Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Лудогорец – владар бугарског фудбала у овој деценији

Уколико елиминише Валету, шампион Србије ће у трећем колу квалификација за Лигу шампиона играти против победника двомеча Лудогорец (Бугарска) – Младост Подгорица (Црна Гора), а бугарски првак има два гола предности после првог сусрета.

Највећи су изгледи да један од парова 3. рунде квалификација буде управо Црвена звезда – Лудогорец. Клуб из Разграда основан је исте године када и Звезда, 1945. Углавном се кроз своју историју такмичио у другом или трећем рангу бугарског фудбала, да би 2001. године расформиран на кратко време, али се већ средином исте године поново активирао, али под именом Лудогорие и почео такмичење од најнижег ранга. Већ 2002. године мењају име у Разград 2000 после фузије са истоименим омладинским клубом. Трећег ранга такмичења докопали су се у сезони 2005/06, а другог 2009/10. Током 2010. године добили су дозволу да задрже историју клуба основаног 1945. године. Клуб је убрзо купио бизнисмен Кирил Домусчијев и од тада креће велики успон Лудогореца. По први пут су се пласирали у елитни ранг и убрзо завладали бугарским фудбалом освојивши пет узастопних титула првака 2012, 2013, 2014, 2015. и 2016. године уз по два Купа и Суперкупа Бугарске 2012. и 2014. године, изборивши пласман у осмину финала Лиге Европе 2013/14 и у групну фазу Лиге шампиона у сезони 2014/15, где су освојили четири бода савладавши Базел (1:0) уз реми против славног Ливерпула (2:2). У сезонама 2013/14 и 2014/15 избацивали су Партизан на међународној сцени.

1ldg

Црвена звезда је 14. новембра прошле године, у време када је била у великој серији победа, гостовала управо у Разграду против Лудогореца, одиграла пријатељски меч са комбинованим тимом и изгубила резултатом 1:3. Једини погодак за црвено-беле и то врло атрактиван постигао је Мичел Доналд.

ЛУДОГОРАЦ – ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 3:1 (2:0)

Стадион: Лудогорец Арена
Гледалаца: 2.500
Стрелци: Марселињо у 7′ и Кафу у 12′, Афини у 81′ за Лудогорец, а Доналд у 48′ за Црвену звезду.

Лудогорец: Стојанов, Пимијента, Фернандес, Терзијев, Александров, Ђаков, Афини, Марселињо, Вандерсон, Лукоки, Барбоса.
Резерве: Аргилашки, Марем, Ангуло, Петров, Љубимиров, Смирнов, Ковачев, Почански, Педро, Чинчуков.

Црвена звезда: Супић, Цветковић, Павићевић, Мбођ, Ибањез, Доналд, Стојановић, Ристић, Срнић, Матос, Сикимић.
Резерве: Станковић, Рендулић, Анђелковић, Ахчин, Илић, Гаврић, Веред, Аџић.

Лудогорец је минулу сезону завршио убедљиво на првом месту у шампионату Бугарске са 14 бодова испред другопласиране екипе Левског из Софије. У 32 меча тим из Разграда примио је само 21 гол, а постигао 55, остваривши 21 победу, седам ремија и четири пораза. Вредност екипе процењена је на 38,65 милиона, што је више од неких тимова који су били потенцијални ривали црвено-белима на жребу за 3. коло, као што су АПОЕЛ (12,77), БАТЕ Борисов (15,64), Легија Варшава (20,19), Викторија Плзењ (20,46), Копенхаген (22,23) и мало мање од Салцбурга (42,16) и Селтика (43,61).

Најбољи стрелац екипе и други у првенству претходне сезоне био је Румун Клаудиу Кесеру са 15 погодака. Овај нападач има богато искуство из Француске, јер је наступао за Нант, Либурн, Тур, Анже и Бастију. Бразилци чине главне полуге тима и врло су ефикасни. Вандерсон (девет голова), Џонатан Кафу (осам) и Марселињо (осам). Пимијента, Лукас Саша, Сисињо, Густаво Кампањаро и Жунињо Кишада употпуњују колонију “кариока“ у редовима првака Бугарске. Лудогорец је права легија странаца, јер поред набројаних фудбалера има и Румуне Андреја Препелицу и Козмина Моција, Колумбијца Брајана Ангула, Португалца Витињу, Аргентинца Хозеа Паломина, Украјинца Игора Пластуна, Анисета Андријанантенаину са Мадагаскара, Холанђанина Вирџила Мисиђана, Џодија Лукокија из ДР Конга и нашег голмана Милана Борјана који наступа за репрезентацију Канаде. Част домаћих фудбалера бране Владислав Стојанов, Данијел Наумов, Јордан Минев, Георги Терзијев, Венцислав Керчев, Светослав Ђаков, Светослав Ковачев, Денислав Александров и Цветелин Чучуков уз напомену да и искусни Бразилац Марселињо има бугарски пасош. Тренер екипе је 61-годишњи Георги Дерменџијев, који је довео клуб до последње две титуле и једног Суперкупа.

Пре два дана Лудогорец је савладао Младост из Подгорице у првом мечу другог кола квалификација за Лигу шампиона пред 6.000 гледалаца у Разграду головима Козмина Моција из једанаестерца у 13. и Џодија Лукокија у 26. минуту.

ЛУДОГОРЕЦ – МЛАДОСТ 2:0 (2:0)

Разград – Стадион: Лудогорец Арена. Гледалаца: 6.000. Судија: Сергеј Лапочкин (Русија). Стрелци: Моци у 13. из једанаестерца и Лукоки у 26. минуту. Жути картони: Марселињо (Лудогорец), Лакић и Букорац (Младост).

ЛУДОГОРЕЦ: Стојанов, Моци, Сисињо, Пластун, Ђаков (од 90+3 Андријанантенаина), Вандерсон (од 80. Кесеру), Пимијента, Жунињо Кишада (од 81. Лукас Саша), Марселињо, Лукоки, Џонатан Кафу. Тренер: Георги Дерменџијев.

МЛАДОСТ: Љуљановић, Лакић, Нововић, Копитовић, Раичевић, Игумановић, Влаисављевић, М. Бурзановић (од 90+1 Стијеповић), Ђуришић, З. Петровић (од 71. Букорац), Копитовић (од 46. Лазаревић). Тренер: Никола Ракојевић.

https://www.youtube.com/watch?v=sGAr_JMFWds

Јасно је да Црвену звезду очекује веома озбиљан ривал у трећем колу, наравно све под условом да прваци Србије и Бугарске оправдају очекивања у реваншима и пласирају се у наредну рунду. Гроф Божовић ће сигурно обезбедити све потребне информације о потенцијалним ривалима, али пре свега тога треба се максимално фокусирати на Валету и оправдати велика очекивања навијача.

Повезане вести

3 comments

drmr јул 16, 2016 at 11:09

Nisam gledao ovu utakmicu ali mi se cini da su jako opasni u poslednjoj trecini terena, kod protivnickog gola… Medjutim, nisam video kako ova ekipa igra u defanzivi, da li su agresivni ili cekaju na svojoj polovini, kao ni da li su ove prilike koje su imali, dosle nakon brzog osvajanja lopte i brze tranzicije ili kada je odbrana iz Mladosti stala u defanzivan blok… Neosporno je da su napred brzi, uigrani ali moram priznati da se i druga ekipa na terenu pita oko desavanja na terenu. Ovi iz Mladosti su realno jako slabi, poput naseg Javora. Mislim da ce Kanga, Letelek i Donald moci da se suprotstave ovim igracima ali onda moramo da izvucemo maksimum sa pozicije krila i napadaca da bi dali neki gol. Mislim da dobrom postavkom igre, sa ne toliko dubokom postavljenom zadnjom linijom, uz dobre igre gore pomenute trojice u manevru imamo sansi da prodjemo…

Reply
italy јул 16, 2016 at 12:12

Gledao sam sinoc dosta njihovih utakmica na youtube i primetio jednu stvar a to je da 80% golova daju u prvih pola sata od toga cak mozda 50% u prvih 15 min,posle malo posustaju tako da mislim da ako izdrzimo prva poluvremena tamo i u Beogradu imamo sanse za prolaz.Ako njih izbacimo onda mozemo i druge u sledecem kolu ali bice mnogo tesko….

Reply
drmr јул 16, 2016 at 12:33

Uz odbranu na nasih 30-tak matara od gola, bekove koji moraju da obrate paznju na njihova krila i brza utrcavanja odbrani iza ledja, u sredini igraci koji ce dosta da trce, pokrivaju veliki prostor i budu blizu njihovim igracima a napred uz igrace koji ce da se krecu bez lopte, menjaju pozicije i ne budu struktno vezani za svoje mesto ali istovremeno da budu defanzivno disciplinovani jer ovi imaju napadacki dobre bekove (mozda Katai, Muce i Viera) uz brzu tranziciju, imamo sansi… Nisam siguran da ce oni bas u prvoj utakmici da krenu odmah u potpuni napad, zbog rizika, pre mislim ce to da bude tvrda utakmica, sa velikom borbom na sredini gde moramo pametno da se postavimo, koncepcijski zastitimo svoje slabe tacke, greske u pasu da svedemo na minimum i svoju sansu da trazimo kroz kontranapade i naravno revans na punoj Marakani !!!

Reply

Leave a Comment