Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноМоја Црвена звездаНајновијеОбавештењаФудбал

Пролетер као генерална проба пред дерби

Црвено-бели су и поред доминације и теренске иницијативе, тек након драматичне пенал завршнице, успели да се пласирају у 1/4 финале Купа Србије, након што су у заосталом мечу 1/8 финала савладали екипу Радничког из Ниша.
А већ сутра настављају борбу за одбрану шампионске круне, где ће у дербију 23. кола Линг Лонг Суперлиге Србије, гостовати шестопласираној екипи Пролетера у Новом Саду.

Црвено-бели након успешне пролећне премијере у којој су на свом терену савладали младу и полетну екипу Чукаричког (3:0), поход на одбрану дупле круне наставили утакмицом против старих знанаца, екипе Радничког из Ниша, коју су савладали након извођења једанаестераца.
Следећа препрека нашем шампиону биће амбициозна екипа Пролетера из Новог Сада, што ће бити својеврсна генерална проба пред дуел са вечитим ривалом који је на програму седам дана касније.

Пролетер је након историјске полусезоне где су заузели високо шесто место, у наставак првенства ушао са још већим амбицијама. Новосађани су у последњим данима 2021. године представили новог спортског директора, прослављеног српског репрезентативца, Здравка Кузмановића, да би ангажовањем још једног бившег репрезентативца, Гојка Качара, као првог помоћника тренера Душана Бајића, најавили и додатно јачање играчког кадра, након летње реконструкције када је Нови Сад напустило деветнаест фудбалера, а екипу појачало нових четрнаест.
У ту сврху ангажовани су:
Александар Андрејевић (Гванжу, Кина), Давид Дунђерски (Спартак Суботица), Андрија Калуђеровић (Насаф, Узбекистан), Марко Јовановић (Борац БЛ, Босна и Херцеговина) и Матија Глушчевић (Црвена звезда У19).
Док су Нови Сад напустили:
Виктор Живојиновић (Раднички Ниш), Душан Јоковић (Металац ГМ), Марко Јанковић (Раднички Крагујевац), Михаило Драгичевић (Златибор Чајетина), Евандро (МОЛ Фехервар, Мађарска) и Дилан Ортиз (Уфа, Русија).

Пролетер је после одрађених припрема у Анталији, где је одмерио снаге са руским екипама, Акроном (1:2) и Уфом (2:3), те Металостом из Украјине (2:1), на отварању пролећног дела шампионата тријумфовао на гостујућем терену против Радничког из Крагујевца резултатом 1:0.
Једини гол на том сусрету постигао је Огњен Митровић средином другог полувремена.
Након 22 одиграна кола Пролетер се налази на шестој позицији Суперлиге Србије са освојених 30 бодова.
Екипа из Новог Сада славила је на девет утакмица, три су завршене нерешеним резултатом, док су у десет наврата били принуђени да честитају противнику на победи,  уз негативну гол разлику 19:31.
Новосађани су екипа која је спој младости и искуства, а предводе је најбољи стрелац екипе са шест погодака, млади Стефан Томовић, те искусни играчи, капитен Бранислав Јовановић, некадашњи фудбалер Црвене звезде Андрија Калуђеровић, Бранислав Милошевић…

Ово ће бити десети дуел између Пролетера и Црвене звезде, у којима је Звезда била потпуно доминантна, победивши у свих девет досадашњих дуела, уз гол разлику 22:1.
Једини погодак екипа Пролетера постигла је у 30. колу сезоне 19/20, када је Андрејевић погодио за 0:1, за огромно славље својих саиграча и малобројних навијача, да би до краја полувремена прво Гарсија, а затим и Гајић погађали и уједно поставили коначан резултат тог сусрета.
Први овосезонски дуел између Звезде и Пролетера одигран је 11. септембра 2021. године, а су славили изабраници Дејана Станковића са 3:0.
Двоструки стрелац на том мечу био је Александар Катаи, док је трећи гол дело Секу Санога.

Пред дуел са Звездом, тренер Пролетера Душан Бајић, изнео је своја очекивања: 

Свака утакмица у себи носи једнаку важност, с тим што кад играмо са Звездом, побуђује још већу.
Нећемо одступати од нашег принципа игре, односно нећемо играти затворено, без обзира што је то Црвена звезда.
Сигурно да морамо бити у контроли када они наметну неке своје ствари у игри, да знамо да одговоримо на то.
Пробаћемо да кроз наш модел игре и наш принцип игре дођемо до резултата. Знам да неће бити лако, али спремни смо да се наметнемо.”-закључио је Бајић.

Са друге стране екипа шампиона, Црвене звезде успешно је отворила пролећну полусезону.
Прво су на пролећној премијери на свом терену савладали младу екипу Чукаричког са 3:0, головима Милана Павкова, Александра Драговића и новајлије Охија Омоијуанфа.
Да би само пар дана касније савладали и Раднички из Ниша у 1/8 финала Купа Србије, после драматичне пенал завршнице и ако су у свих деведесет минута сусрета имали апсолутну теренску иницијативу.

Пред сусрет са Пролетером у Новом Саду, стратег шампиона, Дејан Станковић, изнео је своја очекивања:

Сигурно да нас мотивише када не примимо гол. Тај податак је додатан подстрек за све нас тако да ћемо гледати да и у Новом Саду против Пролетера будемо на висини задатка. Утакмица против Радничког је била показатељ добре форме, где смо од првог до деведесетог минута наметнули јак ритам. Лопта једноставно није хтела у гол, али ако наставимо тако, сигрно је да ће се у неком тренутку и тај проблем отклонити и да ћемо постати ефикаснији – почео је Станковић.

Дотакао се и играчког кадра, и нагласио да ко год добије шансу треба да буде спреман и да је искористи.

 –Рачунам на све играче, као што сам већ говорио и пре почетка првенства. Ко год да добије шансу треба да буде пре свега спеман. Не знам да ли ће почети, али ако Фалко настави овако сигурно је да носи кандидатуру као и сви остали за првих једанаест. Мотика је имао проблем са стопалом, али мислим да су доктори то решили. Од следеће недеље ће бити са нама у строју. И ситуација са Охијем је одлична. Радио је јуче пуним интензитетом, а радиће и данас. Сутра ће се наћи на терену. 

Шеф стручног штаба Црвене звезде истакао је да је мотив у наставку сезоне велики.

 –Надам се да ће недавна победа у купу бити прекретница у наставку сезоне. Видео сам велику жељу и мотивацију код момака, били су група која је желела да иде даље у том такмичењу, и сигурно да то може бити прекретница. Верујем да ће бодовни заостатак код играча створити још вечи жар и жељу за победом. Од почетка припрема стално о томе причамо. Мотив не може да буде већи, и нико не може више од нас да жели победу.

Станковић се дотакао и предстојећег вечитог дербија, који је на програму 27. фебруара од 18 часова.

 –Тешко је да се не мисли о дербију. То је утакмица од великог значаја за наш клуб, наше навијаче, али и нас саме. Пре дербија морамо да завршимо озбиљан посао, а то је Пролетер. Без те утакмице не можемо да гледамо напред. Има и момената када причамо о дербију и колико је тај меч важан, али смо сви усресређени на сутрашњи меч. Опет кажем, ако дође поклон пре дербија, ми ћемо га оберучке прихватити. То сам много пута рекао. Ми морамо да будемо прави у Новом Саду, да би ако дође до кикса, наплатили тај кикс – закључио је Станковић.

Главни судија меча биће Александар Живковић из Ниша , а помагаће му Јован Грујић (Ниш) и Иван Микалачки (Зрењанин).
У ВАР соби ће седети Лазар Лукић и Бојан Бановић.

Директан пренос утакмице између Пролетера и Црвене звезде, можете да пратите на програму Аренаспорт Премиум 1, са почетком у 13 часова.

Повезане вести

2 comments

Loki феб 20, 2022 at 00:22

Izjave pred obicnu utakmice su jako bitne u noći kada je u vaterpolu Zvezda POBEDILA Novi Beograd i jedini smo klub u Srbiji koji je pobedio ovaj preskup tim. I vest je da je najtrofejniji vaterpolo stručnjak na svetu, Dejan Savić po svemu sudeći pinovo trener Crvene Zvezde!!!!!

Reply
Aleksa011 феб 19, 2022 at 23:15

Napred crveno-beli. Srećom ona dva „mentola“ maloumna, Krvavi i Ranković, ne komentarišu najave Zvezdinih utakmica. Inače, bi bila bolesna anti-zvezdaška tirada!

Reply

Leave a Comment