Moja Crvena Zvezda
ВажноЕвропска такмичењаКошаркаНајновије

Најава: Црвена звезда Телеком – Галатасарај

Наставља наш тим са утакмицама ТОП 16 фазе Евролиге, а овог петка укрстиће копља са екипом Галатасараја. Нажалост, од последњег дуела ова два тима, ништа више није исто. Један млад живот је угашен, тензије су биле подигнуте до усијања, а чак се разматрала и могућност недоласка тренера Галатасараја, Ергина Атамана.

Срећом, преовладао је здрав разум, Црвена звезда је уз подршку државе и Евролиге омогућила својим навијачима да уживо прате овај меч, а председник клуба Небојша Човић истакао је да ће бити предузете изванредне мере заштите свих чланова делегације турског тима, као и обезбеђења самог меча, како би се спречио и најмањи могући инцидент.

Галатасарај је добро стартовао ТОП 16 фазу. У првом мечу су угостили екипу Жалгириса и лако и убедљиво дошли до победе резултатом 78:69. У другом колу су гостовали Реал Мадриду, где је меч био решен већ у првом полувремену, тако да је до краја Реал само одржавао предност за коначних 93:78.

Што се ростера противника тиче, он се у великој мери разликује од екипе која је гостовала у Београду 16. октобра на старту Евролиге, када је Звезда убедљиво славила. То је на данашњој конференцији за медије рекао и тренер Црвене звезде, Дејан Радоњић. Екипу су напустила чак четири играча: Џаваи, Арадори, Алдемир и Вујукас.

Међутим, у једнако брзом року, доведена су адекватна појачања. Под кошем ће чврстину и сигурност рекета покушати да донесе Алекс Марић, који је први део сезоне провео у Макабију, где није добио минутажу. Провео је у прва два меча ТОП 16 фазе око 15 минута на паркету где је већ било уочљиво да је у фази привикавања, али упркос томе је остварио по 3 скока и 4 поена за тако кратко време, уз играње јако добре одбране. Поред њега, у рекету је доведен у Патрик Јанг, играч којем је ово прва професионална сезона, а којег је отпустио Њу Орлеанс непосредно пре доласка у Галатасарај. Покрива обе високе позиције.

Спољну линију је ојачао Џастин Картер, момак који је играо турску развојну лигу. Од првог меча је „бачен у ватру“ и имао је солидан учинак од 7 поена и 7 скокова уз један промашен шут из игре. Дефинитивно адут са клупе и фактор изненађења од којег Атаман много очекује.

У односу на претходни меч у Истанбулу, турски тим ће бити јачи и за Мартинаса Поцијуса и Владимира Мицова. Поцијус важи за врсног шутера, међутим још није у потпуности у старој форми након теже повреде, тако да је и његова минутажа на паркету ограничена. Мицов је други тип играча, снажан, иде често на продор, тражи шут уз контакт и игра јако добро у последње време. Једино га шут са дистанце не служи како би желео, јер је дао само једну тројку у претходних 7 покушаја на две утакмице.

Кључни играчи ове сезоне су дефинитивно Карлос Аројо и Зоран Ерцег, а велику помоћ имају у искусном Керему Гонлуму који је ушао у добру форму када је тиму било најпотребније. Гонлум представља високу „четворку“, а чак и у овим годинама (34) је задржао одличну покретљивост и често се извлачи на шут. Имао је у прва два меча 8,5 поена у просеку, уз 60% шута и 4 скока. Аројо је већ две године прва звезда тима. Омалени Порториканац је од оних играча који воле да контролишу игру, да преузимају одговорност чак и када им не иде. Слабо је почео сезону, доста грешио и машио, а онда је ушао у добар ритам, чешће и проиграва саиграче и то делује као добитна комбинација за његов тим. У прва два меча је имао 11,5 поена у просеку, уз 5,5 асистенција, али и 4 изгубљене лопте. Међутим, најбољи играч екипе је дефинитивно српски интернационалац, Зоран Ерцег. Игра одличне целе сезоне, али је праву експлозију доживео против Звезде у Истанбулу када је скоро са центра дао тројку за продужетак и без грешке у нападу водио тим до победе. Наставио је у том ритму. Изузетно је висок и брз, а у претходна два меча је задавао нерешиве проблеме Луки Митровићу. У просеку даје 15,5 поена, уз шут за два поена од 83% и шут за три од 40%. А томе додаје и 5 скокова, и по 2 асистенције и украдене лопте у ТОП 16 фази.

Екипа Галатасараја игра брзо, офанзивно, имају сличну филозофију као Реал Мадрид са којим смо играли први меч у овом делу такмичења. У првој утакмици је Звезда успела да их уведе у свој ритам, срљали су из грешке у грешку и остављали простор за лаке поене. У другом мечу смо ушли са њима у револверашки обрачун, међутим нисмо успели да победимо чак ни уз инспирасне Митровића, Калинића и Вилијамса.

Звезда ће морати да смањи број изгубљених лопти у нападу, а играчи да смире руке приликом додавања и шутирања, нарочито из отворених позиција. Ако утакмица крене у брзом, ефикасном ритму како би волели гости, могла би то да буде прилика за Џенкинса, Блажича и Дангубића да коначно отворе сезону и брзом, атрактивном игром помогну лидерима тима. Што се одбране тиче, највећи изазов је пресећи дуо Аројо – Ерцег. Митровић је имао проблема са Ерцегом, те би стога у неким тренуцима могао Радоњић да покуша да га изненади са високим Тејићем, који је радио прилично на својој покретљивости.

Сајт Моја црвена звезда се прикључује апелима нашег клуба да покажемо да смо најбољи навијачи и да нам је наш клуб испред свега. Помозимо момцима на паркету да остваре прву, историјску победу у ТОП 16 фази Евролиге тако што ћемо правити заглушујућу буку о којој се већ много зна широм целе Европе. Суздржимо се од гађања судија и чланова турског тима тврдим предметима, јер ће због тога испаштати само наш клуб, али и сви ми који уживамо у овим мечевима. Не жалимо наша грла нити дланове!

Црвена звезда Телеком – Галатасарај, петак, 21:00, Комбанк арена

Повезане вести

Leave a Comment