Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Звезда мотор српског фудбала

Црвена звезда у последњих пет сезона бележи фантастичне успехе на европском нивоу, а то је значајно допринело расту целокупног српског фудбала, и велики напредак нашег клуба, али и Суперлиге на УЕФА ранг листи.

Црвено-бели тренутно заузимају рекордну 34. позицију на ранг листи европске куће фудбала, а сјајне партије нашег клуба у европским оквирима, пружиле су велики допринос томе да Србија од сезоне 2023/24 има два представника у Лиги шампиона. Гледајући просту математичјку рачуницу, Звезда је у последњих пет такмичарских година освојила 46.000 бодова, што је значајно више у односу на све остале српске клубове који су у том периоду учествовали у неком европском такмичењу. Седам српских клубова, који су се у претходних пет сезона борили у европским такмичењима, заједно су освојили укупно 38.500 бодова, што је за 7.500 бодова мање у односу на Црвену звезду. Када је реч о државном коефицијенту, Суперлига Србије је 2017. године била на 28. месту, а данас заузима 11. позицију са укупно 33.375 бодова и два места у Лиги шампиона.

Ова сезона је још једна од оних које ће армија заљубљеника у црвено-беле боје памтити вечно, а када је реч о забележеним успесима, изабраници Дејана Станковића су као првопласирани у групи Лиге Европе директно прошли у осмину финала другог по јачини европског такмичења, што је историјски успех. Сјајни резултати, донели су нашем клубу рекордних 15.000 бодова, односно 4.625 бодова за државни кеофицијент. То значи да је од укупних 9.500 бодова националног коефицијента, наш тим освојио скоро половину, а да су Партизан, Чукарички и Војводина заједно освојили преостале бодове.

И у сезони 2020/21, Звезда је играла у групној фази Лиге Европе, а одличне партије против Хофенхајма, Гента, Слована и Милана, донеле су 10.000 бодова клупском коефицијенту. Црвено-бели су и тада били носиоци државног коефицијента, освојивши 3.750 бодова, од укупних 5.500, што је више од половине освојених бодова. Преосталих 1.750 бодова, заједно су освојили вечити ривал, ТСЦ и Војводина. У сезони 2019/20, ситуација је била нешто другачија, а наша екипа освојила је 6.000 бодова на клупском нивоу, али и значајно допринело на државном коефицијенту. Црвена звезда је освојила 2.625 бодова, као и вечити ривал, док су Чукарички и Раднички из Ниша заједно освојили преостале бодове и комплетирали коефицијент од 6.000 освојених бодова.

Исти број бодова, Србија је имала и у сезони 2018/2019, а Звезда је и тада била најбољи српски тим у европским такмичењима, што освојени бодови и потврђују. Црвено-бели су тада освојили 7.000 бодова на клупском нивоу, као и 3.250 бодова државног коефицијента, што је више од половине бодова у тој сезони, од укупно освојених 6.000. Остатак бодова, заједно су освојили вечити ривал, нишки Раднички и Спартак. Сезона 2017/18 такође је била једна од историјских, а наш клуб се тада пласирао у групну фазу Лиге Европе, чиме је започет низ од пет узастопних година у групним фазама европских такмичења. То је Црвеној звезди донело 8.000 бодова на клупском нивоу, као и 4.000 бодова на националном нивоу, од укупних 6.375. И тада је наша екипа била главни српски тим у европским такмичењима освојивши више од половине бодова, док су остатак бодова заједно освојили вечити ривал, Војводина и Младост.

Рачуница је јасна – Звезда је ових година била мотор српског фудбала, и покретач раста националног коефицијента. Верујемо да ће црвено-бели наставити да нижу успехе и у будућности, што ће додатно допринети расту српског фудбала.

The post Звезда мотор српског фудбала appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment