Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Европска година за памћење

Црвена звезда из године у годину бележи велике резултате у европским такмичењима, а тако је и ове сезоне. Изабраници Дејана Станковића су у Португалу након ремија са Брагом (1:1) успели да обезбеде историјски пласман у осмину финала Лиге Европе, и то као првопласирана екипа у својој групи. Једно је сигурно, а то је да црвено-бели неће стати на овоме.

Овакав успех могао је да се „намирише“ после фантастичног прошлосезонског издања у групној фази, а након тога, и двомеча са италијанским Миланом. Црвено-бела „машинерија“ је предвођена командном палицом Дејана Станковића тих фебруарских дана одиграла један од најбољих двомеча у новијој историји и као непоражена окончала своје такмичење у „нокаут фази“ другог по јачини европског такмичења, само због правила „гола у гостима“, које од ове такмичарске године више није у употреби. У првом сусрету, који се играо на стадиону „Рајко Митић“, резултат је био 2:2, а мрежу противника тада су тресли Гелор Канга и Милан Павков. Седам дана касније, реванш меч игран је и у Италији на стадиону „Сан Сиро“. Домаћин је повео са беле тачке, а коначних 1:1, поставио је Ел Фарду Бен након асистенције Мирка Иванића. Многи ће дуел у Милану памтити по одлуци главног арбитра да не дозволи извођење корнера нашим фудбалерима у надокнади времена, и тако „погура“ италијанског представника у даљи ток такмичења.

Уследиле су овосезонске квалификације за Лигу шампиона, где се наш тим састао са Каиратом у другом колу. Након пораза на гостовању са 2:1, црвено-бели су „петардирали“ казахстанског противника на стадиону „Рајко Митић“ и са убедљивих 5:0 отишли у следећу фазу такмичења. Након тога на ред је дошао и двомеч са молдавским Шерифом, из којег наш тим на жалост није изашао као победник. Након 1:1 у Београду, изабраници Дејана Станковића су доживели пораз од 1:0 у Тираспољу и тако свој европски пут наставили у квалификацијама за Лигу Европе. У плеј-офу за друго по јачини европско клупско такмичење противник је био румунски Клуж. Први меч се играо на Маракани 17. августа, а наши фудбалери су головима Павкова, Катаија, Бена и Иванића најавили оно што су сви и прижељкивали, а то је пласман у групну фазу неког европског такмичења. Тако је и било, а за то су се најпре постарали Катаи и Павков, који су својим бравурама водили наш тим до победе од 2:1 у Румунији и до новог пласмана у Лигу Европе.

Звезда је завршила у групи са Лудогорецом, Мидтјиландом и Брагом, а први противник у групној фази био је управо португалски тим. Црвена звезда је славила против Браге резултатом 2:1, а многи ће тај дуел памтити као тактички најбоље одиграну утакмицу у новијој историји нашег клуба. У другом колу, наши фудбалери су се у Бугарској састали са Лудогорецом. Фантастични Гелор Канга је наставио традицију против бугарског представника, и правим „пројектилом“ донео победу црвено-белима. Након тога, уследило је и тешко гостовање у Данској, а изабраници Дејана Станковића су још једном добром партијом остали непоражени и уписали нови важан бод на свом европском путу. Четвртог дана новембра, на Маракану је стигао управо дански представник, који је уз доста муке успео да слави минималним резултатом и тако закомликује ствари у групи Ф. У наредном колу, традиција против Лудогореца се наставила, али овог пута на стадиону „Рајко Митић“. Уместо Канге, Иванић је био тај који је преузео одговорност и „опалио“ са дистанце, и тако донео нову победу нашем клубу у Европи. Црвено-бели су том победом обезбедили ново европско пролеће, али за наставак такмичења у Лиги Европе, било је потребно да наш тим остане непоражен у Португалу на гостовању Браги. Те децембарске вечери, Александар Катаи је својим голом донео неописиву радост целој црвено-белој заједници и армији навијача која је тако нешто и прижељкивала дуго времена.

Црвена звезда игра сезону за памћење, а директан пласман у осмину финала Лиге Европе то додатно потврђује. Једно је сигурно, пред нашим фудбалерима је нови изазов, а противника ћемо сазнати 25. фебруара, када ће се одржати жреб за осмину финала. Верујемо да се наши фудбалери неће зауставити на овоме, и да ћемо у будућности заједно славити бројне успехе нашег клуба.

The post Европска година за памћење appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment