Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеПријатељске утакмицеФудбал

Црвено-бела прослава титуле 4. маја

Казнена експедиција Миодрага Грофа Божовића незадрживо хита ка освајању 27. шампионске титуле, а за 4. мај планира се велика фешта и прослава титуле са братским клубом из Пиреја на стадиону “Рајко Митић“.

Руководство Олимпијакоса прихватило је позив за одигравање пријатељске утакмице у овом термину, а то ће уједно бити и навијачка прослава титуле Црвене звезде, заједно са браћом из Пиреја, навијачима Олимпијакоса, тима који је ове сезоне први у Европи обезбедио шампионски трофеј у Грчкој и то по 43. пут у својој историји.

Очекује се да популарна београдска Маракана буде одлично попуњена и подржи шампионске тимове у чијим редовима ће се сигурно наћи ведете попут Уга Виеире, Марка Грујића, Александра Катаија, Луиса Ибањеза, Срђана Плавшића, Дамијена Ле Талека, Мичела Доналда са једне стране, односно Константиноса Фуртуниса, Алехандра Домингеза, Идеје Брауна, Естебана Камбијаса, Џимија Дурмаза, Луке Миливојевића и осталих са друге стране.

С обзиром да је Грчка изгубила директно место у групној фази Лиге шампиона због слабијег коефицијента, постоји могућност да се црвено-бели из Београда и Пиреја сретну у квалификацијама за елитно такмичење ако их воља жреб буде спојила. Олимпијакос тренутно има 20 бодова више уз утакмицу мање у односу на другопласирани АЕК у шампионату Грчке, док Црвена звезда бежи рекордна 32 бода другопласираном Партизану.

Олимпијакос је последњи пут у Београду гостовао 12. новембра 1994. године, када је Црвена звезда славила са 4:1 пред око 25.000 гледалаца. Два поготка за домаћи тим постигао је Марко Перовић у 23. и 65. минуту, а по један Дејан Петковић у 28. и Дарко Ковачевић у 50. минуту, док је једини погодак за Грке постигао Панајотис Цалухидис у 10. минуту. За Звезду су тада наступали: Звонко Милојевић (Раде Мојовић), Дејан Стефановић, Горан Ђоровић (Ненад Сакић), Никола Радмановић, Митко Стојковски, Марко Перовић, Иван Аџић (Братислав Живковић), Небојша Крупниковић (Дарко Пиваљевић), Дарко Ковачевић (Предраг Станковић), Дејан Петковић, Горан Стојиљковић (Јован Станковић). Састав Олимпијакоса чинили су: Кирјакос Тохуроглу, Минас Хаџидис, Марсело Балбоа (Теодорос Пахатуридис), Кирјакос Каратаидис, Христос Калаџис, Панајотис Цалухидис, Јоргос Аманатидис, Алексиос Александрис, Петрос Маринакис, Фабијан Естај и Илија Ивић.

Следећи сусрет између братских клубова одигран је 4. јануара 1995. године у Атини, када је било 0:0, а након тога je уследио још један дуел у престоници Грчке 2007. године у коме је славио Олимпијакос са 2:1 головима Леонела Нуњеза и Ломане Трезора Луа-Луе, док је Звезду сјајним поготком у вођство довео Ненад Милијаш. Четврти сусрет братских клубова одигран је 24. марта 2011. године када је било 1:1. Швеђанин Олоф Мелберг довео је Олимпијакос у вођство, а изједначио је Милан Вилотић. Наредне 2012. године, 9. маја, Олимпијакос је прославио 39. титулу првака победом против Звезде од 2:1 головима Диога у 20. и Аријела Ибагазе у 21. минуту, док је стрелац за најтрофејнији српски клуб био је Огњен Ожеговић у 74. минуту.

Дресове оба клуба носили су: Милош Шестић, Рефик Шабанаџовић, Илија Ивић, Божидар Бандовић, Предраг Ђорђевић, Мирнес Шишић, Дарко Ковачевић, Марко Пантелић, Александар Катаи, Филип Ђуричић само у млађим категоријама и Лука Миливојевић, а од тренера оба тима су предводили: Љубиша Спајић, Душан Бајевић, Љупко Петровић, Божидар Бандовић, као и Чедомир Јаневски (асистент у Олимпијакосу) и Синиша Гогић (млађе категорије екипе из Пиреја). Илија Ивић је био спортски директор оба клуба, а Дарко Ковачевић у Олимпијакосу.

У сваком случају се очекује сјајан фудбалски догађај. Лепа слика на трибинама и добра провера на терену за Звездин европски поход који ће стартовати у раној фази лета, надамо се уз адекватна појачања и задржавање стандардне екипе из ове сезоне, изузев Грујића који се сели у Ливерпул.

Повезане вести

Leave a Comment