Moja Crvena Zvezda
Архива

Najava : Crvena zvezda – Partizan revanš meč 1/2 kupa

Grbovi klubova

Dobrodošli na „Neosvojivu Tvrđavu“!

Vulkan radosti, erupcija oduševljenja, lava sreće od koje ne znaš šta ćeš, a na Mari, braća Delije dele isto osećanje. Suze radosnice kreću, misli su odavno već kod nje,verujte mi, to može samo najlepša imenica života – Crvena Zvezda! Na semaforu stoji 3:0, ceo stadion u transu peva „Nananana Robert Prosinečki,Robert Prosinečki..“, stanje bunila a onda me odjednom budi majka, kako to samo majke znaju – „Šta ti je,jel si budan,jel ti dobro?“ i proverava imam li temperaturu. Ja na pola puta od sna do realnosti, polako otvaram oči, još ne znam gde sam – „Ništa,ništa dobro sam…“, odgovaram.  Otvaram oči, uzimam telefon, pogledam datum –  5. april, vidim prozore ali se i dalje nadam da su od „Neosvojive Tvrđave“ a ne od moje sobe. Ipak, mislim se u sebi- „uhh,sutra je…“…to je bio moj sinoćnji san iz kojeg nisam želeo da se probudim do srede uveče. Zaslužili smo svi to, jer nisu nas slomile ove teške godine i još nas sada ima više zbog nje. Želim da mi taj san postane java, jer volim Zvezdu najviše na svetu! Dali bi sve na svetu, da se vrate slavni dani naše prošlosti, da se za početak na našoj „Marakani“ radujemo svi domaćoj tituli. Kao što je rekao Paolo Koeljo – „Dreams are not negotiable“.

CZ N P

„Marakana“ :        17    12 2 3       27:11

„JNA“ :                   15     5  2  8       15:35

Ukupno :               32     17 4 11     42:46

  • ( samo utakmice u kupu )
Ninkov u duelu sa Ilićem

Prvi derbi u Kupu odigran je 23. novembra 1947. godine na “JNA” ( tadašnji ”CDJA” ) u 1/4 finalu. Pobedili su 2:1 ( Bobek, Jezerkić – Vukosavljević). Mi smo poveli golom Baneta Kengura Vukosavljevića a Bobek i Jezerkić, koji je inače strelac prvog gola u istoriji derbija u našem dresu, preokrenuli. Te godine odigran je i prvi derbi u istoriji, 5. januara, na kom smo mi slavili sa 4:3, a u aprilu iste godine i drugi gde smo poraženi  1:0. Treći je bio revijalan i odigrao se u avgustu, mi smo slavili 4:1, tako da je ovo bio četrvti, odnosno treći zvanični derbi u istoj godini.

Prvi derbi u kupu na Marakani odigran je, 29. novembra 1948. godine. Pobedom u finalu Kupa nad Partizanom, rezultatom 3:0, Crvena zvezda je osvojila prvi trofej u svojoj istoriji – Kup. Golove na utakmici, koja je odigrana 29. decembra 1948. godine, pred 35.000 gledalaca, postigli su Branislav Vukosavljević (dva) i Rajko Mitić.

Najefikasniji naši strelci u Kupu su, naravno Čika Bora Kostić i Branislav Vukosavljević – Kengur sa po 4 gola, a Marko Valok rekorder po broju golova u “Večitim Derbijima” je najbolji i u Kupu sa 5 golova.

Ukupno dva penala su promašena u derbijima odigranim u Kupu. Po jedan na oba stadiona, ali ista ekipa. Prvi je Stjepan Bobek na „JNA“, drugi je Damir Čakar na našoj „Mari“, 8. maja 1996. godine. Junak je bio naš Zvonko Milojević, koji je maestralno odbranio penal Čakaru.

23 naša osvojena Kupa, naspram 11 njihovih. Od srede neko će jurišati na broj osvojenih Kupova više. Nadamo se da ćemo to biti mi.

Apelujem na sve Vas koji ćete pročitati ovo, kao što sam apelovao na sve svoje prijatelje kojima je Zvezda u srcu, da u sredu budete na “Marakani”. Da nas bude jedan više, jer i onaj jedan je bitan kada se rezultat lomi. Ne pamtim da su se u poslednje vreme derbiji ovako iščekivali. Dođite i da našem Robiju damo bezrezervnu podršku, da vidi koliko smo uz njega, a verujte da i ako bude njih “14”, neće moći protiv pune “Neosvojive Tvrđave”. Dođite i povedite sve svoje crveno-bele prijatelje da pobedimo zajedno. Pevajte, skačite, lomite i ludujte, a ti ZVEZDO igraj za nas, BORI SE! Ajde, Igraj i Bori se!

SVI NA MARAKANU!

Crvena Zvezda – Partizan, 6.april.2011 17:00h LAV Kup Srbije, ½ finale revanš meč , stadion : „Marakana“, Beograd.

Повезане вести

12 comments

Comments are closed.