Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Zvezdinih 160 utakmica za vrh Lige Evrope

Da se ime Crvene zvezde uvek vezivalo za međunarodne uspehe govori činjenica da se nalazimo i u samom kremu Lige Evrope, jer smo među pet klubova sa najviše odigranih utakmica u eminentnom takmičenju – 160!

Iako ovo takmičenje nismo osvojili, za razliku od Lige šampiona, bilans koji smo zabeležili na 160 utakmica je i više nego impresivan, i jasno stavlja do znanja da je Zvezda bila i ostala ozbiljn takmac svima u Ligi Evrope, od prve utakmice pa do danas. Zabeleženo je 68 pobeda uz 42 remija, što nas dovodi do zaključka da smo sa 110 utakmica izašli neporaženi.

Najbliže osvajanju bili smo u sezoni 1978/79 kada smo u finalu tadašnjeg Kupa UEFA posle 1:1 u Beogradu, poraženi 1:0 u Dizeldorfu gde je svoje utakmice igrala Borusija Mehengladbah. Gol za naš tim u Beogradu postigao je legendarni Miloš Šestić. Ipak prvu utakmicu u ovom takmičenju odigrali smo u sezoni 1972/73, godinu dana posle osnivanja takmičenja, i zabeležili smo trijumf nad Lozanom rezultatom 5:1. Meč je odigran 13. septembra 1972. godine na našem stadionu, a ostaće umapćen po fantastičnom het-triku Vojina Lazarevića. Osim njega su se upisali još Stanislav Karasi i Slobodan Janković.

Sada, 50 godina kasnije u odnosu na debitnatsko učešće Crvene zvezde u Ligi Evrope, ponovo smo tu. U međuvremenu pobeđivali smo Valensiju, Totenhem, Arsenal, Bajern Minhen, Keln, Lester, Seltu i mnoge druge velikane evropskog fudbala.

Ono što je sigurno, to je da ćemo ove sezone odigrati barem još pet utakmica u Ligi Evrope, a da su ispred nas: PSV (172), Klub Briž (182), Sporting (187) i Inter (191).

The post Zvezdinih 160 utakmica za vrh Lige Evrope appeared first on SD Crvena zvezda.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment