Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Терзић: Наставићемо да постављамо високе циљеве и подижемо лествицу, а на крају сезоне ћемо бити шампиони

У Медија центру стадиона „Рајко Митић“ генерални директор Црвене звезде – Звездан Терзић одржао је конференцију за медије.

Нисмо испунили циљеве које смо сами зацртали и због тога желим да се извиним звездашкој јавности, јер смо и ми сами унутар клуба очекивали више, баш као и они. Епилог свега је растанак и споразумни раскид уговора са досадашњим тренером Бараком Бахаром. Тако то бива у фудбалу, да када нема резултата, први „страда“ тренер. Хвала Бахару на шестомесечној сарадњи, јер је урадио много добрих и квалитетних ствари о којима можемо да говоримо и веома ми је драго што је растанак пријатељски, јер је и он сам свестан и великих и нереалниих очекивања у претходном периоду. И поред најбоље воље, није могао да их испуни и обрадује звездаше. Желим да прекинем спекулације да ће адвокати имати пуне руке посла, да се он по уговору заштитио, да морамо да платимо огромне пенале и слично. То су непроверене приче, јер је уговор веома јасан. Он је био потписан на три године уз плату која ће Бахару бити исплаћивана од стране Црвене звезде све док он не нађе нови клуб. Бахар не жели новац који није зарадио и човек је који ће веома брзо наћи нови клуб, а тада престаје наша обавеза плаћања. Жао ми је што је дошло до прекида сарадње, јер је он одличан тренер и дошао је да буде освежење и да заједно направимо искорак. Одличан је човек, али се неке ствари нису поклопиле. Од почетне еуфорије у јулу и августу се подигла лествица очекивања, али смо ушли у кризу из које нисмо могли да се извучемо. Причали смо и пре месец дана, заправо смо често разговарали на ту тем и свестан је и он да са оваквим квалитетом играча није смео себи да дозволи да у домаћем такмичењу заврши јесен као другопласирани. Да будем искрен, не у његову одбрану, иако се та реч – срећа, ниподаштава, Бахару је све стало у две утакмице. Та два меча су сусрет у Берну и вечити дерби. У оба меча смо заслужили да победимо гледајући статистику, и то колико смо прилика имали, али нисмо. Свесни смо оне чувене „статистика је као бикини“, тако да честитамо Јанг Бојсу и вечитом ривалу на две победе, а нама је жао што бољу игру нисмо материјализовали, јер да јесмо, били би трећи у Лиги шампиони. То смо пројектовали и планирали освајање четири бода, односно да победимо Јанг Бојс код куће и да на страни буде макар реми. У минусу смо три бода и то је неуспех у Лиги шампиона. Ако причамо о дербију, мислим да никада нисмо били оволики фаворити као данас. Не причамо кладионицама, али квоте су математички прорачунати подаци и никада није био случај да на Партизан буде 3,85, а на Звезду 2,15 квота. То говори колико је Звезда боља и квалитетнија у овом тренутку од Партизана. Нажалост, нисмо победили, а да јесмо, завршили би јесењи део као шампиони са пет бодова предности. Због те две утакмице, можемо да кажемо да је ова јесен неуспешна, а Бахар као свестан, коректан и поштен човек је сагледао све ствари те је рекао да треба да се разиђемо – почео је Терзић.

Преузима Терзић одговорност и за неуспехе и за успехе клуба.

– Када смо се договарали са Бахаром, рекао сам му да ће у Звезди све добити, осим времена. Било је много притисака током сезоне, али је Звезда кроз дугу историју градила имиџ озбиљног клуба који не мења тренере на два месеца. Без обзира на то да ли је реч о Миши Павићу, Миљану Миљанићу, Бранку Станковићу, тренер Звезде има искрену подршку клуба, али постоје „црвене линије“ преко којих не може да се пређе, јер је интерес клуба већи и изнад сваког појединца. Хоћу да сутрашња конференција за медије буде свечарског карактера и због тога данас причам о овоме. Сутра желимо да промовишемо новог тренера и да причамо о будућности. Као што сам увек говорио, први сам човек клуба и сносим одговорност. Увек сам ја крив и никад нећу дозволити да терет падне на неког од мојих сарадника. Све њих сам ја бирао, и ако је њихова грешка, то значи да сам ја погрешио у избору. Исто важи и за Бахара, прихватам кривицу у потпуности. И не знам да ли би вам један генерални директор на свету рекао ово што вам ја говорим данас, али први пут кад Звезда не буде шампион – поднећу оставку. Мени би то ајсно рекло да нешто није функционисало у мом систем где сам имао неограничена овлашћења. Но, као што преузимам одговрност за неуспехе, све успехе приписујем себи и увек ћу понављати, јер видим да многи људи заборављају 2014. годину и дан када сам дошао и преузео Звезду. Тада је Звезда била пред распадом и банкротом где се предлагао УППР, што је вид стечаја. То су предлагали најеминентнији стручњаци из ревизорских компанија. Тако да, имам осећај као да су се неки пробудили из зимског сна и сада ме питају – а Ендиаје? Шта да им кажем на то? Седам шампионских титула, седам групних фаза УЕФА такмиечња, од чега су три Лиге шампиона, 260 милиона евра прихода из иностранства, стабилност и пословање, успешан пролазак кварталног УЕФА мониторинга где сваки пут добијемо лиценцу у року, ефектно пословање где имамо 0 у сивој зони и не знам која фирма у Србији тиме може да се похвали, 72 милиона тржишна вредност играча према „Трансфермаркту“. За све то сам ја заслужан, као што сам и за све крив. Данас нисам хтео да нико од мојих сарадника буде поред мене, јер нећу да делим одговорност. Сутра када будемо промовисали новог тренера ћемо сви заједно бити овде.

Наставиће Звезда да поставља највеће могуће циљеве.

– Милојевић је једини кандидат и обављамо разговоре, причамо са његовим агентом и све иде у том правцу да ће он сутра бити промовисан као нови Звездин тренер. Да је Бахар јуче победио, наставили би сарадњу са пет бодова предности. Скупштина као највећи орган где се састајемо два пута месечно је поставила основне циљеве клуба, а то је спортски резултат који подразумева освајање шампионске титуле и играње УЕФА такмичења. Ми смо то остварили ове године, јер смо играли Лигу шампиона, што је некад била мисаона именица. Једини смо клуб од Минхена и Милана па до Истанбула који игра Лигу шампиона. Само Звезда. И онда чујем коментаре – срамно, недопустиво. Нисмо ни ми задовољни резултатима, али по играма које смо пружили, ово је најмоћнија Звезда у Европи откад сам ја у клубу и ко год познаје фудбал и хоће да буе реалан, мора то да призна. Свих шест утакмица у групној фази Лиге шампиона. Ко год потцењује Јанг Бојс као клуб, мора да се пресабере и каже да је реч о тиму који је првак Швајцарске. Шампион озбиљне државе чија репрезентација на свакој такмичењу важи за фаворита против нашег националног тима и побеђује Србију. То што смо ми као циљ поставили да их победимо и ремизирамо је доказ наше вере, квалитета и моћи клуба. И наставићемо да поастављамо високе циљеве.

Најављује Терзић одређене промене у играчком кадру, али да ће све то зависити од новог тренера.

– Звездашка јавност је сурова и не пружа време, а сведоци смо тога да су многи играчи који се у прошлости нису снашли у Звезди у кратком периоду, после тога показали да имају квалитет. Код нас се очекује да свако после 10 дана буде Меси. Ендиаје је изгубио самопоуздање. Он је дошао као жеља Бахара и сви присутни сте о Бахару у јулу и августу причали само у суперлативима. Били сте пуни хвалоспева, причали да је чудо, а ја сам спуштао лопту и рекао да ништа не може сам, него је карика у ланцу. Желео је класичну деветку, конкретно њега и само њега. Није се поклопило. Не кажем да је погрешио, време ће показати, али су грешке саставни део посла који радимо. У математици је два и два увек четири, а у фудбалу много ствари утиче на то. Није то само притисак и очекивања, већ систем, саиграчи и све што иде уз то. Ендиаје има уговор до лета са нама и остаје сигурно, јер је већ током ове такмичарске године наступао за два клуба и по ФИФА правилима је то максимум. Долази нови тренер и Ендиаје равноправно креће да се бори за место у тиму, као и сви у тиму. Све зависи од њега, а чекају га дуге и тешке припреме, где ће нови тренер моћи да се увери у квалитете свих играча. Лично, мислим да имамо велики фонд играча, већи него што је потребан у ситуацији када нема Европе. Гледаћемо да се растеретимо са тог аспекта, због финансија, али и мира у свлачионици. Имали смо много незадовољних играча током јесени, јер су очекивали да играју. Синоћ сам на састанку са Милојевићем рекао да сад сви у просторији кренемо да састављамо најбољих 11, нећемо направити исти тим. Није лако то хендловати.

Говорио је и о томе због чега Бахар није успео као тренер Звезде.

– Бахар што се тиче разговора са играчима има свој стил. То је давало резултате у Израелу где је шест пута био шампион. Бахар има свој став, и тако сви у Израелу раде, распитали смо се. Велики део тога је био препуштен сарадницима, а Бахар је са стране гледао и анализирао, али нису тачне приче да он седи у канцеларији током тренинга. Он је на сваком тренингу био присутан, руководио и надгледао. Једноставно, његов систем је такав, али смо разговарали да је ово Србија и да се другачије људи понашају, те очекују блискији однос с тренером. Желе играчи да им се објасни, каже, приступи. Стил му је другачији и остао је доследан томе. Ми смо пратили Бахара од утакмице са Олимпијакосом, дакле још од лета 2022. године када их је демолирао у Атини резултатом 0:4. Све то је био модел како желимо да Звезда изгледа у Европи. Висок пресинг, модерно, храбро на сваком делу терен и после тога је елиминисао и Звезду, између осталог. Од тада смо га пратили, распитивали се, поготово код српских тренера који су тамо радили. Добили смо најбоље повратне информације и он је тамо заиста легенда и један од најбољих тренера које је Израел имао. Убеђени смо били да је идеално решење за нас. Осетили смо да су титуле заситиле звездашку јавност и да је време за искорак. Засметале су нам две утакмице у Лиги Европе прошле године против Трабзона и Монака у гостима где смо били изузетно инфериорни. Звезда не сме да изгледа тако и мислим да смо ове сезоне на још већем нивоу такмичења били квалитетнији и доминантнији. У свакој утакмици смо до последнег минута били активни, стварали шансе и нико од гледалаца није напустио стадион. Мени није било добро ономад кад је против Бајерна овде било 0:6 у 65. минуту, а сви излазе са стадиона. Ми хоћемо од Звезде ове игре које смо имали са Бахаром, јер заиста никад нисмо имали овакав посед, шутеве у оквир, конкурентност. Све ово причам као фудбалски човек, иако сам свестан да свако може да ме демантује тиме да смо узели само један бод. И да, резултат је увек и једино мерило квалитета. Бахар је дошао са стране, из земље где је другачија култура, као и вредности и обичаји, и због тога се није снашао. Он је добар човек и одличан тренер, и да смо јуче победили, он би се још више прилагодио Звезди и Београду које је заволео. Жао ми је што нисмо наставили сарадњу, јер је то требао да буде трогодишњи пројекат. Рекао је и Вујадин Бошков да постоје две врсте тренера – „они који су смењени и они који ће бити смењени“. Бахар је то прихватио часно и достојанствено, у складу са својим људским вредностима. Још једном, све те приче око тога да се он обезбедио уговорима су нетачне. Бахар неће новац који није зарадио и врло брзо ће пронаћи нови клуб.

Подсетио је Терзић на успехе актуелног руководства Црвене звезде.

– Ви можете да критикујете и мене и руководство, али каже народ – „криво седи, али право беседи“. Нико не може да ми одузме седам шампионских титула и то да смо преузели клуб пред банкротом и направили тим који игра Лигу шампиона. Свидело се то неком или не, Терзић је са овим руководством један од најуспешнијих руководилаца у историји. Ја као рођени звездаш са именом, и умрећу као звездаш. Нек дође уместо мене неко бољи и направи боље резултате, немам ништа против. Звезда је демократски клуб и са статутом који не верујем да ико више у свету има. Избори су транспарентни, а свако од 26 хиљада чланова може да гласа и да буде изабран. Нисам видео да се неко пријавио да буде кандидат за првог човека клуба, а мени то говори да су сви паметни људи свесни колико је комплексно водити Звезду. Ево, време је пред нама, постоји процедура и ако неко помисли да може боље, ја ћу му прути подршку да направимо боље резултате. Ми ћемо и ове године бити шампиони, а мени ће 19. јуна бити 10 година у Звезди и осма титула. Дај Боже да имам наследнике у клубу који ће бити успешнији од мене резултатски гледано. Звезда је комплексан систем. Овде сам 10 година, а сваки дан учим шта је клуб, јер је највећи на овим просторима. Емоција народа према клубу је највећа могућа. Звезду мораш да разумеш да је водиш.

Звезда ће учествовати искључиво у УЕФА такмичењима.

– Видео сам јутрос одлуку суда у Луксембургу који је прогласио нелегалном одлуку УЕФА и ФИФА да штите и имају монопол над такмичењима свих клубова у Европи. Став Звезде је јасан, а он гласи да ништа не радимо што није у складу са прописима УЕФА са којом имамо одличне односе. УЕФА је једини прави спортски модел, та пирамидална организација која се практикује и промовише од стране њих. Не интересује нас тзв. Суперлига и остаћемо уз УЕФА до краја.

Осврнуо се Терзић и на одбрану Звезде.

– Нисмо задовољни како је изгледала одбрана, али можемо да кажемо да је то резултат честог мењања стартне поставе где нису стигли да се уиграју и упознају. Имали смо велики број штопера, то је чијненица. Драговић је ту, у најбољим годинама, јер када погледате Тијага Силву који има 38, а игра на врхнском нивоу, буде вам јасно да штопери најдуже трају. Довели смо га пре две године и сви звездаши су трљали очи и нису могли да верују да је играч таквог калибра ту. Довели смо и Спајића који је био на списку репрезентативаца за Катар, али је доживео тешку повреду неколико месеци пре тога. Очекивали смо бржи повратак, али је то трајало доста дуже. Скаутинг тим на челу са Марком Марином је проценио Ђигу као играча са великим потенцијалом и то ће се потврдити. Већ сада имамо озбиљне разговоре са француским прволигашима за њега и то ће бити висок трансфер. Због повреде није играо дерби.

Говорио је и прелазном року који следи.

– Глазер остаје сигурно и са њим смо презадовољни, јер је целе јесени бранио фантастично. Борјан је позајмљен Словану, али га ми и даље плаћамо и зависи од одлуке Милојевића да ли ће се вратити. Ипак, за Глазера има озбиљног интересовања, као и за Букарија, Олањинку, Красоа, Стаменића, Иванића. За све њих постоје озбиљне понуде, а тржиште диктира ко може да иде. Нико чији одлазак може да угрози освајање титуле неће напустити клуб. Убеђени смо да ће Мијатовић и Недељковић наредног лета имати много већу вредност него данас. Имамо озбиљне понуде за њих, али су све одбијене и они ће остати у Звезди. Када је реч о Драговићу, он остаје до краја сезоне сигурно. Капитен је и вођа тима. Што се тиче долазака и спекулација, не волим да причам о именима која нису потписала. Тражимо левог бека, али чекамо да нови тренер каже мишљење о потенцијалним појачањима на тој позицији.

Велико благо Звезда има у младим играчима.

– Милојевић је данас сигурно много бољи и искуснији тренер него кад је дошао у Звезду. Старији је шест и по година и прошао је много тога. Имамо велика очекивања од њега и доказао је да зна да прави резултат са мање квалитета на терену него што ће то данас имати. Констатовали смо у разговору да Звезда мора да буде шампион и конкурентна у Европи, те да сваке године играмо групну фазу. У августу наредне године имамо две утакмице из повлашћеног шешира, што нам гарантује место у Лиги Европе, и уз то смо фаворити за улазак у Лигу шампиона. Ту је и афирмација младих играча, коју је Бахар урадио добро, јер смо ми у Лиги шампиона често на терену имали пет бонус играча. НИкада такав капитал и благо нисмо имали да се у једном тренутку на терен нађу – Мијатовић, Недељковић, Лучић, Стаменић и Ђига. Има много интересовања и за њих, али је сигурно да Мијатовић и Недељковић нису на продају.

За крај, говорио је Терзић и о раду Омладинске школе који је на високом нивоу.

Звезда одмах хоће резултат и титулу. Одмах да се победи Јанг Бојс и европско пролеће. Не могу да мењам ДНК правих звездаша и када сам говорио о томе да смо доминантни у Србији, да смо одмакли свима, наравно да то и мислим. Мислим и данас. Сад је децембар 2023. године, а видећемо се у мају наредне и утврдити да ли сам у праву. Ми нисмо трошили паре него инвестирали. Све у складу са дугогодишњим планом и стратегијом. И Мијатовића нису донеле роде, него је продукт озбиљног система. Нас Омладинска школа кошта четири милиона евра годишње. Срећа па се нама по години појави више од једног Мијатовића, па имамо Недељковића, Шљивића, Лучића, Максимовића, Милосављевића који већ сад имају озбиљну тржишну вредност у Европи. Чујемо приче да смо дали за Ендиајеа четири милиона, а нас је толико и Мијатовић коштао. Није нам жао, већ ћемо наставити да улажемо у Омладинску школу која је данас веома добро организована. На високом смо нивоу и то су показале и утакмице у Лиги шампиона за младе где смо против клубова који имају најбоље омладинске академије у Европи, а ту мислим на Сити и Лајпциг, играли добро – закључио је Терзић.

The post Терзић: Наставићемо да постављамо високе циљеве и подижемо лествицу, а на крају сезоне ћемо бити шампиони appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment