Moja Crvena Zvezda
Фудбал

Вешовић одговорио на питања навијача

Ове недеље, сви читаоци нашег сајта имали су прилику да поставе питања десном беку нашег клуба, Марку Вешовићу, који је данас након тренинга одговорио на многа, и уједно се захвалио свима који су послали e-mail. Наташа је освојила награду као аутор најбољег питања, по избору нашег фудбалера. Одговоре на најзанимљивија питања можете прочитати у наставку.

Марко Вешовић чита питања навијача

Како ти је стање са повредом? Када се враћаш на терен? Велики поздрав за тебе и све у клубу… По мени, ти се највише трудиш на свакој утакмици – Стеван

– Повреда је прошла, и мислим да се враћам на терен већ у суботу. Поздрав и за тебе.

Ћао Марко, Занима ме како и када си почео да се бавиш фудбалом, ко ти је омиљени саиграч и коју утакмицу у својој досадашњој играчкој каријери никада нећеш заборавити? Сашка

– Фудбалом сам почео да се бавим са седам година, у Подгорици. У питању је била приватна школа фудбала. Са 10 година сам отишао у петлиће Будућности из Подгороице, и до 18. године сам био тамо. Са непуних 19 сам прешао у Звезду. Омиљени саиграчи си ми Млађа, Мићко, Касалица, па онда редом и многи други. Утакмица коју никада нећу заборавити је она против Бордоа у гостима.

Поздрав Марко мајсторе, желим ти све најлепше у каријери, и да те повреде заобиђу. Занима ме како си реаговао на промену позиције са десног крила на бека? Игор из Београда 🙂

– У почетку нисам то прихватао као нешто трајно, нисам очекивао да ћу то играти у будућности. Али, ево, како време пролази, све се више проналазим на тој позицији, сада сам десни бек, и мислим да ми добро иде. Најтеже ми је било да се навикнем на играње у линији са одбраном, али већ после две недеље тренирања и то је постало ствар концентрације и уиграности.

Да ли ти је Никола Микић давао неке савете када си почео да играш на новој позицији, с обзиром да је он и старији, и искуснији на тој позицији? – Момчило.

– Наравно да јесте, као искуснији и старији играч дао ми је неколико савета које ја искрено уважавам и трудим се да их максимално искористим. Сматрам да млађи играч треба да слуша старије, а нарочито ја јер је Мика играо на тој позицији много дуже од мене.

Здраво Марко! Примећујем да си доста побољшао форму у последње време. Шта мислиш, шта је највише утицало на та твоја боља издања? Надам се да ћеш у наредном периоду бити још бољи и да ћемо на крају сезоне заједно славити титулу. Лазар

– Мислим да је највише утицало то што ми је тренер дао шансу у континуитету. Мислим да континуитет треба сваком играчу, јер се из утакмице у утакмицу диже самопоуздање, што је код мене очигледно, јер сам у ранијем периоду повремено улазио у игру, некада почињао, а некад нисам ни играо, мењао сам позиције… Није било континуитета. Сада сам га добио, и надам се да ће та форма из утакмице у утакмицу још више да се диже, мислим да је време да осцилације престану.

Како ти се чини нови тренер? Од 21.06.2010 па до сада ко је био најбољи тренер, или ко је теби највише одговарао због свог рада? – Сара

– Код Достанића сам дебитовао када сам дошао, и свакако ћу га памтити због дебија у једној европској утакмици против Слована. Након њега је дошао Аца Кристић код којег сам исто играо, а нормално је да сваки играч воли тренера код којег игра. После је био ту Роби, волео сам његов систем рада, начин на који је он замишљао игру. Не само ја, читава екипа је волела. Јесте да сам код њега играо променљиво и нередовно, али не могу ништа лоше да кажем за њега, као ни за Салета код којег сам такође мало играо, а мало не. Углавном, увек сам се трудио да поштујем и уважавам сваку тренерову одлуку. На крају се погодило да ми највише одговара Са Пинту, јер је то човек који ми у потпуности верује и који ми је указао поверење. Ја се трудим да на најбољи начин одговорим на то указано поверење. Човек је странац, ради по неким страним методама и види се да је доста убрзао игру и да то одговара екипи.

Како се осећаш по питању физичке спреме? – Милош

– Ја немам проблема са физичком припремљеношћу. Наравно да увек може боље, за сваког играча је најбитније да је здрав и физички спреман, јер без тога не може да се осећа угодно на терену. Ја сам тим сегментом задовољан.

Вешо, дуго си у Звезди, играо си и када је било лоше, и када је било солидно, и када је било сјајно. Свих ових година наш тим не постиже неке жељене резултате и резултате какви се очекују од Црвене звезде, али Делије су свих тих година пуниле и пуне Маракану и још увек верујемо у нашу Звезду поред свих тих околности. Какав је осећај играти пред таквим навијачима када знаш да увек мораш да идеш на победу, и ако то не урадиш и направиш само једну грешку њих ће то страшно болети, а надам се и вас, играче? Какав је осећај играти под толиким притиском? Поздрав од Николе из Сремске Митровице.

– Делије су сигурно најбољи навијачи у Европи, мислим да нема бољих навијача што се тиче атмосфере, кореографије, подршке која те гура даље. Исто тако, када се изгуби утакмица, добије се веома ружан осећај јер знаш да си изневерио такву армију… Због тога постоји притисак да сваку утакмицу победиш, да не би изашао разочаран са терена пре свега ти, а потом и читава јавност и навијачи који су дошли, као што и песма каже, по зими, киши, сунцу, снегу или кошави… Јесте притисак, али ја сам већ три године овде, навикао сам. Новијим играчима треба времена да се на то адаптирају, и није им лако у почетку.

Вешо, сигуран сам да си фудбалер са највећим стартним убрзањем у лиги. Ретко ко је био у прилици да те више од једном заустави на утакмици. Колико имаш самопоуздања, што по питању дриблинга, што уопште? – Андрија

– Имам самопоуздања, јер ми расте из утакмице у утакмицу. Логично је да када једног играча прођем два или три пута, сваког наредног пута сам сигуран да ћу га проћи. Верујем у свој дриблинг, у продор, и трудићу се да то још боље радим у наредном периоду, јер то је моја јача страна.

Поздрав Марко, да ли си знао да те једна група навијача често зове Марко Дриблинг у десно Вешовић? 🙂 – Андреј

– Чуо сам за то, и мени то не смета. Користим своје предиспозиције, и мислим да се најјаче осећам у том дриблингу, јер ми у већини покушаја успева. Јесте да се трудим да убацим и ту игру ка унутра, али више простора имам по страни и знам шта бекови не воле, као што ни ја не волим да ме играч напада са спољне стране, тако да ћу користити то и у наредном периоду, све док буде ишло.

image

Поздрав за Марка од Бојана. Хтео бих да те питам које све задатке захтева позиција бека, пошто сам и ја недавно почео да играм на тој позицији?

– Ако играш позицију као што ја играм, односно као што Звезда игра, са офанзивним бековима, у свакомнападу мораш да осетиш када треба да се придодаш. Не смеш да гушиш крило, али треба да помажеш и да се убацујеш из другог плана. Такође, мораш да будеш максимално спреман и сконцентрисан да у дефанзиви одрадиш свој део посла, и да противник ниједног тренутка не помисли да је та страна лакша за пробијање. Изузетно је захтевна позиција, физички мораш да будеш спреман и за офанзивну и за дефанзивну игру.

Прво морам да те похвалим и да кажем да си најбољи, сматрам да си доста напредовао од када си у Звезди и Хвала ти за све што си јој пружио. Питање за тебе је, да ли постоји неки тренутак или утакмица који су на тебе оставили такав утисак да ћеш га памтити цео живот? Обожавам те, Наташаа 🙂

– Јесте, то је утакица против Бордоа, односно тренутак када смо примили трећи гол. То је једно велико искуство које нам представља наук. Не сматрам га на крају као негативно искуство, јер смо уложили велики напор и научили смо доста. То је била судбина, да се у том тренутку не прође. Такође, памтим и ове последње четири победе против Партизана.

Вешовићу, да ли мислиш да Звезда може да дође до првог места и да ли ће Војводина или Партизан бити већа препрека до остваривања нашег циља? Велики поздрав Никола Теслић

– Сви верујемо да можемо, поготово након што смо се вратили на четири бода минуса. Јесте да је то и даље солидна предност ривала пред завршетак првенства, али мислим да треба да верујемо до краја, јер једино уз веру може и да се деси. Верујемо, и борићемо се до краја, па уколико они стигну први, свака част. Битно је да ми дамо све од себе, да после не бисмо имали за чиме да жалимо. Јесте да смо кикснули у неким утакмицама у којим нисмо смели, али кажем, идемо даље, имамо пет везаних победа и надам се да ћемо до краја уписати што је више могуће бодова.

Марко, докле имаш потписан уговор са Звездом? Надам се да ћеш га ускоро продужити – Марко.

– Ја сам први уговор потписао на четири године, и онда сам летос, када је пола од тога истекло, продужио на још три године, тако да имам уговор до лета 2015.

Прво желим да те похвалим, јер си у последње вријеме веома напредовао. Такође, до сад, искрено, нисам примјетила твоју игру, али сад си постао веома популаран и примјећујем да имаш велики потенцијал. Сматраш ли да је Са Пинту помогао да покажеш тај свој потенцијал и колико планираш остати у Звезди?

– Свакако, он ми је дао шансу у континуитету што ми је најбитније, и због свега тога долазе и боље партије и убеђен сам у то да ћу од сад пружати и боље партије.

Са којим бившим играчем Звезде би највише волео да сарађујеш у црвено-белом дресу ? Александар 

– Највише бих волео да сарађујем са Бурзановићем, јер смо играли и у Будућности и знам какав је играч и шта може.

Марко, да ли би волео да у квалификацијама за Европу, поново извучемо Бордо? – Дражен 

– Искрено, не бих волео, Французе више не бих волео. Имамо иза себе и Рен и Бордо, и имамо горка искуства са њима, нарочито са Бордоом јер смо имали шансу да прођемо. Много су физички јаке екипе и спремне, и мислим да би нам више одговарао противник из неке другачије лиге, где се игра другачији фудбал. Стил фудбала који многи други играју нам више одговара него француски стил, који се заснива на снази.

Поздрав. Када упоредиш Марка Вешовића из 2010. године, и Марка Вешовића данас, шта се променило? Чиме си задовољан, а чиме ниси? – Петар

– Променило се доста тога. За три године сам доста сазрео и као играч и као личност. Прошао сам и лепо и лоше, и похвале и критике, и задовољан сам сад што сам након три године напокон успео да се усталим и да будем стандардан. Једино сам незадовољан чињеницом да са Звездом нисам освојио титулу.

Да ли машташ, макар понекад, о капитенској траци? – Звездан.

– Мислим да је трака за играче као што су Милијаш, као што је био Нинков, за искусне играче који су праве вође. Са 21 годином у Звезди то је јако тешко постати. За мене је то сада нереална прича, али то је најлепши осећај за сваког играча. Да ли маштам? Да, то је сан сваког играча, а и мене који сам осетио шта је Маракана и шта су Делије, и да, маштам о томе да будем предводник једне генерације до титуле.

Поздрав Вешо. Примећујем да многи фудбалери Звезде имају потешкоћа приликом центаршутева. Знам да си ти индивидуално радио на томе, колико си задовољан напретком, и у којој мери лоши терени у Србији онемогућују квалитетније асистенције? – Данило

– Ми радимо сваке недеље завршницу и центаршутеве на тренинзима. Трудим се да побољшам центаршут, јер пре свега значи мени, а значи и екипи јер када дођемо у завршну фазу напада, добар центаршут је веома битан јер све после пада у воду ако се не погоди саиграч како треба. Терени јесу доста битни за игру, и мислим да терени у Србији могу да буду много бољи, али и да вероватно неки клубови, свесни да не могу да парирају, покушавају да терен одрже у катастрофалном стању. Мислим да то исто има утицаја на то какав ће бити центаршут, јер у том пресудном тренутку када треба да удариш лопту, она може да одскочи, застане и поквари све. Задовољан сам како сам напредовао, али мислим да може боље и радићу на томе.

Марко Вешовић приликом центаршутаМарко, колико је битна сарадња крила и бека, односно колико ти то што дуго играш у Звезди са Дарко Лазовићем помаже, односно обојици помаже да добро функционишете на десној страни? По твом мишљењу, да ли би Лазовић могао да игра бека, и шта би му прво посаветовао? – Предраг

– То је од пресудног значаја, да се играчи познају, да играју дуго заједно и да су им познате све врлине и мане, и шта могу да очекују од саиграча. Ми се познајемо три године, и тачно знам где да му дајем лопту, он зна где мени треба да је да, када треба, када да сачекамо… Знамо се у душу, и то је сигурно велики плус за игру тима. То је битно за многе позиције у тиму, да се играчи познају. Уиграност екипе је много важна, понављам. Ми смо у протеклом периоду променили много играча, и екипа се у одређеним моментима није налазила у жељеној форми јер су се играчи некако тражили, упознавали на терену. Битно је да се играчи познају, и да играју у континуитету заједно.

Што се Лазе тиче, мислим да је он класичан офанзивац, и да је много опасан када је близу противничком голу. Мислим да је чак опаснији када игра иза шпица, тако да ми се чини да он не би био срећан на мојој позицији, и по мени је немогуће да игра бека. А када би играо, посаветовао бих га да буде мало агресивнији према противничком крилу, као што су они према њему.

Вешо, шта ти говоре навијачи и пролазници на улицама, када те препознају? – поздрав од твог имењака из Новог Сада.

– Обично ме поздраве, поготово када је добро. Када је лоше, деси се и да добаце нешто лоше, али све је то саставни део фудбала, и када играш у Звезди мораш да будеш спреман и на добро и на лоше. Сада у последње време, добијам све позитивне коментаре.

Какав је осјећај након побједе у дербију ? Поздрав из Добоја, РСЦЗ ! 

– Најлепши осећај на свету. Поготово је било лепо на последњем дербију на њиховом стадиону, када смо победили голом у 93. минуту, и када смо ми славили са нашим навијачима уместо они са њиховим. Такође је леп осећај када их избациш у полуфиналу купа, и докажеш да си бољи.

Вешо, шта се променило у менталитету екипе када су у питању дерби утакмице? Дуго си у Звезди, и доживео си периоде када нисмо могли да победимо, али сад проживљаваш период када не можемо да изгубимо 🙂 – Жарко.

– Битна је била једна победа да све покрене. Важна је та прва победа да почнемо да верујемо да можемо да их добијемо, јер смо и током претходних дербија били бољи, а они су давали голове из наших грешака. Било је доста битно због самопоуздања да победимо ту утакмицу, а сада након четири везана тријумфа имамо самопоуздање и сигуран сам да ћемо наставити тај низ, јер по мени имамо најбољу екипу у земљи, а то што смо сами себе довели у ситуацију да имамо заостатак, то је до нас.

По чему ћеш памтити Звезду када одеш? НиколаНС

– Памтићу је по свему. По навијачима, по утакмицама које сам играо, по времену које сам провео у Београду, по добрим људима које сам упознао. Звезда је за мене велико искуство и један остварени сан.

Марко, како проводиш слободно време, шта слушаш и какве филмове волиш? – Сања

– Најчешће га проводим са друговима из средње школе који овде студирају, а такође и са саиграчима. Слушам све што ми се свиди, немам ту неку баријеру када је музика у питању. Од филмова волим комедије, акције и трилере.

Допада ми се твоја тетоважа. Како си се одлучио на тај потез, и шта ти је Бајко рекао? – Неша, Краљево.

– Бајко ме је посаветовао код кога да урадим, код његовог „тату мајстора“. Одлучио сам се јер ми је једноставно дошло, и ставио сам нешто што ми значи, и то је прва у низу јер планирам још неколико тетоважа. Не много, али постоје још неки мотиви које бих волео да урадим.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

3 comments

Zvezda mi je sve апр 26, 2013 at 10:29

Gospodin Marko Vesovic!

Reply
Duduuu апр 26, 2013 at 02:06

AJDE IGRAJ I BORI SE !!!

Reply
Kastro апр 26, 2013 at 01:52

Bravo Vesovicu, idemo do titule da ti se ispuni i ta zelja 😛

Reply

Leave a Comment