Moja Crvena Zvezda
Архива

Pančev o „Zlatnoj generaciji“ i osvajanju KEŠ-a

Darko Pančev

Član generacije koja je pokorila Tokio i Bari, Evropu i svet, Darko Pančev je za sajt UEFA prokomentarisao sastav i igranje Zvezde, te 1991.

Mislim da se nismo plašili nikoga, bez obzira s kim da smo igrali“, počeo je intervju sjajni makedonski fudbaler, koji je sa Zvezdom izbacivao timove GrashopersaRendžersa, Dinamo DrezdenaBajern Minhena.

Zatim se Darko prisetio momenta kada je krenuo prema golu Paskala Omlete:

Bilo mi je veoma teško dok sam išao od centra terena do šesnaesterca, jer su mi  za tih deset sekundi strašne misli prolazile kroz glavu, kao što su „Nemoj da promašiš!“, „Ne pravi greške!“. A kada sam uzeo loptu, i postavio je na belu tačku, bio sam totalno van sebe. Pokušavao sam da se koncentrišem što sam više mogao, i da postignem gol, što sam na kraju i učinio.“

On je dodao i da je Zvezdi pomoglo to što su se u Jugoslovenskoj ligi pucali penali posle nerešenih rezultata.

Imali smo naviku da pucamo penale, pa nije bilo čudo što je svih pet igrača bilo precizno.“-naglasio je.

Pančev iz igračkih dana

Zvezda je sjajno igrala i postigla je čak 34 gola protiv drezdenskog Dinama, glazgovskog Rendžersa, minhenskog Bajerna  i ciriškog Grashopersa, a Darko Pančev je bio strelac pet puta, i nagrađen je „Zlatnom kopčkom“ te godine.

Pančev je priznao da je ekipa Ljubomira Petrovića imala priliku da pre penala reši susret, ali je rekao i da to nije bila ona igra od ranije.

Za vreme utakmice smo se dodavali više nego što je trebalo, a mnogo smo i zaustavljali igru. A onda smo postali iscrpljeni, noge su na bile teške kao olovo, i zaista mislim da nismo pokazali svoj maksimum, ali smo i sa takvom igrom bili solidni.

Naš tim je tada u sredini imao sjajne kreativce poput: Dejana Savićevića, Vladimira Jugovića, Siniše Mihajlovića i Roberta Prosinečkog. Da podsetimo, prva dvojica su ponovila uspeh iz Barija sa Milanom, odnosno Juventusom, dok je Prosinečki sa Hrvatskom osvojio treće mesto na Mondijalu 1998. Povodom toga, Makedonac je rekao:

„Bili smo svesni da smo imali jak tim, sa odličnim individualcima i dobrom timskom igrom, a atmosvera u ekipi je bila savršena. Mislim da je veoma važno da je u ekipi dobra atmosvera-ako nemate pobednički duh, i ako igrači nisu u dobrim odnosima, ne možete napraviti dobar rezultat, ma koliko dobru ekipu imali. Ja mislim da je Zvezda sve to imala-bili smo pravi prijatelji, svesni svojih kvaliteta i imali smo ogromnu želju za uspehom, što smo na kraju i napravili.“

Na kraju je igrač koji je došao iz Vardara 1988. u Zvezdu rekao da je Zvezda možda mogla još nekoliko sezona da ponovi uspeh iz Barija, da nije bilo ratova.

Krivo mi je što se takva Zvezdina generacija raspala, jer da do toga nije došlo, mislim da bismo mogli da ponovimo ovaj uspeh, kao što su to radili klubovi poput Bajerna i Ajaksa“, zaključio je Pančev.

I za kraj, golovi Pančeva sa bele tačke protiv Marseja, i protiv Kolo-Koloa

Intervju je preuzet sa uefa.com, odakle je preveden i prilagođen.

Повезане вести

3 comments

Comments are closed.