Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Звезда у посети Храму Светог Саве

Делегација Црвене звезде данас је имала посебну част да посети Храм Светог Саве на Врачару и искористила јединствену прилику да се попне до куполе.

Храм је у изградњи од 1936. године, али је она у више наврата прекидана. Тренутно се ради на уређењу унутрашњости. Представници Црвене звезде обишли су прелепу крипту и од свештеника Драгана Шовљанског чули мноштво детаља о настанку велелепних фрески које красе зидове.

Купола Храма Светог Саве је архитектонско чудо, начин на који је подигнута је задивио читав модеран свет. Наша делегација имала је част да се попне до куполе. То је изузетна привилегија јер, када се радови заврше 1. децембра, нико никада неће моћи да до додирне мозаик који је краси. За стварање мозаика руска компанија Газпром, која је уједно партнер и нашег клуба, донирала је 4 милиона евра.

Српска црква је добила аутокефалност захваљујући Светом Сави 1219. године. Очекује се да ће 2019. године, када се наврши 800 година, Храм бити освештан, а очекује се да ће се у потпуности завршити 2021. године.

По завршетку обиласка Храма, свештеници Драган Шовљански и Предраг Продић организовали су пријем за наше представнике у парохијском дому. Ту је председник Црвене звезде Светозар Мијаиловић уручио слику највреднијих трофеја које је наш клуб освојио и која ће красити зидове дома свештеника Храма Светог Саве.

Нама је изузетна част што је највећи клуб на овим просторима дошао да обиђе Храм Светог Саве. Вазује нас заједничко пријатељство као православне хришћане, као припаднике српског народа, као навијаче истог клуба који волимо од раног детињства. Везује нас и заједничко спонзорство компаније Гаспром. Велико нам је задовољство што смо угостили легенде југословенског и српаког фудбала, легенде Црвене звезде. Звезда је била на крову света, а данас је на крову куполе Храма Светог Саве – рекао је свештеник Драган Шовљански.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment