Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКошаркаНајновије

Меч лопта!

У другој утакмици полуфиналне серије плеј офа АБА лиге Црвена звезда иде у госте екипи Партизана.

Дан пре меча на новинарска питања одговарао је тренер црвено-белих Милан Томић:

’’Прошле недеље је почела полуфинална серија. Водимо 1:0, а то је било најбитније да добијемо утакмицу и сачувамо домаћи терен. Још једном бих истакао да је атмосфера била феноменална, заиста су били наш шести играч и помогли. То ништа не значи што водимо 1:0, морамо да будемо спремни да одиграмо много квалитетније на њиховом терену и да нема ситних грешака и падова да бисмо могли да добијемо и пласирамо се у финале. Партизан није иста екипа која је кренула сезону, довели су четири играча, искусног, евролигашког тренера и њихов циљ је да се пласирају и направе што бољи успех у АБА лиги. Спремни смо за ову утакмицу, треба да имамо 100 одсто концентрације, да мислимо само на кошарку и да се пласирамо у финале’’, истакао је Томић, а онда су уследила новинарска питања.

Регланд?

’’Ради две терапије дневно. Да ли ће играти и да ли ће бити спреман, знаћемо, а самим тим и одлучити у суботу ујутру. Сви остали су спремни’’, истакао је стратег Црвене звезде мтс.

Присутне новинаре је занимало ко преузима улогу фаворита?

’’Специфична утакмица. Сваки дерби је утакмица за себе. Ко је фаворит? Сигурно да идемо да победимо утакмицу’’, рекао је Томић.

Следеће питање било је: Да ли ће поново бити дерби на једну лопту?

’’Када бих ја знао којим током ће ићи утакмица, било би много лакше и за вас, али и за мене. У овом тренутку не могу да кажем којим ће током ићи утакмица. Мислим да ће бити другачија, тврђа утакмица. 106:101 па то је много поена за полуфинале плејофа. Да, очекујем много мање поена и тврђу утакмицу’’, истакао је Томић.

О наредном ривалу говорио је Бранко Лазић:

’’Што се тиче те прве утакмице, остварили смо наш циљ, а то је победа. Дошли смо до ње тежим путем, али најбитније је да смо победили. Имали смо времена да анализирамо и да исправимо грешке које смо правили и уверен сам да ћемо сутра пред њиховим навијачима, на њиховом терену успети да исправимо те грешке, дођемо до победе и изборимо пласман у финале’’, истакао је капитен црвено-белих који је и одговорио на питање да ли екипа сада осећа мањи притисак:

’’Јесмо опуштенији, али ако погледамо шта носи победа у сутрашњој утакмици, сигурно да постоји одређена доза притиска. Спремни смо и свесни свега. Као што је, мислим Били, изјавио. Ако не осећаш притисак, немој ни да се бавиш спортом’’, истакао је Бранко Лазић.

 

Биће ово четврти сусрет великих ривала у веома кратком временском интервалу. У финалу купа Партизан је славио погоцима Лендејла са линије слободних бацања у самом финишу меча, Звезда је узвратила две недеље касније добивши меч кошем разлике у оквиру регуларног дела АБа лиге да би у првом мечу полуфиналне серије видели нову драму и победу Звезде након продужетка.

Прогнозе о томе какву кошарку ћемо гледати на сутрашњем мечу су незахвалне. Највише због тога што се не зна у каквим ће саставима ривали наступити. Џо Регленд је у првој четвртини првог меча доживео повреду менискуса и његов наступ је, као што је то потврдио Милан Томић у цитираној изјави, крајње неизвестан. Повредио се и Новица Величковић, њему је страдао скочни зглоб у финишу регуларног дела првог меча па је и његов наступ неизвестан. Како ће евентуални изостанак двојице играча који су веома битни за игру својих екипа утицати на игру можемо да претпоставимо. Партизан ће сигурно изостанак Регленда покушати да искористи тако што ће вршити велики притисак на пренос лопте, могу се очекивати и секвенце са пресингом на целом терену поготово у ситуацијама кад Ренфро није у игри. Са друге стране ако Величковић не буде играо Партизан остаје без опције у нападу коју је на првом мечу често користио. У првој четвртини нарочито су биле видљиве ситуације где Партизан чисти Величковићу леву нападачку страну остављајући га да игра 1 на 1 са својим
чуварем. Величковићу се оставља да чита ситуацију, да одлучи да ли ће ићи ка кошу или искористити удвајања да избаци излазни пас који ће довести до шута. Остали играчи које тренер Тринкијери може користити на позицији крилног центра нису
способни да играју на тај начин јер или немају игру леђима или немају сигуран шут са линије слободних бацања па их је исплативо зауставити фаулом тако да ће евентуални изостанак Величковића бити проблем за Партизан.

У случају изостанка Регленда Милан Томић ће морати да посегне за алтернативним решењима. Пожељно је да у сваком тренутку на терену буду бар два играча са добром контолом лопте јер треба очекивати велики притисак противничких играча на њу. На прошлом мечу ван 12 су били Ненадић, Раданов, Кешељ и Ристић и биће занимљиво видети ко ће од њих заузети место у 12. Пошто је Ненадић током сезоне добијао (мало) минута на позицији плејмејкера можда је логично да то буде он. Са друге стране видели смо на првом мечу да су Оџо и Цирбес средином последње четвртине имали по четири фаула па је узимајући у обзир тенденцију свирања фаулова у нападу центрима Звезде можда пожељно да то буде Ристић. Раданов је неко ко би могао да помогне у организацији али обзиром на то колико је мало играо у досадашњем делу сезоне питање је да ли је прави тренутак да се баци у ватру. Одлука је на Милану Томићу, надајмо се да ће одмерити и пресећи како треба.

На првом мечу Црвена звезда је у других 25 минута (две четвртине плус продужетак) примила чак 66 поена. На срећу у истом раздобљу дала је 70 и победила али питање је да ли је тако нешто могуће поновити. Овакав формат плеј офа где се полуфиналне утакмице играју на недељу дана даје времена тренерима да раде на неким ситним подешавањима и модификацијама у игри. Кошаркаши Звезде су на првом мечу доста преузимали у одбрани са више или мање успеха. Ипак стекао се утисак да нису сва преузимања била неопходна. Било је случајева где се преузимало после блока на скоро 10 метара од коша у ситуацији кад се комотно могло ићи испод блока. Ренфро је много опаснији кад иде у своју леву страну али његови чувари нису имали пуно успеха у усмеравању њега у десну, њему слабију страну. Ситнице које могу много да значе. Играчи са клупе су били тас на ваги који је донео Звезди предност у серији.
Човић, Добрић, Давидовац. Видећемо да ли они такве партије могу да понове. Давидовац на позицији четири је можда био и изненађење за Тринкијерија, донео је Звединој петорци смиреност и ефикасност кад је то било најпотребније. Риверс је такође почео на клупи али њега треба изоставити из ове приче јер је јасно да је он доведен да буде протагониста. Перпероглу је одиграо поприлично слаб први меч и
можда од њега овај пут треба очекивати једну његову праву, тзв стратосферску партију.

За разлику од првог меча сада је већи притисак на играчима Партизана јер за њих поправног нема. Два пута ове сезоне су били у ситуацији да морају добити на свом терену и оба пута су изгубили, против Ритаса у Еврокупу и против Цедевите у АБА лиги. Са друге стране Црвена звезда улази у меч знајући да поправни постоји. Уз праву психолошку припрему, концентрацију само и искључиво на терен победа је итекако достижна. Потребна је мирна глава и вруће срце. Прва меч лопта је ту. Надајмо се да неће бити потребе за другом.

Партизан НИС – Црвена звезда мтс
Дворана: Александар Николић
Датум: Субота, 30 март
Почетак: 19:00
Судије: Матеј Болтаузер, Саша Пукл, Милош Кољеншић

Повезане вести

3 comments

јода мар 30, 2019 at 21:03

цирбес боље да се није враћао

Reply
dusan мар 30, 2019 at 08:51

bice to tesko. igrace glodari koji imaju slabiju ekipu ali imaju trenera imaju sistem i imaju podrsku cini se politike. na nasoj strani je bolja ekipa ali nemamo trenera. bice teska utakmica. mislim da je tomic moralo da bude smenjen. da imamo trenera samleli bismo ih. da imamo trenera igrali bismo brzo jako sa koriscenjem svih igraca, visoki presing, tukli bismo ih. ovako ce da bude ako neko od nasih igraca bljesne onda cemo da dobijemo, ako ne izgubicemo. kao da bacamo kockice.

Reply
josif мар 29, 2019 at 14:17

Reglend nije odradio niti jedan trening,ida stegne zube sigurno ce pauza ostaviti traga tako da neznam koliko je pametno daga Tomic koristi!Stose tice Davidovca i Covica nije realno ocekivati da mogu da odigraju na istoj razini kao i prvi mec jer oni nemaju taj kontinuitet.Zato mislim da odgovornost treba da preuzmu Rivers i Perperoglu,da izmisle poene i naravno uz konstantnog Berona probaju na individualni kvalitet izvuku sutrasnju utakmicu,inace cemo morati na majstoricu.pozz

Reply

Leave a Comment