Moja Crvena Zvezda
Архива

Najava : Crvena Zvezda – Sloboda Point Sevojno

Grbovi klubova

Zvezda ooooo, Zvezda ooooo, Zvezda ooooo.. to će se čuti sutra na našoj „Mari“ i samo onaj naš neponovljiv osećaj. Odigrali smo zaista fantastičan meč u Kragujevcu. Veoma, veoma dugo nismo videli onakvu Zvezdu. Desno, levo, kroz sredinu, sa svih strana „bušimo“ protivnika i tražimo rupe. 23 šuta na gol, 12 u okvir gola, 19 kornera, 7-8 stopostotnih šansi, u kojima je ponovo prednjačio Borha. Nije bitan protivnik, koji i da je hteo da napadne nije mogao, a podatak da su i Tošić i Vilotić imali po dva šuta na gol i da su praktično ’90 minuta bili na 30 metara, ali od gola protivnika, sve govori.

Hteli su da nas sputaju, protivnik sa „Boingom 747“ ispred svog gola, a „delilac pravde“, zamislite koliko to apsurdno zvuči, svojim odlukama. No, videli smo i ono što je najbitnije od svega. Zvezdu kakva jeste, kakvu želimo i kakva mora da bude i onakvu kakvu je želi legenda, gospodin, doktor, naš Robi, Robert Prosinečki. Hvala ti, Robi. Mnogi ti nisu, niti će ti ikad biti blizu, do kolena,a svi oni mogu tu i da se zaustave. Trenutno naš najveći protivnik i problem je realizacija! Verujem da Robi radi na tome da i to ispravimo, ali Borha jednostavno mora da iskorišćava one šanse koje mu se pružaju. Nadam se, da ćemo protiv Slobode/Sevojno, popraviti realizaciju, a oni dobiti svoju „porciju“. Dužni smo im. A zna se kakvi smo mi domaćini, red je da ih ispoštujemo.

Naš naredni protivnik je jako čudan. Zove se Sloboda Point Sevojno, iz Užica je, a svoje utakmice igra kao domaćin u Lučanima. Sadašnji klub nastao je prošle godine spajanjem Slobode iz Užica i Sevojno Pointa, takođe iz Užica ili pravilnije rečeno, iz sela Sevojno koje pripada gradu Užicu.  Nakon par bezuspešnih sezona, pod pokroviteljstvom grada Užica, da se domogne Super lige, pokrenuta je inicijativa o fuzionisanju FK Slobode sa FK Sevojnom, koje je upravo, posle par uspešnih sezona došao do Super lige. 24.juna 2010 godine na odvojenim skupštinama oba kluba, doneta je odluka o pripajanju i stvaranju jednog novog – Sloboda Point Sevojno. Sve to da bi grad Užice, konačno bio na fudbalskoj mapi Srbije. Ali on praktično i dalje nije, jer Sloboda/Sevojno svoje protivnike ugošćuje u Lučanima. Sloboda je osnovana 1925. godine, a osnivač je isti koji je osnovao i Radnički Niš, Miloš Marković. Sevojno je osnovano 1950. godine. Polovinom 1950. godine, počinje izgradnja Valjaonice bakra, a Sevojno je blisko povezano sa tim. Prvu utakmicu u istoriji odigrali su upravo protiv Slobode. Sada nas interesuju samo oni zajedno.

CZ  N S

Beograd :  0 0 0 0 0:0

Lučani :     1 1 0 0 3:0

Ukupno :    1 1 0 0 3:0

  • Sloboda Point Sevojno svoje mečeve kao domaćin igra u Lučanima

Prvi meč, zvanični, odigran je 17. oktobra 2010. godine u Lučanima.

Sloboda - Crvena Zvezda
Sloboda - Crvena Zvezda

Trifunović, Savio i Kaluđerović su nam doneli pobedu od 3:0. Sa Slobodom smo odigrali dva meča u prvenstvu SR Jugoslavije. Pobedili smo oba puta –  1:0 (Krupniković pen.) u Užicu i 4:0 ( Jovičić 2x, Milivojev, Krupniković) na “Marakani”, a sa Sevojnom nismo igrali u prvenstvu, već samo jednom u ½ finalu kupa 2008/09, na Đurđevdan, 6. maja 2009. godine i izgubili 2:1 ( Vujović, KamberovićSome), “kraj Valjaonice”. 19. februar 1967. godine je najznačajniji datum u istoriji Slobode. Tada je Crvena Zvezda gostovala u Užicu u 1/16 finala Kupa Jugoslavije/Maršala tita i pobedila tek posle produžetaka, 2:1. Zabeleženo je da je bilo prisutno 14.000 gledalaca, najviše ikad u Užicu.

Od igrača ima dosta zanimljivih koji su nosili dresove oba kluba. Nemanja Vidić i Srba Stamenković su rođeni Užičani i ponikli su u školama Slobode, pa prešli u školu Crvene Zvezde. Petar Krivokuća, Milan Živadinović, Milovan Đorić, Miroslav Pavlović – Pavika, Zoran Njeguš, Ivan Vukomanović

Nastavljamo dalje. Prvo Sloboda, pa onda derbi. Kao i što treba da bude, sve je u našim rukama. Igramo fantastično.  Nikola Mikić je 300. igrač Crvene zvezde koji je postigao gol u prvenstvenim utakmicama. Crvena zvezda je za 1961. odigranu utakmicu za bodove 3.889 puta zatresla mrežu rivala. Prvi prvenstveni pogodak za Zvezdu postigao je Kosta Tomašević, 25. avgusta 1946. u Subotici protiv Spartaka, zapravo, bio je strelac sva tri u pobedi od 3:1. Rekorder Zvezde po broju golova u prvenstvu je Bora Kostić sa 158 golova, iza njega su Dušan Savić (119), Dragan Džajić (113)… U sadašnjoj generaciji najefikasniji je Dejan Milovanović sa 19 pogodaka. Šta je sve Robi uspeo da uradi za samo četiri meseca, a i dalje se nekim drugim imenima više skandira i peva na njegovoj „Marakani“, nego njemu samom. Čukarički je dobio svoje, Sloboda/Sevojno je sledeća. Prešli smo polovinu, sada je druga polovina pred nama. Osmi korak. Ima simbolike u tome što je poslednje kolo, baš 29. maja 2011. Zvezda oooo, Zvezda ooo, Zvezda ooo.

SVI NA MARAKANU!

Crvena Zvezda – Sloboda Point Sevojno, 20.april.2011 18:00h Jelen Super Liga  23.kolo , stadion : „Marakana“.

Повезане вести

7 comments

Comments are closed.