Moja Crvena Zvezda
ВажноКошаркаНајновије

Суперкуп АБА лиге – увод у нову сезону

Суперкуп АБА Лиге се одржава од 20. до 23. септембра у Лакташима и њиме званично почиње нова кошаркашка сезона на просторима бивше Југославије. Трофеј брани екипа Цедевите која је освојила премијерни Суперкуп који је одржан у Бару и то без учешћа Црвене звезде која је у то време играла на турниру на Криту.

На овогодишњем турниру учествује осам екипа и парови четвртфинала су:

Морнар – Партизан (четвртак, 18:00)

Будућност – Игокеа (четвртак, 20:30)

Цедевита – Задар (петак, 18:00)

Црвена звезда – Олимпија (петак, 21:30)

Полуфинала су на програму у суботу 22. септембра а финале се игра у недељу од 21:00. Све мечеве ће директно преносити телевизија Аренаспорт.

У односу на прошлу сезону дошло је до бројних промена у ростерима АБА лигаша и турнир у Лакташима ће бити добар тест за саме клубове да виде где су тренутно и какав су посао одрадили током лета. Промене у ростерима у односу на прошлу сезону су следеће:

Црвена звезда – отишли: Матијас Лесор, Тејлор Рочести, Перо Антић, Ален Омић, Џејмс Фелдин, Немања Дангубић и Никола Јовановић.

Дошли: Били Берон, Душан Ристић, Маик Цирбес, Мајкл Оџо, Стратос Перпероглу, Мухамед Фаје, Џо Регланд, Алекса Раданов, Бориша Симанић и Немања Ненадић.

Будућност – отишли: Џастин Доелман, Кајл Гибсон и Кајл Лендри

Дошли: Коти Кларк, Едвин Џексон, Еарл Кларк и Арон Крафт

Цедевита – отишли: Џанан Муса, Роко Лени Укић, Деметрис Николс, Вил Чери, Дамир Маркота, Марко Араповић и Ник Славица.

Дошли: Домагој Бошњак, Елџин Кук, Витор Бените, Џош Магете, Џастин Кобс, Аугусто Лима, Пабло Агилар и Џејмс Бел.

Морнар – отишли: Брендис Рејли Рос, Дерек Нидам и Марко Ћалић.

Дошли: Марин Морнар, Кадин Керингтон, Винстон Шепард, Андре Спајт, Бронсон Кениг и Ђорђе Дреновац.

Партизан – отишли: Марко Чакаревић, Обрад Томић, Квами Вон, Михајло Андрић, Ђоко Шалић и Најџел Вилијамс Гос.

Дошли – Раде Загорац, Алексеј Николић, Маркус Пејџ, Џок Лендејл, Амар Гагић и Урош Трифуновић.

Задар– отишли: Филип Краљевић, Иве Иванов, Јаков Владовић и Тони Јеленковић.

Дошли: Петар Марић, Марио Литл и Малколм Грант.

Олимпија – отишли: Џоран Морган, Девин Оливер, Грегор Хорват, Домен Лорбек и Макс Клањшчек.

Дошли: Лука Шаманић, Марвин Џонс, Марко Симоновић, Јан Ребец, Миха Лапорник, Џејлек Фелтон, Александар Лазић, Блаж Месичек и Петар Вујачић.

Игокеа – отишли: Марко Љубичић, Никол Гајић, Александар Поњавић, Стеван Глоговац, Данило Шибалић, Били Престон, Доминик Артис и Никола Јевтовић.

Дошли: Сава Лешић, Џими Гевин, Треј Кел, Филип Његовановић, Домен Лорбек и Томислав Зубчић.

Противник Црвене Звезде у четвртфиналу екипа Олимпије ће у новој сезони бити мешавина младости и искуства. На месту тренера је остао Зоран Мартић а у саставу имају неколико великих талената. Ту је Украјинац Исуф Санон (44 пик са драфта) који се екипи прикључио почетком године, ту су и новопридошли Лука Шаманић, Марко Симоновић (позајмљен Розету) као и Петар Вујачић (полубрат бившег НБА играча Саше Вујачића) који је био лидер У18 репрезентације Словеније овога лета. У клуб се после две сезоне из Италије вратио Блаж Месичек а што се искуства тиче ту је предводник бивши центар Реала, Олимпијакоса и многих других клубова Мирза Бегић. Биће занимљиво пратити напредак младих играча Олимпије током сезоне али довољан је један поглед на ростере екипа да се види да је Звезда овде фаворит.

У евентуалном полуфиналу Звезда иде на победника меча Цедевита – Задар у коме је клуб из Загреба велики фаворит. Током лета клупу Цедевите је преузео Сито Алонсо, тренер који је током каријере водио Хувентуд, Билбао, Басконију, Барселону… Бије га глас строгог тренера који много пажње обраћа на детаље. Доведена су и бројна појачања а чак је најављено и формирање другог тима Цедевите који ће се играти у хрватском првенству које тече упоредо са АБА лигом и тако растеретити први тим те обавезе. Све ово говори какве су амбиције Цедевите у наступајућој сезони АБА лиге. Што се Задра тиче њих са клупе предводи словеначки стручњак Алеш Пипан. Састав се није превише мењао и базира се на домаћим играчима уз два Американца. И поред свих проблема које има последњих година Задар је често знао да намучи Цедевиту и видећемо да ли ће то бити случај и у четвртак.

Кинеска пословица каже да пут од хиљаду миља почиње једним кораком. Могло би се рећи да је за КК Црвена звезда тај први корак меч са Олимпијом. Наравно да је увек добро почети сезону победом, наравно да је увек добро ући у сезону освојеним трофејом али како год да се турнир у Лакташима заврши пред Звездом је дуг пут и мечеви у четвртак, суботу и недељу су само прве три станице на том путу.

Пут је можда дуг али је зато циљ јасан – повратак Евролиге у црвено бели Пионир. Надајмо се да ће тако и бити.

 

Повезане вести

Leave a Comment