Moja Crvena Zvezda
ВажноМлађе категоријеНајновијеФудбал

ОШ: Никола Пуача и генерација „2000“

У претходном разговору са члановима Омладинске школе ФК Црвена звезда, представили смо омладинце нашег клуба, и постављали питања Перици Огњеновићу, који са њима свакодневно ради. Данас вам представљамо млађе кадете, за које наступају дечаци рођени 2000. године.

Летос, тачније у јулу 2015. године, генерацију „2000“ преузео је Никола Пуача, тренер који је у Црвену звезду дошао на позив директора Омладинске школе, Драгана Младеновића. Никола Пуача је рођен 03. јануара 1982. године, у Београду, а пре Црвене звезде стекао је много искуства у раду са младим фудбалерима радећи у фудбалском клубу БАСК.

– У Црвену звезду сам летос дошао на позив директора Омладинске школе, Драгана Младеновића, тако да сам званично у Црвеној звезди од јула 2015. године. Моја тренерска каријера везана је још само за фудбалски клуб БАСК, у којем сам радио од лета 2005. године до јануара 2015. Последње две године сам био и шеф стручног штаба првог тима, а претходно, наравно, радио сам у Омладинској школи као тренер и једно време као директор Омладинске школе. Летос сам имао још неке понуде, али када је успостављен контакт са Драганом Младеновићем, нисам имао ниједну дилему да ли да његов позив прихватим – објаснио је Пуача свој пут до Маракане.

Тренер генерације „2000“ истиче да му није било потребно много времена како би стекао сазнања о тиму који је преузео.

– Кренули смо фактички од нуле. Било је ту играча и који су се затекли на позајмици, а ја сам, ако имам праву информацију, једанаести тренер који је тренирао ову генерацију. Свака промена тренера је једна врста стреса за њих. Свестан тога, кренули смо да радимо, и већ после месец дана сам имао одређену слику о неком њиховом квалитету. Мислим да је за ових шест месеци најбитнија ставка то што су играчи подигли ниво свог самопоуздања, јер на почетку сезоне нису били такви какви су били у децембру, пре него што смо отишли на паузу. Група је врло вредна, радна, тако да смо одрадили све оно што смо на почетку и планирали. Они су се трудили да све што смо од њих тражили испоштују својим залагањем, и никакве проблеме нисмо имали. Сад, после првих шест месеци, могу да кажем да је све то био почетак нашег рада, а у наредном периоду ће се и циљеви прилагодити.

Млађи кадети су, макар гледано по броју победа, најуспешнија селекција Омладинске школе. Претходне јесени су одиграли 15 утакмица и забележили 14 победа, уз један реми. Такође, на чак 11 утакица су успели да сачувају своју мрежу.

– Ми нисмо обраћали толико пажње на сам резултат, колико на начин на који ћемо доћи уопште до неког резултата или шанси за постизање голова. Не могу да издвојим, чак ни да коментаришем само једну линију тима, било да је у питању одбрана, или напад. Истакао бих да је то резултат рада целе екипе, јер постоји систем по којем желимо да напредујемо. Тренутно смо у процесу, а сигуран сам да ће то једног дана изгледати онако како ми и замишљамо и желимо. Знамо како све Звездине селекције играју, од сениорске, па све до оних најмлађих. Углавном се игра на противничкој половини, и ми смо се трудили да спречавамо те противничке контранападе. Знали смо шта нас очекује, тако да смо на томе доста и радили. Можда је и резултат тог неког нашег рада табела која каже да имамо само један реми, мада, не би требало да се квалитет нашег рада оцењује кроз тај резултат. Момци су били дисциплиновани, врло одговорни за време утакмица, тако да је то њихов успех и показатељ њиховог рада – објашњава Пуача, и додаје да постоји још један битан показатељ тога колико су млађи кадети били вредни.

– Још један врло битан податак је тај да смо током ових шест месеци успели да повећамо и број репрезентативаца Србије. Имали смо два репрезентативца летос, а сада се тај број повећао. На последњем окупљању које је било у новембру, када се у Македонији играло против Македоније и Италије, ми смо имали шест репрезентативаца. Тај број варира, али на том последњем окупљању је било шест наших фудбалера. То је значајан податак који нама много значи. Немамо играча који екстремно одскаче у односу на остале, као што је можда случај у неким другим селекцијама. Имамо врло добре појединце, али немамо ниједног играча који је толико екстремно доминантан да можемо да кажемо да ће за годину – две играти са старијима и да ће правити разлику. Велики квалитет ове генерације је што су јаки као колектив, и то је њихова основна снага. Из таквог начина рада сигурно ће испливати и неколико појединаца – не сумња Пуача.

Добри резултати и велика предност која је остварена у односу на другопласирани Рад сигурно неће опустити фудбалере, судећи по речима Николе Пуаче.

– Ми се заиста не оптерећујемо резултатом у том нашем такмичењу. Ова година добра јер немамо притисак резултата, а можемо сваког играча да селектирамо и да проценат грешке сведемо на минимум. Зато нам је у наредном периоду циљ њихова техничко-тактичка надоградња. Они су у поцесу развоја и усавршавању својих вештина. Ово је узраст када су они у пубертету, када има много промена у њиховом организму, и циљ је да се што безболније прође преко њих, како би се они најпре индивидуално, а потом и кроз колектив развијали – објашњава Пуача.

О Звездиној омладинској школи све се више говори. Црвена звезда је претходних година пласирала у први тим неколико фудбалера из Омладинске школе, а већ се сада њихова вредност процењује у милионима. Трансфер Марка Грујића у Ливерпул само је један од показатеља у ком смеру треба да се размишља и у будућности.

– Такви трансфери директно из Црвене звезде у најјаче светске лиге много мотивишу младе фудбалере. Генерално, мислим да треба да се направи неки тренд одлазака у јаке лиге директно из Црвене звезде, јер они ће онда сигурно имати више мотива када виде да постоји такав тренд. Сада је отишао  Марко Грујић, а већ сутра ће неко други бити у његовој кожи. Њима је важно да знају да неко обраћа пажњу на њих и да их неко прати, и сви ћемо бити много задовољни ако неко једног дана поново прође стопама Марка Грујића. Играчи који нису били део Омладинске школе Црвене звезде не осећају наш фудбалски клуб као момци који су овде расли. То је врло битан детаљ у смислу одговорности и везивања за клуб. Добро је што постоји идеја да што више играча у првом тиму буде из Омладинске школе. Потребно је одређено време како би ствари дошле на своје место, али, мислим да смо на добром путу. Ако овако будемо наставили, верујем да ће бити још таквих примера.

На припремама са првотимцима ове зиме се налазе и кадети – Дејан Јовељић и Лука Илић. Да ли је то сигнал да можда за годину дана можемо очекивати и неког из генерације „2000“ на припремама са првим тимом?

– Ја се томе надам. Учинићу све што је у мојој моћи и што улази у оквире мог посла да се и неко из генерације „2000“ за годину дана нађе на припремама са првим тимом. То ће бити показатељ да смо квалитетно радили. Потребно је време, јер је ово период када они доста осцилирају у свом развоју, али то нам је циљ, да неко у скоријој будућности, за почетак, оде на припреме са сениорским тимом.

Никола истиче да се суочава са највећим изазовом до сада, али да дубоко верује у себе и своје помоћнике.

– Нисам имао неку играчку каријеру јер сам јако рано, што због факултета, што због неких других ствари, прекинуо са активним играњем фудбала. Са једне стране сам испунио свој дечачки сан да будем део Црвене звезде. Ја сам по природи доста амбициозан, и само се трудим да са својим сарадницима направимо нешто што ће остати и после нас. Неки траг, јер Звезда је већа од свих нас и сви ћемо ми једном отићи. Наш траг ће се најбоље видети по момцима који ће једног дана постати професионални играчи. Човек сам који припада овом колективу, и дајем све што је до мене. Из дана у дан се трудимо да својим радом, знањем и односима извучемо оно што нам је циљ, а то су играчи за сениорску екипу – закључио је Никола Пуача.

Повезане вести

Leave a Comment