Moja Crvena Zvezda
Архива

Šestorica na Robijevoj listi želja

Bojan Šaranov
Bojan Šaranov

Bliži se kraj šampionata, a u medijima se sve više piše o spisku pojačanja FK Crvena zvezda. Robert Prosinečki je istakao da želi okvirno petoricu novih fudbalera, koji će, uz momke iz mlađih kategorija i Sopota, biti novi članovi ekipe.

Najveći broj novjalija mogao bi da stigne iz OFK Beograda. Saša Marković (20) se pominje kao pojačanje već više od godinu dana, međutim „romantičari“ su zacepili obeštećenje, koje je bilo nepremostiva prepreka. Ipak, Markoviću su istekle dve godine ugovora, ostale su još dve, te je sada pravo vreme da OFK zaradi na talentovanom veznog fudbaleru, jer bi sledeće leto sigurno dobili manje novca.

Puno se priča o tome da će Saša Stamenković ovog leta napustiti Marakanu, a prema nekim informacijama, iako Zvezda ima talentovane Dmitrovića i Cakovića, traži se još jedan iskusniji golman. Prvi „pik“ je Bojan Šaranov (24, 188), golman OFK-a, i kapiten te ekipe. Šaranov već godinama važi za jednog od najboljih golmana lige, bio je član mlade reprezentacije Srbije, trenutno je član seniorske, te nema sumnje da bi bio idealan kandidat u slučaju da bude potrebe za novim čuvarom mreže. Velika prednost Šaranova jeste ugovor koji ističe ovog leta, te bi bez dinara obeštećenja napustio Karaburmu.

„Pred gostovanje Zvezde zaista nije prikladno da pričam o prelaznom roku. Ja sam ipak kapiten OFK Beograda i usredsređen sam samo na moj klub. Pokušaćemo da završimo sezonu najbolje što možemo, uradićemo sve da pobedimo u subotu velikog rivala. Ima vremana za transfere, a interesovanje bilo kog kluba samo može da prija“, rekao je Šaranov, za kojeg postoji interesovanje klubova iz Španije, Holandje i Francuske.

Duško Tošić je tokom sezone igrao po sistemu toplo-hladno, nekada sjajan, nekada katastrofalan, međutim pojedine dobre partije su probudile interesovanje evropskih ekipa, te bi on mogao ponovo preko granice. Čak i u slučaju ostanka Tošketa, jasno je da Zvezdi treba pojačanje na mestu levog beka, a kandidat je Milan Rodić (20), bek „romantičara“. Njemu ugovor ističe u decembru ove godine, te je jasno da bi OFK mogao da zaradi nešto jedino ovog leta. I za njega je postojalo interesovanje našeg kluba još ranije, međutim pregovori nisu uspešno okončani.

Kapiten Pavle Ninkov će na leto gotovo izvesno napustiti Beograd. Reprezentativac Srbije je svakako prerastao ovu sredinu, a interesanata ima više nego ikada, naročito kada se zna da kapitenu ugovor ističe u januaru iduće godine. Jedan od kandidata za mesto desnog beka je mladi Marko Petković (18) – još jedan član ekipe sa Karaburme bio je biran u selekcije do 19 i 21 godine srpske reprezentacije gde je, kao i u Jelen Super Ligi, pokazao veliki talenat.

Andrej Kramarić

Aleksandar Todorovski (27) je, zajedno sa Petkovićem, kandidat za mesto desnog beka, koje će gotovo sigurno biti upražnjeno od leta nakon odlaska kapitena Ninkova. Makedonski reprezentativac je zimus potpisao ugovor sa Polonijom koji važi od jula, međutim priča se da bi Zvezda mogla da se dogovori sa Poljacima i pojača desni bok. Todorovski je dokazan igrač i najiskusniji među svim do sada nabrojanim, a godinama važi za jednog od najboljih bekova naše lige.

Poslednje pojačanje je ono o kojem smo već pisali – mladi reprezentativac Hrvatske, Andrej Kramarić. Prema poslednjim informacijama, delegacije Crvene zvezde je u utorak boravila u Zagrebu i razgovarala sa ocem mladog veziste, koji o tome nije želeo da priča.

„Ne mogu dа potvrdim, аli ni dа demаntujem dа smo se sаstаli. Moždа je bilo kontаkаtа sа Dinаmom, njihovo mišljenje o ovoj temi je i nаjvаžnije“, rekao je otac mladog Kramarića  za „Žurnal“.

Kramarić ima dugoročan ugovor sa Dinamom, međutim nezadovoljan minutažom ne bi imao ništa protiv Beograda i Marakane. Nema sumnje da bi ovim transferom Crvena zvezda dobila jednog od najvećih talenata na ovim prostorima, od kojeg bi Robi svakako umeo da napravi kvalitetnog igrača, međutim put od interesovanja do realizacije transfera je prilično dug.

Na ovom spisku su mahom mladi fudbaleri, koji bi u slučaju dolaska u naš klub potpisali dugoročne ugovore, i na kojima bi Zvezda mogla da gradi ekipu godinama ispred nas. Kako pišu „Novosti“, Ivan Adžić prati još 5-6 igrača iz domaće lige, ali njihova imena još nisu objavljena.

Međutim, postoje interesovanja za još nekolicinu fudbalera, mahom bivše i sadašnje članove reprezentacije Srbije, o kojima je već bilo reči. Na tom spisku nalaze se pre svih Ivan Ergić i Miloš Ninković, potom i Slovenac Stevanović, međutim pregovori sa njima biće i najteži zbog visine primanja.

Federiko Nieto

Kada je reč o stranim fudbalerima,  jasno je da će zbog ograničenog broja stranih fudbalera od jeseni, Zvezdu pojačati svega jedan, ili možda najviše dva stranca na leto. Prioritet je dovođenje napadača, a kako su pojedini mediji došli do informacija da je reč o Argentincu koji igra u Brazilu, lako se dođe do imena Federika Nieta.

Argentinac je visok 190 santimetara, ima 27 godina, i reč je o fudbaleru koji bi svojim kvalitetima, stilom igre i fizičkim predispozicijama u potpunosti zadovoljio stručni štab. Prethodne sezone za argentinski Kolon postigao je 13 golova na 31 utakmici, a ove za Atletiko Paranaense osam golova na 19 utakmica. U karijeri je branio boje i Rendžersa, Đenove, Estrelja Amadore, Banfilda.. Veliku pomoć u pregovorima, u slučaju da se Robi odluči baš za Nieta, pored svakako Dejana Petkovića Zvezda bi imala u Evandru, koji je od 2003. do 2010. bio član Paranaensea.

Jasno je da će tokom ovog meseca, prilikom puta Ivana Adžića u Brazil, u prvi plan da iskoče još neka strana imena, a nema sumnje da će Petković, kao i prošle zime, biti glavni skaut Crvene zvezde. Ukoliko bude sa novim fudbalerima pogodio kao i sa Evandrom i Borhom, nema sumnje da će naš klub biti daleko kvalitetnija ekipa od jeseni, i da će se Robiju ispuniti želja da ima sastav koji će moći da se ravnopravno nosi sa jačim evropskim ekipama.

Повезане вести

46 comments

Comments are closed.