Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Приче о Звездиним трофејима – Успомена на Атину

Звездин музеј краси велики број трофеја који нас вежу за лепе успомене, а управо један такав освојен је 1986. године. Наиме, наш клуб је те сезоне дошао до четвртине финала најелитнијег клупског европског такмичења, а причу коју вам доносимо односи се на прво коло Купа европских шампиона када се Црвена звезда сусрела са грчким представником – Панатинаикосом.

Сусрет између Црвене звезде и Панатинаикоса у сезони 1986/87 означио је први дуел нашег клуба против “Зелених зечева” још од контроверзног полуфинала КЕШ-а 1971. године, те су наши навијачи изузетно желели освету, што доказује и податак да је на првом мечу присуствовало чак 75 хиљада Звездаша. Наши фудбалери су, пред пуном Мараканом 17. септембра 1986. године, оправдали улогу фаворита и славили над грчком екипом. Звезда је до вођства дошла преко Хусрефа Мусемића, у последњим секундама првог полувремена, што је донело психолошку предност пред други део игре. У 51. минуту Борислав Цветковић је удвостручио разлику, а тачку на овај меч ставио је Бошко Ђуровски. Историја је научила фудбалере Црвене звезде да се не опуштају пред реванш у Атини, иако је изгледало да је победник двомеча већ одлучен након убедљиве победе на Маракани. Друга утакмица играна је првог октобра 1986. године у сјајном амбијенту пред 70 хиљада гледалаца. Као и у полуфиналу 1971, лоше је почело по Звезду, јер су домаћи повели већ у осмом минуту преко Саравакоса. У 31. минуту Димопулос је удвостручио вођство грчке екипе, па су се многи навијачи уплашили новог преокрета Панатинаикоса. Ипак, Звездини момци су се тргли и стабилизовали у наставку игре, и голом Цветковића у самом финишу меча, спречили понављање историје и дошли до пролаза у наредну рунду такмичења.

Овај историјски двомеч ће вечно остати упамћен, а у виду трофеја који су Грци наменили црвено-белима имамо и успомену на сјајну партију изабраника Велибора Васовића у Београду, као и пролаз у наредну рунду најелитнијег европског клупског такмичења. Црвена звезда је те сезоне дошла до четвртине финала Купа европских шампиона, где јој је на пут стао највећи клуб на свету – Реал Мадрид.

The post Приче о Звездиним трофејима – Успомена на Атину appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment