1. Црвено-бели су повели преко чувеног Лазара Тасића, али су на крају ипак поклекли пред ,,Бејзбијевим бебама’’. Реванш меч је био заказан за 5. фебруар 1958. године у Београду, а тим из Љутице Богдана је са великим нестрпљењем дочекао утакмицу у нади да може да понови сјајну претходну сезону и да се квалификују у полуфинале Купа европскиих шампиона. Манчестер јунајтед је већ у 31. минуту водио са 0:3, Боби Чартлон је имао своје вече и два пута је затресао мрежу нашег клуба. Црвена звезда је у другом полувремену изгледала као друга екипа, великом брзином су се црвено-бели вратили у меч па је већ до 58. минута резултат на семафору био 3:3. Два гола је постигао Бора Костић и један поново Лазар Тасић. Црвено-бели су наставили да јуришају ка голу ,,ђавола’’, али нису успели да дођу до четвртог поготка.

Нажалост овај историјски двомеч два великана европског фудбала је врло брзо упао у сенку највеће трагедије, која се догодила 6. фебруара 1958. године у 15 часова и четири минута, када су живот изгубила 23 путника, осам фудбалера Манчестера и три члана стручног штаба.

Више о четвртфиналу са ,,Бејзбијевим бебама’’ и Минхенској трагедији можете сазнати у новом издању емисије ,,Звездина ревија’’.

The post Звездина ревија | Утакмица и трагедија која је заувек спојила Звезду и Манчестер јунајтед appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment