Moja Crvena Zvezda
Važne vestiВажноКошаркаНајновије

Успех је у суштини кулминација неуспеха

У оквиру 27. кола Евролиге Црвена звезда у дворани ,,Александар Николић“ дочекује шампиона Европе, екипу Анадолу Ефеса.

Меч који предстоји је од велике важности за оба тима. За црвено-беле је, након пораза у утакмицама које су се могле добити, сваки меч до краја квалификациони у трци за Топ 8. Што се гостију тиче они су, након неубедљивог старта сезоне, напокон ухватили добру форму и домогли се осмог места које води у плеј оф те нема никакве сумње да желе да задрже и по могућности поправе позицију на којој се тренутно налазе.

У окршају против Црвене звезде актуелни првак Европе биће лишен помоћи  МВП – ја Евролиге Василија Мицића. Око статуса његове повреде тренер тима из Истанбула је давао противречне изјаве али је (скоро) сигурно да га сутра нећемо видети на паркету популарног ,,Пионира“. У његовом одсуству на последњим утакмицама нешто веће поентерска задужења на себе су преузели Елајџа Браун и Вил Клајбурн који напокон у континутету пружа партије какве се од њега очекују.

Што се Црвене звезде тиче – шта рећи? Кошаркаши Душка Ивановића се налазе у низу од 6 пораза у последњих 7 евролигашких утакмица. Као ,,шлаг на торту“ дошао је и неуспех у оквиру регионалне лиге против десетковане Цибоне у Загребу. Пораз ко пораз, није ни први ни последњи, али начин како је до њега дошло… Па, оставља без текста.

Стиче се утисак да је други суноврат Звездине евролигашке сезоне (након првог оличеног у стартних 1/6 под вођством Владе Јовановића) започео у последњој четвртини меча у Каунасу. Црвено-бели су у мечу који су имали у рукама ,, успели“ да последњу четвртину изгубе 21:10 и тако не само прокоцкају победу већ и бољи омер у међусобном скору са екипом Жалгириса. Уследила су три везана пораза али се светло на крају тунела појавило победом у Тел Авиву. Након освајања Купа чинило се да се из тунела напокон изашло али уместо да као сурфер на таласу самопоуздања крене ка врху игра нашег тима се, након прве четвртине против Албе, у преломној тачки таласа срушила и кренула равно доле, у ништавило…

Дијагнозу је одмах након меча поставио тренер Црвене звезде Душко Ивановић:

 ,,Једна озбиљна екипа мора да има више солуција, да игра унутра, мало брже или на продоре. А ми смо само тројкама желели да правимо разлику. Оно што смо приказали у током целог другог полувреме није начин на који ћемо нешто да урадимо ове сезоне ни у АБА, ни у Евролиги“.

Звезда је у мечу против Албе имала 28 чутева за три поена. У следећем мечу, против Бајерна, та бројка је скочила на 31. Звезда је још једну утакмицу коју је имала у рукама изгубила. У мечу против Цибоне црвено-бели кошаркаши су на кош упутили чак 41 шут за три поена. И поново изгубили.

Дијагноза је први корак у решавању проблема. Али не и једини. Потребни су други, трећи…

У покушају да се докопају плеј офа пред нашим кошаркашима стоје 8 утакмица које треба схватити као 8 финала. Колико победа је потребно нико не може рећи јер гаранције нема. Можда ни свих осам не буде довољно. Задатак је можда немогућ и унапред осуђен на неуспех али на кошаркашима у црвено-белом је да учине све што је у њиховој моћи да до циља званог победа у сваком мечу дођу. Када се да све од себе, када се не иде линијом мањег отпора већ јако и паметно онда се и неуспех лакше поднесе.

Као што је то лепо рекао несхваћени мислилац Силвестер Сталоне ,,Успех је у суштини кулминација неуспеха“. Из неуспеха се учи и стреми ка успеху. Да ли ће се овогодишња евролигашка одисеја КК Црвена звезда завршити успешно остаје да се види. Како год да се заврши надајмо се да ће се у будућности на грешкама учити. Евролига у овом формату је маратон. Из објективних финансијских и логистичких разлога наш клуб никада неће бити онај маратонац који на пола трке додаје гас и пробија се у врх колоне. Ми морамо бити маратонац који од старта ухвати темпо и држи га кроз целу трку. Морамо бити маратонац који ритмом ломи противнике. Да је лако бити такав, није. Али зато је изазов већи. И циљ достижнији.

Повезане вести

Leave a Comment