Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Звездина петарда против Аталанте на снегу

На данашњи дан 1968. године фудбалери Црвене звезде декласирали су италијанску Аталанту у Београду резултатом 5:1 у реваншу осмине финала Митропа купа и то са пола снаге, без капитена Драгана Џајића.

Црвено-бели су имали предност од 4:2 из Бергама и очекивало се да на Маракани потврде пласман међу осам најбољих тимова у овом међународном такмичењу које су сезону раније успели да освоје.

Због хладног, зимског времена и снега који је у потпуности прекривао терен, на трибинама је било свега око 2.000 гледалаца, а партија екипе Миљана Миљанића загрејала их је, тако да су они који тог дана нису били на нашем највећем стадиону пропустили да виде како се шампион Југославије поиграва са чланом италијанске Серије А.

Ништа није наговештавало да ће гости претрпети тежак пораз обзиром да је домаћи састав у првом полувремену водио “само“ са 1:0 поготком главом “Жоте“ Антонијевића у 25. минуту након набачене лопте са десне стране. То је већ било три гола предности рачунајући и први сусрет, тако да су Италијани имали немогућу мисију да све надокнаде у другом полувремену.

После конфузије у одбрани гостију у 63. минуту Војин Лазаревић је из близине убацио лопту у мрежу, а погодак није ни прославио обзиром да није било неизвесности око пролаза у наредну рунду. Шест минута касније Новелини је постигао почасни погодак за Аталанту смањивши на 1:2.

Одбрана неро-азура није имала решење за расположеног Лазаревића, који је као права “напаст“ опседао шеснаестерац. Након што је Де Роси успео да заустави један његов ударац уследио је поправни и лагана реализација са око шест метара за вођство од 3:1 у 74. минуту.

Пет минута касније лопта је шетала кроз снег усред казненог простора Аталанте, када је противнички дефанзивац промашио цео фудбал. На другој стативи био је Стеван Остојић и повисио на 4:1 у 79. минуту. Тачку на Звездин тријумф ставио је Трифун Михајловић поготком у 85. минуту за коначних 5:1.

Црвена звезда – Аталанта 5:1 (1:0)

Београд, 29. децембар 1968. Стадион: Црвене звезде. Гледалаца: 2.000. Судија: Грубер (Аустрија). Стрелци: Антонијевић у 25, Лазаревић у 63. и 74, Остојић у 79. и Михајловић у 85. минуту за Црвену звезду, а Новелини у 69. минуту за Аталанту.

Црвена звезда: Ратомир Дујковић (Бошко Кајганић), Петар Кривокућа, Живорад Јевтић, Мирослав Павловић, Кирил Дојчиновски, Бранко Кленковски, Зоран Антонијевић (Слободан Јанковић), Стеван Остојић, Војин Лазаревић, Јован Аћимовић, Трифун Михајловић. Тренер: Миљан Миљанић.

Аталанта: Ђорђо Де Роси, Лућано Попи, Франко Нодари (Ђулијано Кастолди), Енрико Дордони, Пјеро Доти, Иван Бертуоло, Корадо Настасио, Алберто Сирони, Серђо Клерићи, Паоло Лацоти, Ђанпаоло Инћерти (Адријано Новелини). Тренер: Стефано Анђелери.

https://www.youtube.com/watch?v=GurFwd_aoMg

Повезане вести

Leave a Comment