Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаИсторијаКлупска дешавањаНајновијеФудбалФудбал

На данашњи дан: Црвена звезда – Тотенхем 1:0!

На данашњи дан, 13.децембра 1972.године у реванш мечу осмине финала другог издања Купа Уефа, Црвена звезда је на „Маракани“ голом Војина Лазаревића савладала актуелног освајача Тотенхем. У првом мечу, Тотенхем је славио 2:0 на „Вајт Харт Лејну“, па је минималним поразом  Београду успео да се пласира у четвртфинале.

Тотенхем је на „Маракану“ стигао са два гола предности и као актуелни освајач премијерног издања Купа Уефа. На „Вајт Харт Лејну“ „Певци“ су славили головима Чиверса и Гилзана. Пре дуела са Црвеном звездом били су успешнији од норвешког Лина и грчког Олимпијакоса, а Црвена звезда је суверено избацила швајцарску Лозану и шпанску Валенсију. На „Маракани“ их је чекало 70.000 навијача и сјајна генерација Црвене звезде, која је освојила титулу шампиона исте сезоне, док је Тотенхем тријумфовао у Лига Купу Енглеске.

Од самог меча црвено-бели су нападали, а једини гол је постигао Војин Лазаревић на свој карактеристичан начин, главом након центаршута Драгана Џајића.

Тотенхем је у четвртфиналу ишао на португалску Виторију и прошао због гола у гостима, а у полуфиналу је заустављен од Ливерпула на исти начин, који је касније и освојио Куп Уефа, свој први европски трофеј. Две године касније Црвена звезда је од Ливерпула направила један од највећих клубова у историји фудбала. Остаје питање да су црвено-бели имали мало среће у овом двомечу ко би могао да стане на пут Миљановој експедицији.

Стадион: Маракана

Гледалаца: 70.000

Судија: Серђо Гонела (Италија)

Стрелац: Лазаревић 48.минут

Жути картон: Дојчиновски (Црвена звезда), Прат (Тотенхем)

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: О.Петровић, Кривокућа, Богићевић, Павловић, Дојчиновски, Новковић (46.минут Николић), В.Петровић (77.минут Филиповић), Караси, Лазаревић, Аћимовић, Џајић. Тренер: Миљан Миљанић

Тотенхем Хотспур: Џенингс, Ингланд, Еванс, Кинер, Ноулс, Питерс, Коутс, Перимен, Прат, Чиверс, Пирс. Тренер: Бил Николсон

Гол Војина Лазаревића за победу над Тотенхемом

Повезане вести

Leave a Comment