Moja Crvena Zvezda
ВажноКлупска дешавањаНајновијеФудбал

Терзић за „Новости“: „До Нове године нам треба пет милиона евра да би Звезда наставила да живи“

Генерални директор Црвене звезде Звездан Терзић причао је за „Новости“ о финансијској ситуацији у клубу, али и много чему другоме. Преносимо текст у целости.

ЦРВЕНА звезда руши рекорде, нико није ни претпостављао да ће после 20 кола побећи Партизану 24 бода, али истовремено као мач над главом стоје дугови јер ће цео пројекат пасти у воду уколико се не обезбеди пет милиона евра. И то до Нове године.

Говорећи о великом задовољству због игре, резултата и тиму који наговештава велике резултате, генерални директор Звездан Терзић, гордо понављајући обећање дато на Скупштини у јулу да ће црвено-бели освојити титулу, отворено, за „Новости“, говори о финансијама, стању у клубу, плановима…

– Не постоји у Србији управа која може да донесе у клуб велики новац из својих приватних фирми, то се никада није дешавало у Црвеној звезди у њеној прошлости, нити се може очекивати да се то деси у будућности. Не треба очекивати ни да држава доноси новац професионалним клубовима, има држава својих проблема.

Звезда мора тржишно да се организује?

– Да, као компанија која је способна да сама обезбеђује новац. Предуслов за то је да немамо овај наслеђени дуг и да правимо добар спортски резултат. Откако сам у клубу, Звезда се није задужила ни један динар код банака, пре свега зато што је клуб кредитно већ презадужен од стране претходних руководстава. Нама преостаје или есконт „Гаспромовог“ уговора од 5 милиона евра или продаја неког играча, али само под условом да тај играч остане до краја квалификација за ЛШ.

Колико је Звезди потребно новца до краја године?

– До Нове године 5 милиона евра да би наставила да живи и да остварује зацртане циљеве. А то су очување овог тима, појачаног са бар 2-3 играча у јануару, освајање шампионске титуле и припрема за квалификације за европску елиту.

Тренер Миодраг Божовић је наговестио да ће отићи уколико клуб не може да обезбеди новац?

– Божовић је најбољи тренер на овим просторима и мора остати у Црвеној звезди што дуже, бар три године. Имамо историјску шансу да Звезду, која је прошле године била клинички мртва, изведемо на прави пут. То можемо само освајањем шампионских титула и уласком у ЛШ или ЛЕ.

Тренер није оптерећен новцем?

– Да јесте, не би радио у Звезди! Њега беспарица не брине због његових примања, него због играча које предводи. Зато Божовић стално помиње 17. децембар, јер је то датум када играче шаљемо на одмор, а није пријатно послати их празних џепова, поготово странце.

Од Дејана Станковића није постојао тржишно толико занимљив играч као Марко Грујић?

– Много је заинтересованих и свима је речено да он пре краја августа не може да иде из Звезде. Ја бих највише волео да Марко остане и наредних пет година, али је ситуација у клубу и српској привреди таква да је одлазак таквог бисера неминовност. Звезди је потребан новац да би живела и мора да продаје играче, али сигурно не пре краја квалификација за Лигу шампиона. Нама је она фокус, јер то такмичење доноси 15 милиона евра директних прихода и још 15 милиона индиректних. Или бар Лига Европе.

Проблем Звезде је како преживети до тих квалификација?

– Зато постоји могућност да се са неким клубом договоримо сада и да сада добијемо потребан новац, а да Грујић иде тек крајем августа. Звезди је потребније сада пет милиона евра, него осам у августу следеће године. А на пролеће нема међународних утакмица које могу да подигну тржишну цену играча. Не смем ни да помислим, не дај боже, да се играч повреди на пролеће.

ЗВЕЗДИНИ ПРИОРИТЕТИ У МИЛИОНИМА ЕВРА

1,5 за исплату играчима, тренерима и запосленима

1 милион за исплату бившим играчима за лиценцу

1,5 блокада због обавеза према клубовима и другим повериоцима

1 разне обавезе – порези, дуг ЕПС, банке…

ОСТАВКА је и даље у фиоци, навијачи сад цене ваш рад, имате ли личну сатисфакцију због свега?

– Драго ми је што је, између осталих, и мој рад донео лепшу стварност и што су то навијачи препознали. Живим да уведемо Звезду у Лигу шампиона, да стабилизујемо клуб, имамо историјску шансу. Нисам оптерећен материјалним богатством, јер да јесам не бих седео у Звезди и радио за 15.000 евра годишње него бих имао своју агенцију, радио као менаџер и био бих најбољи менаџер. Само ту има великог новца. Међутим, сатисфакција ми је на другој страни, спортски и пословни успех са клубом који волим.

КАКО набављате новац за премије?
– Трудили смо се да бар премије играчима измирујемо редовно. Сналазили смо се како смо знали, новац сам налазио приватним каналима, својим новцем или позајмицама од својих пријатеља. Исплата тих премија током јесење сезоне је колико толико задржао мир у свлачионици и добру атмосферу. Играчи знају да смо уз њих и да ћемо им исплатити и онај већи део што им се дугује на основу уговорних рата.

ВЕРУЈЕТЕ у овај тим? –
Овако моћно Звезда није изгледала од оне генерације 1991. године. Друго полувреме против Чукаричког је било савршенство, у појединим акцијама је изгледало као да игра Барселона. Овај тим, уз пар појачања на неким позицијама, наговештава велике домете.

Повезане вести

8 comments

dejo дец 10, 2015 at 17:37

Terzo moju podrsku imas samo nadji kupca koji ce da kupi nasu Crvenu Zvezdu trazi to od premijera Srbije da pomogne nasoj Crvenoj Zvezdi to bi mogao da bude Gasprom i Sber banka da budu uz nasu Crvenu Zvezdu ti Terzo ostani u toj novoj upravi nase Crvene Zvezde i neka dodje jos bivsih igraca u nasu Crvenu Zvezdu zadrzat igrace sve ako se moze uz njih Grofa trenera nase Crvene Zvezde ,uz ovo gore Terzo trazi od premijera Srbije da se prvo ove vodje tzv navijaci CZ otjeraju iz posalju se na mjesto gde treba da budu jer oni su krivci za ovo stanje u nasoj Crvenoj Zvezdi pa onda Gasprom uz Sber banku i ti Terzo da budes tu u novu upravu nase Crvene Zvezde da ostane Grof Bozovic na mjestu trenera nase Crvene Zvezde naravno da ako moze se zadrze igraci svi nase Crvene Zvezde ako ne nema veze uz neka pojacanja ,nadam se da mozete ovo da ispunite Terzo pa da ogrije sunce nasu Crvenu Zvezdu ponovo

Reply
Деда Дедонатор дец 10, 2015 at 14:31

У Звездиној продавници? Госпођо Весић? Да ли сте то ви?

Reply
Goran дец 10, 2015 at 14:21

Svi smo zvezdaši a 3.000 ljudi plaća članarinu, svi smo zvezdaši ali ćemo doći na stadion kad se ne plaćaju ulaznice, svi smo zvezdaši a malo ko kupuje u zvezdinoj prodavnici,… Pa kakvi smo to zvezdaši….

Reply
Деда Дедонатор дец 10, 2015 at 13:15

Искључите коментаре ако нисте способни да заштитити апликацију од СНС борова. Ако ћете дозволити хваљење криминалаца и Звездиних џелата, онда боље да и нема апликације или барем коментара.

Reply
SVE PJANO21 дец 9, 2015 at 21:49

Mudar je ovaj Terza, svaka reč mu je odmerena, lepo zvuči kad kaže „Zvezda se nije zadužila kod BANAKA ni jedan dinar,“ a jel se zadužila kod nekog drugog to ne kaže. Siguran sam da je od jula do sad morao bar jednu ratu iz ugovora svima da isplati, a to je mnogo novca kog mi nemamo, zato mislim da je neki privatnik tipa Vučičević, Mišković, Drakulić ili neko sličan njima uleteo kintu, a posle će da nas odere za kamatu. Znam da se drugačije ne može, ali ako ne dođe evropski uspeh koji jedino donosi pare, bićemo u još većem problemu nego prošle godine. Pomozi Bože!!!

Reply
Црни Грга из Мокрога Луга дец 9, 2015 at 11:33

Терза треба и мора да остане!
Терза не треба да се осврће на оптужбе такозваних вођа навијача, јер се ради углавном о кримосима са пребогатим досијеима у полицији, који никада нису ни евро обезбедили за Звезду.

Само су Звезди наносили штету и узимали себи све што су стигли.
Тако су отерали и Управу Звезде која је како тако бар нешто обезбеђивала пара од спонзора.

Reply
Mladen Kalinic дец 9, 2015 at 09:51

Ovoga se plasi svaki navijac……
🙁
sacuvajte nam tim bar jos jednu godinu

Reply
Црни Грга из Мокрога Луга дец 9, 2015 at 11:35

Pare, pare su problem!
Zvezda grca u dugovima.
Mora se neki igrač i prodati. Terza i Grof najbolje znaju šta im je raditi!

Reply

Leave a Comment