Moja Crvena Zvezda
Звездаши широм светаФудбал

Учинак Звездаша широм света

Nikola Žigić

Христос воскресе драги пријатељи, сестре и браћо цигани. Иза нас је још једна фудбалска недеља, шампионати широм света су у завршним фазама. Упловљавамо у  празнично крстарење по црвено-белом свету. Ове недеље, наши Звездаши су имали благ учинак. Било је голова и асистенција, неки су играли, неки нису, а ко је какав учинак имао прочитајте у тексту испод.

Почињемо као и увек од колевке фудбала, Енглеске. Манчестер Сити се пробудио

Nikola Žigić
Nikola Žigić

и искалио свој бес због лошијих резултата над најпријатнијим изненађењем ове сезоне, Норвичем. “Грађани” су славили 6:1, а Александар Коларов је још једном посматрао цео меч са клупе. Исту судбину дели и бивши капитен Ненад Милијаш, који је клупу заменио трибинама у мечу против Сандерленда. Резултат је био 0:0, Милијаш, по ко зна који пут, није био у протоколу а Волвси су на корак од повратка у Чемпионшип. Звездину част на острву одбранио је Никола Жигић. Својим 11 голом у првенству донео је свом Бирмингему вредан бод у сусрету са Бристол Ситијем. Гости су водили 2:0, али су Жигић и другари стигли до бода пред својим навијачима. Жигара је замењен у ’90 минуту. Практично је извесно да ће Бирмингем повратак у Премијер лигу потражити у плеј офу. “Мидландски плавци” се налазе на 4. месту са 5 бодова више у односу на седмопласирани Мидлзбро, три кола пре краја регуларног дела сезоне. Споменућемо и да је Манчестер Јунајтед савладао Астон Вилу 4:0, без Немање Видића, кога је повреда одавно одвојила од терена до краја сезоне. Разлика између Манчестерских ривала је и даље пет бодова у корист “Ђавола”.

У Француској је успех „ comme ci, comme ca“. Милан Бишевац је био стандардан у ремију ПСЖ-а са Оксером, 1:1. „Свеци“ су водили све ’86 минута, када су посустали и одбацили поклон Лориена који је савладао њиховог директног противника у борби за титулу, Монпеље. Сада Монпеље има два бода предности у односу на тим из града светлости, шест кола пред крај шампионата, док је актуелни шампион Лил све ближи и ближи водећем двојцу. Немања Пејчиновић је одиграо цео меч у поразу Нице од Рена. Тулуз Павла Нинкова у среду игра свој меч против Лиона. Филип Ђорђевић, није био у протоколу у победи Нанта над Ремсом.

Нажалост овај викенд, нећемо памтити по лепом. Све утакмице 32. кола италијанске Серие А су одложене због смрти Пјермариа Моросиниа. Несрећни младић, играч Ливорна, је преминуо на утакмици Пескара – Ливорно услед срчаног удара. Тренер Пескаре је наш бивши тренер, чех Здењек Земан. На огромну жалост, изгубљен је још један млад живот.

У Немачкој Бундеслиги, Борусију из Дортмунда до одбране титуле дели још само једна победа, а Штутгарт нашег Здравка Кузмановића се зацементирао на 5. месту табеле. „Швабе“су демолирале Вердер из Бремена 4:1, а Здравко куизмановић није учествовао у новој победи свог тима. У Цвајти – Динамо из Дрездена је савладао Фортуну из Дизелдорфа, а Вујадин Савић, који је на позајмици из Бордоа, је одиграо цео меч за победнички тим.

Nemanja Matić
Nemanja Matić

У шпанској Примери Дејан Лекић је имао кратку епизоду у поразу Осасуне од Бетиса, 1:0. Лекић је у игру ушао у ’84 минуту, без запаженог учинка. У комшијском Португалу се није играло редовно коло, већ финале Лига Купа. Бенфика је савладала Жил Висенте 2:1, а наш Немања Матић је одиграо цео меч и допринео освајању свог првог трофеја у дресу португалског великана. Честитамо Немања!

У Грчкој и на Кипру се одмарало овог викенда. Хелени настављају већ у среду, а Кипрани следећег викенда. Наша браћа из Пиреја, Олимпијакос је обезбедио нову титулу првака Грчке.

У Турској, Бруно Мезенга је играо од ’63 минута за Ордуспор који савладао Самсунспор 5:2, без запаженог учинка.

У Холандији наши момци су имали своје улоге. Филип Ђуричић је одиграо одличан меч за Херенвен. Херенвен је губио у гостима од НЕК Најмегена, али захваљући ове сезоне сјајном Басу Досту, дошли су до сва три бода. Дост је постигао хет-трик, а резултат је на крају био 4:2. Ђуричић је забележио нову асистенцију, био је покретач преокрета свог тима, играо је одлично и замењен је у ’91 мунут да би побрао аплаузе. На другој страни, у главном граду, Ненад Срећковић може да се похвали једино да је присуствовао новом тријумфу, вероватно, нових-старих шампиона, великог Ајакса. Ајакс је савладао Де Графшап 3:1, Срећковић је ушао у игру у ’71 минуту. У победи Роде над Гронингемом 1:0, Јагош Вуковић суделовао је од ’59 минута.

Још смо у БеНеЛуксу, скокнули смо до Белгије. У ремију Монса и Локерена, Ибрахим Гај је играо од ’77 минута и успео да заради жути картон, али и да сачува бод за свој тим.

Идемо на Исток континента. У Русији је увек забавно. Руски клупски фудбал је одавно у експанзији, међу најбољима у Европи, а у томе учествују и наши момци. У великом дербију, где је и одлучен шампион, „брат по спонзору“ Зенит је савладао ЦСКА из Москве, 2:0. Лућано Спалети и тим из Санкт Петерсбурга ће се окитити другом узастопном титулом, уколико забележе победу у наредном колу против Кубана. Александар Луковићје важну победу Зенита, гледао са клупе. Друга браћа, из Москве, Спартак је савладао Рубин из Казања 2:0, и дошао до друге

Miodrag Grof Božović
Miodrag 'Grof' Božović

позиције. Следи жестока борба за друго место међу свим тимовима из Москве, јер је разлика само четири бода. Најузбудљивији меч кола је одигран у Самари, где су Криља Совјетов савладала Амкар, који је предводи Гроф Божовић, 2:1 после преокрета. Амкар је повео, али је посустао у другом полувремену. Гости су добили два црвена картона, а домаћини чак три пенала, од којих су два искоришћена за победу! За препорођени Амкар од повратка Божовића на чело, Никола Мијаиловић је одиграо цео меч, а Марко Блажић ушао у игру у ’80 минуту. Краснодар који са клупе предводи Славољуб Муслин је изгубио победу у ’90 минуту на гостовању Ростову. Анђелковић је одиграо цео меч за Муслинов тим. Руску путешествију завршавамо у Томску. Том је савладао Терек из Грозног, за који је Бугарин Благој Георгиев одиграо цео меч и зарадио жути картон.

У Белорусији, Динамо Минск је забележио прву победу у гостима. Савладили су Брест 2:1, а на свом дебију Јован Дамјановић је постигао два поготка и обезбедио победу свом тиму.

Из Русија, пут Украјине. У земљи домаћина овогишњег ЕП, као и сваке године, Динамо Кијев и Шахтјор се до краја боре за титулу. Динамо из Кијева је савладао Ворсклу 3:0, а Милош Нинковић је одиграо цео меч. Металист из Харкива је ремизирао са Иличивецом 0:0. Владимир Дишљенковић је добро чувао своју мрежу, као и Александар Тришовић трибине. Није био у протоколу за меч.

Nikola Trajković
Nikola Trajković

Идемо до северних комшија, суседа. Лепе вести нам стижу из Мађарске. Ђер за који наступају наши Никола Трајковић и Владимир Ђорђевић је одиграо 2:2 са великаном мађарског фудбала Ференцварошем, а стрелци су били управо Трајковић и Ђорђевић. Сјајне партије наших момака су довеле Ђер у борбу за титулу са Дебрецином. Шест кола пре краја првенства Дебрецин има два бода предности, а очекује их дерби у Ђеру. Трајковићу је ово био осми погодак у првенству. Никола сјајно креира игру Ђера, а Ђорђевић је стуб одбране. У Видеотону од ове зиме игра Џеф Силва. Он још увек није дебитовао за Видеотон, који је у овом колу савладао Вашаш са 4:1. Тим Паола Соузе је суверен на трећем месту. Вашаш се налази у зони испадање, а зачеље у потпуности припада Залаегершегу, бишем шампиону! За ЗТЕ наступа изданак наше школе, Милан Богуновић.

Европску турнеју завршавамо на северу, у Норвешкој. Розенборг је у гостима победио Фредрикштат, а Авал Исах је одиграо само прво полувреме и задрадио жути картон.

Из Европе летимо у Азију. Јапан је на реду. Наша легденда Пикси Стојковић наставља са одличним партијама у Нагоји. Његова Нагоја је савладала Консадоле са 3:1 и остала на трећој позицији. Верујемо да ће Пикси успети ове сезоне да поново освоји титулу шампиона Јапана.

У Кини су тимови наших момака забележили победе. Ли Ади је у победи Далиен Ербина над Енаном 1:0, одиграо цео меч. Андрија Калуђеровић поново није био у протоколу за Беијинг који је победио Шандонг Луненг 2:1. А у дербију, Јевтић је био бољи од Трифуновића. Ђангсу је победио Лиаонинг 1:0, Јевтић је практично био асистент поготка, јер се после његовог ударца главом лопта одбила до стрелца гола. Трифуновић су играли на овом мечу, без успеха.

У Јужној Кореји Сеул, за који наступају Адилсон и Мао Молина, није играо свој сусрет. Мао Молина је највећа звезда фудбала у Јужној Кореји.

Опширан преглед учинка наших звездаша завршавамо на Америчком континенту. Прво ћемо до Бразила, где је великан Палмеирас наставио са серијом лоших резултата. Ремизирали су на свом стадиону са Комерциалом 2:2, головима у последњим тренутцима меча, иако су гости имали два играча мање. Баркос је играо на овом мечу, али није био стрелац. Палмеирас се начази на 5. месту шампионата паулиста, у којем воде Сао Паоло, Коринтијанс и Сантос.

У Мексику Паћука, за коју наступа Сегундо Кастиљоје још горе прошла.

Segundo Kastiljo
Segundo Kastiljo

Поражени су на свом стадиону од трећепласиране Морелие, 1:2. Кастиљо је играо до ’55 минута. Паћука је на седмом месту шампионата Мексика.

Летимо у САД. DC United за који наступају Дејан Јаковић и Бранко Бошковић савладао је New England Revolutions у Бостону, 2:1. Јаковић је стандардан, одиграо је цео меч, док је Бошковић, који се опоравио од тешке повреде, преседео на клупи. Тим престонице, главног града САД, Вашингтона се налчази на трећем месту Источне конференције.

У недељи која је пред нама очекује нас почетак расплета у Лиги шампиона, а до следећег викенда и нове ретроспективе учинка наших Звездаша, пратите секције нашег клуба на најбољем Звездашком сајту.

Повезане вести

7 comments

gile апр 17, 2012 at 19:07

ja sam cuo da je kolarov izjavio za sos da iskljucivo navija za ofk beograd….ako je neko gledao tu emisiju voleo bi da mi kaze posto znam da je zvezdas….a ako je stvarno to izjavio onda na ovim vestima nebi trebalo vise da ga stavljate…

Reply
Boris апр 18, 2012 at 02:24

Na SOS kanalu je izjavio da navija za Zvezdu, ali da nije realno da očekujemo da zaigra za nas. Prošao je celu našu omladinsku školu.

Reply
nekac апр 17, 2012 at 18:18

Mao Molina dolazi u junu da zameni Lazu!!!!!!!!!!!!!!

Reply
NRA апр 17, 2012 at 18:46

od kud ta informacija???

Reply
Raka Delija апр 17, 2012 at 18:56

Dosta više vi samozvani “insajderi“.Ako ste negde pročitali dajte link da se ljudi uvere ovako stvarno smarate.

Reply
милпар апр 17, 2012 at 17:47

Свача част на извјештају!

Reply
M.V.P апр 17, 2012 at 17:17

Ja mislim da je Bogdanovic u Lokomotivi iz Sofije?

Reply

Leave a Comment