Moja Crvena Zvezda
ВажноКошаркаНајновије

Црвена звезда и Фенербахче у новогодишњој евролигашкој премијери

Црвена звезда у уторак 02. јануара од 18.45 часова у оквиру 18. кола Евролиге гостује у Истанбулу екипи Фенербахчеа.

Кошаркаши Црвене звезде  и Фенербахчеа ће практично подићи завесу на евролигашкој позорници у новој 2024. години. Уједно ово је и прва утакмица другог круга Евролиге. На половини сезоне Фенербахче са скором од 10 победа и 7 пораза тренутно заузима шесто место на табели док се  Црвена звезда са омером од 6 победа и 11 пораза налази на неславној 15. позицији евролигашког каравана.

Након промене тренера клуб из Истанбула је забележио 6 узастопних победа, од тога 4 у Еврилиги и 2. у домаћем првенству. Шарунас Јасикевичијус је веома брзо препаковао (иначе веома квалитетну) екипу, улоге су јасно подељене а резултати тога видљиви и опипљиви. У сваком од евролигашких мечева које је добила под новим тренером екипа је убацила више од 80 поена. Иако се њихова сарадња у Барселони завршила неславно Ник Калатес и Шарнас Јасикевичијус су у Истанбулу окренули нову страницу, за добробит екипе. Искусни грчки плејмејкер на претходна три меча бележи 9 ассистенција у просеку и продужена је  рука тренера на терену у правом смислу те речи. Као главни скорери екипе, двоцифрени у просеку, профилисали су се Хејс Дејвис, Вилбекин, Мотли и Гудурић. Први меч у сезони Црвена звезда је убедљиво добила резултатом 87:56  али треба напоменути да су тада утакмицу због повреда код гостију пропустили Калатес, Гудурић, Пјер и Шанли. Црвена звезда је на том мечу била лишена услуга Ханге и Лазића.

Уочи меча у Истанбулу тренер Црвене звезде Јанис Сферопулос је изјавио: ,,Играмо против тима који је променио тренера. Раде неке ствари другачије и чека нас потпуно другачија утакмица у односу на ону коју смо одиграли у првом делу сезоне у Београду. Морамо да будемо скоцентрисани у одбрани како бисмо зауставили њихове главне играче. Имају много добрих поентера, играча који могу да вам науде. Што се тиче напада, морамо да читамо те нове ствари које раде, играмо паметно и нападамо их на прави начин“.

Очекује се да ће на предстојећој утакмици свој евролигашки деби у црвено белом дресу имати Фреди Гилеспи и Никола Топић коме ће ово бити практично други деби јер је већ наступао у Еврилиги почетком претходне сезоне. У својој изјави пред пут у Истанбул млади плејмејкер је апострофирао снагу сутрашњег ривала.

,,Сигурно једна од бољих екипа у Евролиги. Са сменом тренера су добили нову енергију. Даћемо све од себе да се припремимо што боље и да пробамо да дамо наш максимум, па ћемо видети за шта ће то бити довољно“ – рекао је Топић.

Изјаву уочи меча дао је и тренер Фенербахчеа Шарунас Јасикевичиус: ,,Очекују нас тежак меч. Црвена звезда је тим у коме су улоге јасно дефинисане. Њихови бекови стварају много простора за постизање поена како за себе и тако и за своје суиграче. Једна су од најбољих екипа у офанзивним скоковима у Евролиги и тим који генерално игра чврсту кошарку. Морамо бити спремни за тежак меч“.

На речи свог тренера надовезао се центар Фенербахчеа Јоргос Папајанис: ,,“Црвена звезда игра сваки меч добро. Они се боре од самог почетка до последње секунде. Као Фенербахче наравно да морамо да победимо на овом мечу. Желимо победити и наставити наш пут очувањем наше серије победа код куће.”

Да би дошли у ситуацију да победе кошаркаши Јаниса Сферопулоса морају одиграти са много више енергије и концентрације него на гостовању у Атини када су врло лако положили оружје. Већ смо на половини сезоне и изговори ,,нова екипа“, ,,много нових играча“, ,,треба времена“ и многи други које смо чули више не стоје. Ако се жели ,,ухватити“ место које води у плеј ин, а требало би да се жели јер најаве уочи сезоне нису спомињале плеј ин већ неке мало више циљевe – мора се побеђивати.  Теорија каже да ће за 10. место нашем клубу у наредних 17 сусрета требати бар 11 победа. Да ли је гостовање Фенербахчеу право место да се надокнаде неки киксеви? Вероватно није јер нам историја говори да Црвена звезда у Евролиги још увек није савладала Фенербахче у Истанбулу. Тешко јесте али уз остављање последњег атома снаге сваког играча на терену можда није немогуће. Дрес клуба који носе их обавезује макар на то да се боре. До краја.

 

Повезане вести

Leave a Comment