Moja Crvena Zvezda
ВажноЕвропска такмичењаКошаркаНајновије

Звезда – ПАО, чин број 14

Кошаркаши Црвене звезде мтс у четвртак од 19 часова дочекаће европског гиганта Панатинаикос. То ће бити 14. међусобни окршај између црвено-белих и шестоструког првака Европе.

Амбиције Панатинаикоса увек су највеће, а другачије и не може да се постави клуб који је у својој историји освојио 61 трофеј укључујући и шест Евролига. Богати председник Димитрис Јанакопулос никада није жалио новац, а другачије није ни ове сезоне. Неколико година без учешћа на Фајнал фору Евролиге били су мотив за менаџмент Панатинаикоса да ове године уложе велику своту новца у састављање тима.

И поред веома респектабилног ростера уочи почетка сезоне, мењали су и тренера, довели су у току сезоне и реномираног стручњака Ћавија Пасквала, као и веома квалитетне играче какви су Алесандро Ђентиле и Кени Габриел. Стиче се утисак да у сезони, која протиче у знаку тога што Димитрис Дијамантидис више није предводник Панатинаикоса, Грци имају најјачи састав када се погледају године уназад.

У складу са тим амбиције су високе, а Црвена звезда мтс и ПАО деле исти положај на табели са скором од 11 победа и осам пораза. За прве се то сматра чудом, а за друге се прича да је морало боље. Прилично је јасно да ће Грци у меч ући силно мотивисани јер евентуална победа за обе екипе значи много. Ипак, дворана “Александар Николић“ је место где је велики буџет много пута изгубио вредност ове сезоне и где је на страни црвено-белих препуна дворана која бескомпромисно даје ветар у леђа изабраницима Дејана Радоњића. С тога, у четвртак од 19 часова на добро познатом месту састаће се по 14. пут у званичним мечевима у историји Црвена звезда и Панатинаикос. Тимови које спаја богата историја, али и другачија филозофија. Звезда је ослоњена на тимску игру, младост и огромну борбеност. Док је на другој страни огромно искуство прекаљених играча гаранција за врхунске резултате, барем на папиру. Имена: Ник Калатес, Јанис Бурусис, Кејси Риверс, Крис Синглтон, Алесандро Ђентиле, Мајк Џејмс, Крис Синглтон, Кени Габриел, Демитрис Николс, Антонио Фоцис, Никос Папас и Џејмс Фелдин… добро су позната свим љубитељима кошарке.

Мечеви између Звезде и Панатинаикоса гаранција су трилера годинама уназад. Ипак, треба се вратити на саме почетке и сезону 1969/1970. Тада су се у осмини финала Купа европских шампиона састали Црвена звезда и Панатинаикос по први пут. Звезда је била изузетно доминантна у Београду и савладала Грке резултатом 91:66. Огромна залиха из првог меча била је довољна за пролазак у четвртину финала јер је у Атини било 83-75 за домаћина.

До новог меча се чекало 14 година и то је било у пријатељском сусрету. У атрактивном мечу Звезда је славила 103-91. Нови пријатељски меч и то хуманитарног карактера одигран је и 8. априла 1998. године и Панатинаикос је победио Звезду 71-67.

Било је време за нове окршаје у елити. У сезони 1998/1999 Звезда се у Евролиги састала са Панатинаикосом. У 7. колу најелитнијег такмичења у Београд је дошао Панатинаикос који је био у серији од 15 узастопних победа. Препуна, тадашња дворана “Пионир“ дочекала је Грке. Како се и често догађало од тада виђена је права драма. Владимир Радмановић је погодио 24 секунде пре краја из одбојке за изједначење 74-74. Звезда се одлучила да прави фаул и на линији пенала се нашао прослављени репрезентативац Југославије Дејан Бодирога. Чак је и он подлегао притиску са трибина и погодио једно слободно бацање, а одговорност је преузео Игор Ракочевић. Ипак, он је изблокиран при улазу и Бодирога је приграбио лопту. Погодио ново слободно бацање, а премало времена је било да Звезда погоди за три поена. Мада је Златко Болић са више од пола терена погодио обруч. На крају, остало је 76-74 за госте.

У реваншу је било готово подједнако тесно, али је искуснији ривал поново дошао до победе и то резултатом 77-71. Наредне сезоне у истом такмичењу жреб је спојио исте ривале. Још моћнији састав Панатинаикоса је овог пута знатно убедљивије славио у Београду победивши резултатом 76-61. Меч је преломљен практично у првом полувремену. Најефикаснији у редовима Звезде био је Игор Ракочевић са 16 поена, док је најбољи актер меча био Дејан Бодирога са 18 поена.

У реваншу је виђен веома тврд меч на мали број поена, али је искуство Грка поново дошло до изражаја. У Атини су славили резултатом 67-58, а две занимљвости везане су за овај меч. Најефикаснији је био Антонис Фоцис са 14 поена који ће се наћи у саставу и у четвртак, а део тима Панатинаикоса био је отац Алесандра Ђентилеа, Фернандо, који ће такође играти против Звезде у 19. колу Евролиге.

До нових окршаја чекало се до 2003. године. Тада је на турниру у Новом Саду Панатинаикос савладао Звезду резултатом 95-86, а на турниру у Лимасолу 2012. године ПАО је био бољи са 83:80. Још један пријатељски меч, уочи нових евролигашких, одигран је у Бугарској 2013. године када је ПАО био бољи 70-64.

Време је било за нове такмичарске мечеве и то након 13 година. Звезда је у фантастичном амбијенту дворане “Александар Николић“ контролисала дешавања на паркету више од три деонице и у једном тренутку водила чак 15 разлике. Ипак, Панатинаикос је преокренуо, али је Шилб тројком одвео у продужетке. Тамо је искуство пресудило. Упркос великој борбености и подршци са трибина, Грци су однели победу 90-86 уз невероватан меч Никоса Папаса који је утакмицу завршио са 24 поена. На другој страни најефикаснији је био Шилб са 19 кошева, а одличну партију је имао и Чарлс Џенкинс који је убацио 17 поена. Поред Џенкинса на том мечу су наступали и остали чланови овосезонског састава Бранко Лазић, Лука Митровић и Марко Симоновић.

У Атини је било доста другачије јер се меч играо на знатно мањи број поена. Звезда је поново водила, али је још увек недостајало искуство да меч против искусног ривала преломи у своју корист. ПАО је славио на крају са 69-63. Недовољно за победу било је и 16 поена, уз по пет скокова и асистенција Демаркуса Нелсона, док је на другој страни најефикаснији био Рамел Кари са 16 кошева.

Сезона 2014/2015 донела је оно што се дуго чекало и то поново у трилер завршници. Ипак, кренимо од меча у Атини. Звезда је слабије кренула па преокренула, али и овог пута није издржала под налетима Дијамантидиса и другова. ПАО је победио резултатом 74-69. Блистала је легенда грчке кошарке Дијамантидис са 11 поена и десет асистенција. На другој страни Џенкинс и Марјановић су убацили по 17, а високи центар је уписао и десет скокова.

А онда… реванш у Београду. Вероватно не постоји навијач Звезде који није добро упамтио тај меч. Виђена је велика драма, пуно преокрета, а на крају су се догодили Јака Блажич и Бобан Марјановић. Блажић је у завршници меча погодио тројку уз фаул на асистенцију Вилијамса за 65-65. Ипак, далеко је био крај, али је пенал завршница била најављена. У последњи напад се ушло са предношћу гостију 67-68, Вилијамс је шутирао за три, није погодио, али је на правом месту био Боби Марјановић. Ухватио је скок у нападу и потом је фаулиран. Високи центар је задржао смиреност и три секунде пре краја поставио коначних 69-68.

Наредне сезоне поново су се укрстили евролигашки путеви Звезде и Панатинаикоса и то у Топ 16 фази Евролиге. У Атини је Звезда одиграла невероватан меч и по први пут славила на гостовању грчком гиганту. Фантастична одбрана зауставила је ПАО, а најефикаснији у победи 74-63 били су Цирбес са 12 и Штимац са 11 поена. Занимљиво је да је тада дрес ривала носио Огњен Кузмић који је меч окончао са пет поена.

Панатинаикос је у Београд дошао по освету, али је Звезда имала јасну намеру – пласман у Топ 8 што је у овом случају значила и практична елиминација Грка из борбе. ПАО је био силно мотивисан, а драма ни овог пута није изостала. Треперела су срца свима у препуној “Комбанк арени“ све до закуцавања Квинсија Милера у завршници меча када је настао потпуни делиријум у хлаи. Звезда је на крају славила 69-67. Милер је меч завршио са 16 кошева, а најефикаснији је био Таренс Кинзи са 19 кошева. Елиот Вилијамс је на другој страни убацио 17 поена, а Кузмић поново завршио меч са пет кошева.

У овој сезони Звезди је гостовање у Атини дошло у можда најгорем могућем тренутку. Бројна путовања и утакмице оставлили су трага, а тим је тек почињао да добија обрисе који га сада тако красе. Најбољи показатељ наведеног је податак да је то био деби меч Нејта Волтерса који је меч завршио са осам поена. ПАО је био бољи резултатом 70-59 упркос томе што је Кузмић одиграо одличан меч и убацио 15 поена уз исто толико скокова.

Звезда је у односу на меч у Атини другачији тим. Уосталом то показује и велика серија победа којих је чак једанаест, а шест у Евролиги где су редом савладавани све сами европски великани. Црвено-бели су сигурно преуморни након још једног подвига у Басконији, а од тада ће протећи само два дана. Ипак, они имају своју рачуницу и верују у себе, а у њих верују и навијачи који су за само 15 минута покуповали све карте пуштене у слободну продају за овај меч.

Време је за нови спектакл!

Текст на сајту СД

Повезане вести

2 comments

zemunac1976 јан 26, 2017 at 12:42

sta god bilo veceras, pobeda ili poraz, treba ustati i aplauzom ispratiti ove momke i trenera…ovo sto oni rade, ove godine, sa 15-16 mestom po budzetu, se nikad nije desavalo u Evroligi…zato momci naklon do poda

Reply
Dejo јан 26, 2017 at 12:37

Napred! Zgazi ih Zvezdo!

Reply

Leave a Comment