Moja Crvena Zvezda
Архива

Najava: Javor – Crvena Zvezda

Grbovi klubova

Posle prijateljskog odmeravanja sa bratskim Olimpijakosom, idemo dalje. Naš Robi dolazi na drugo gostovanje i na novi ispit sa njegovim učenicima. Možda i najteži, a zove se Javor. Što se tiče samog Javora, verujem da će se svi složiti da nam je on najneugodniji protivnik. Nemamo puno međusobnih utakmica,ali sve do sada koje smo odigrali su bile neizvesne do samog kraja. Malo, ali odabrano društvo utakmica.

Javor je jedan od najstarijih klubova u zemlji, drugi najstariji u SuperLigi posle OFK Beograda, a kada je prva lopta stigla u Ivanjicu,  na prste jedne ruke mogu se izbrojati klubovi koji su postojali u Srbiji. Iako je tek početkom prošle decenije (2002. godine), prvi put u svojoj istoriji igrao u najelitnijem delu našeg fudbala, Javor je jedan od najrespektabilnijih klubova u Srbiji poslednjih godina. Na početku je bio na klackalici Prve i Druge Lige, i tada se činilo da je jedan od mnogih epizoda za sezonu fudbalskih serija u Srbiji, ali kada se 2008. godine vratio u SuperLigu, i to bez ijednog poraza u Drugoj Ligi, mi smo najbolje osetili da to neće biti tako. Koji god međusobni meč da izdvojimo, nećemo pogrešiti jer je Javor, jedan od retkih klubova koji može da se diči odličnim skorom protiv Crvene zvezde.

Javor sa ponosom može da ljulja svoje grane. I uglavnom je praktično svaki od tih mečeva bio jedan od odlučujućih ili onaj odlučujući za titulu. Svako gostovanje u Ivanjici je vraški teško. Javor je takođe jedan od  retkih klubova koji u svojoj istoriji nikada nije menjao ime.

CZ N J

Beograd :        6      4  0 2     6:3

Ivanjica :          5      2  1 2     5:4

Ukupno :       11     6  1 4    11:7

  • Jedan meč je odigran u 1/8 finala Kupa. Mi smo pobedili rezultatom 2:0
Nikola Žigić
Nikola Žigić

Prvi međusobni duel je odigran u Ivanjici, 23. novembra 2002. godine u premijernom izdanju Javora u tada Prvoj Ligi Jugoslavije. Javor je pobedio 1:0. Naša prva pobeda došla je u sledećem meču na „Marakani“,17. maja 2003. godine, istim rezultatom i golom Dragana Bogavca. U Ivanjici smo prvi od dva puta slavili u sjajnom meču, sezona 2005/2006, jedan od odlučujućih mečeva za titulu. 15. april 2006. godine mi sa Valterom Zengom na klupi i Nikolom Žigićem idemo ka novoj tituli. Javor je poveo golom Obiore Odite, a onda na scenu stupa najbolji. Nikola Žigić sa dva pogotka praktično donosi titulu Crvenoj zvezdi. Prvi glavom u svom stilu, drugi, pobedonosni topovskim đuletom sa oko 25-30m. Druga je usledila prošle sezone – 2:0, golovima Vilote i Dejana Lekića. Poslednji meč je odlučio Andrija Kaluđerović, kada je u ’95 minutu probio Javorov bunker.

Najefikasniji protiv Javora su Nikola Žigić i Boško Janković sa po dva gola u našem timu, koliko na suprotnoj strani ima i Nikola Simić, sadašnji član OFK Beograda.

Od zajedničkih igrača najpoznatiji su Mihajlo Pjanović, Dr.Branko Nešović, Petar Krivokuća, Srboljub Krivokuća, Nenad Purke Stojanović i doskorašnji naši članovi koji su trenutno na pozajmicama u inostranstvu – Miloš Trifunović i Nikola Ignjatijević.

Još jedan meč za pamćenje, na našu veliku žalost nećemo ga po dobrom pamtiti, je onaj od prošle sezone koji je odlučio titulu, ali ovog puta ne u našu korist. Javor nas je pobedio na sablasno praznoj “Marakani”, bili smo kažnjeni do kraja sezone bez publike zbog incidenata na Kup utakmici protiv OFK Beograda. Nikitović iz penala nam je presudio, a mi do kraja meča promašivali šanse i saznali kako +4 može da postane veoma lako -7.

Stadion Javora
Stadion Javora

Sadašnji trener Javora je naš bivši kapiten – Zoran Njeguš, a njegov pomoćnik naš bivši golman  – Milan “Đavo” Simeunović. Doskorašnji trener Javora i njihova legenda Radovan Ćurčić je pomoćnik našem Pižonu na klupi nacionalne selekcije. Inače, ovo je peti uzastopni meč protiv Javora na kom će nas voditi peti trener – Čedomir Janevski, Vladimir Petrović – Pižon, Ratko Dostanić, Aleksandar Kristić i sada Robert Prosinečki. Peti trener, peti Robijev meč na klupi za petu uzastopnu prvenstvenu pobedu.

Povratak kući bez suvenira grada koji ste pohodili je nezamisliv. Mi želimo pored svega što se nudi samo 3 boda. Tada ćemo znati da smo ga pokorili, uzeli naš specijalitet i vratili se kao pobednici. Naša lokomotiva se zahuktala, imamo još 11 koraka do ispuštanja svih vagona, a naš voz prolazi pored mesta ušuškanog Javorom i staza pohoda posutim javorovim lišćem. Nije Kanada, nego Ivanjica. Put od naše “Mare” do Novog Sada stiže na novu stanicu, a mi ćemo naravno biti tamo. Mi znamo put do pobede!

Dušmani hoće da nas unište i da nas prodaju, ali im neće poći za rukom jer oni ne znaju, hej na severu svi tvoji sinovi ZVEZDO bez tebe ne mogu živeti!

Javor – Crvena Zvezda, 2.april 2011 13:00h Jelen Super Liga  20.kolo , stadion : „Ivanjica“, Ivanjica.

Повезане вести

1 comment

Comments are closed.