Moja Crvena Zvezda
АнализеВажноКошаркаНајновије

Ко је Јанис Сферопулос, нови тренер КК Црвена звезда Меридианбет?

Јоанис  Сферопулос је рођен 21. марта 1967. године у Солуну. За време веома кратке играчке каријере наступао је за Аполон Каламариас, мали клуб из свог родног града. Са активним играњем кошарке је завршио врло млад, својом одлуком, када је имао свега 21. годину. Упоредо са играчком градио је и тренерску каријеру пошто је као активан играч био тренер млађих категорија тима за који је наступао.  Након завршетка играчке каријере у млађим категоријама  Аполон Калаимраса се као тренер задржао шест година. Након тога добија позив да преузме  први тим са којим потписује трогодишњи уговор. Иако је клуб који је водио наступао у нижим грчким лигама његов потенцјал је примећен у Паок-у, такође клубу из његовог родног града, који му у лето 1997. нуди позицију помоћника у стручном штабу израелског тренера Зви Шерфа што он и прихвата. На тој позицији остаје све до 2005. године, са тим што је у једном периоду током сезоне 2000/2001 био вршилац дужности првог тренера екипе.

Након истека уговора са екипом из Солуна стиже позив Јонаса Казлаускаса, тада првог тренера Олимпијакоса, па се Сферопулос придружује тиму из Пиреја у улози помоћног тренера. По истеку  трогодишњег уговора процењује да је време да самостално води  тим и прихвата посао главног тренера Колососа са Родоса. У периоду од три сезоне највећи успех је направио у последњој, довевши свој тим у четвртфинале грчког плеј офа што је и дан данас највећи успех тог клуба.

И поред солидно одрађеног посла на Родосу на позив свог старог ,,шефа“ Јонаса Казлаускаса враћа се на позицију помоћника али овога пута у екипи ЦСКА из Москве. У том периоду је сарађивао са Милошем Теодосићем. Након сезоне у тиму из Москве Казлаускас преузима национални тим Литваније а Сферопулос прихвата позив за место асистента у стручном штабу  Хјустон Рокетса. У Америци се међутим задржао кратко јер убрзо стиже позив Паниониоса који му нуди двогодишњи уговор и место првог тренера што он прихвата и показаће се, чини потез који ће га лансирати у сам врх европске тренерске струке.

Са Паниониосом се окушао и на међународној сцени игравши Еврокуп. У првој сезони није прошао групу али у другој прави бољи резултат завршивши на другој позицији своје групе са скором 6-4. По тадашњем систему такмичења следила је нова група која му по први пут за противника доноси Црвену звезду. Наш тим је обе утакмице са Паниониосом добио изашавши из групе да би преко Лиетувос Ритаса и Будивељника стигао до полуфинала Еврокупа у којем је заустављен од Уникса. Панионис је заузео последње место у групи и завршио такмичење али начин на који је играо је слао сигнале да је на његовој клупи талентован тренер.

Уследио је позив Олимпијакоса да се врати у клуб, овај пут као први тренер. Позив гиганта грчке и европске кошарке, који је у том тренутку тим који је освојио две од последње три Евролиге, стигао је након изненадног одласка Јоргоса Барцокаса са клупе. Био је то позив који се не одбија те га је Сферопулос наравно оберучке прихвата. Занимљиво је да је на клупи Олимпијакоса у Евролиги дебитовао управо против Црвене звезде у Београду.

У тиму из Пиреја остаје четири сезоне освојивши две титуле шампиона Грчке и изборивши два Ф4 турнира Евролиге на којима се оба пута пласирао у финале. Имао је ту несрећу да сваки пут игра против домаћина турнира. У првој сезони  је Реал Мадрид на свом терену био прејак. Изгубио је и своје друго финале Евролиге играно у Истанбулу, када се Фенербахче показао као непрелазна препрека. Након пораза резултатом 3:2 у финалу грчког плеја офа од Панатинаикоса не добија понуду за продузетак уговор јер се клуб одлучио за промену и новог тренера у лику Дејвида Блата.

Неколико месеци је био без уговора али онда стиже позив Макабија који након разочаравајућег старта Евролиге након седам кола смењује Невена Спахију и доводи Сферопулоса. Екипу из Тел Авива је такође водио непуне четири године. Макаби је након помало изненађујућег освајања Евролиге 2014. са Дејвидом Блатом на клупи запао у својеврсну кризу и не само да није био фактор у Европи као ранијих година већ ни у израелском првенству није више био тако доминантан. Екипу је преузео на самом зачељу Евролиге да би на крају умало ,ухватио“ плеј оф. Недостајала је само једна победа. У сезони 2019/20 Макаби је у Евролиги играо сасвим добро али је овај пут епидемија Ковид 19 вируса била јача. Екипа је у тренутку прекида такмичења са скором 19/9 била на петом месту уз скоро сигурно место у плеј офу. Највећи евролигашки успех са Макабијем Сферопулос је направио у следећој сезони, 2021/22, када је екипу напокон, по први пут у новом лигашком формату Евролиге, увео у плеј оф. Пут га је поново одвео на Реал Мадрид који је и овај пут био кобан по њега добивши серију резултатом 3:0.  Што се домаћих трофеја тиче у Макабију је освојио три титуле домаћег првенства и два купа.

Од одласка из Макабија био је без посла мада је било преговора за различитим клубовима. Као већ етаблирано име у европској кошарци његов избор је била Евролига. Наводно је имао контакте са екипом ЦСКА али је то што не играју Евролигу пресудило. Било је одређених разговора са Ефесом и  Барселоном прошлог лета а и Басконија је претходних дана такође опипавала пулс за случај разлаза са актуленим тренером Пенаројом. На крају, пут га ипак доводи у Београд и нашу Црвену звезду.

Што се тренерске филозофије тиче базира се на чврстој одбрани. Тако је било у Олимпијакосу а и у Макабију је након преузимања екипе усред сезоне успео да спусти број примљених поена по мечу за скоро 10. Жели да изврши максималан притисак на човека са лоптом, притисак на линији за три поена… Инсистира на скоку (као и сви тренери уосталом) али његове екипе су увек биле успешне у томе, на оба краја терена. Што се напада тиче воли да да слободу играчима али у оквиру јасно постављених принципа и подељених улога. Преферира игру у пик енд ролу. Показао је и да уме да се прилагоди тиму тј. да своје захтеве прилагоди саставу са којим располаже. Како се може чути, комуникација са играчима му је један од главних квалитета.

Колико је његова тренерска филозофија примењива на садашњи ростер Црвене звезде показаће време. Оно што може да храбри је то што је Сферопулос један од оних тренера који хоће да се прилагоде тиму. Такође је показао и да уме да се снађе када преузме екипу у току сезоне, тако је било у Олимпијакосу, тако је било у Макабију. Оба клуба су му, након почетног стажа, понудила продужетак уговора што говори о томе да су били задовољни учињеним у почетном периоду. Времена за велике рокаде у игри нема, распоред је неумољив, па треба очекивати да нови тренер у промене крене од неких детаља и улога самих играча, пратећи основне постулате модерне кошарке. Што се нас навијача Црвене звезде тиче, све што можемо учинити у овом тренутку је да му пожелимо срећу. Требаће му.

Повезане вести

1 comment

SVE PJANO21 окт 22, 2023 at 20:25

Čovek nije zaslužio da nosi vodu Dušku Ivanoviću!
Još jedna bačena sezona!

Reply

Leave a Comment