Moja Crvena Zvezda
Европска такмичењаКошарка

Блат за Новости: „Памтим Скунија Пена и његова 32 поена“

sp-blat

Новинар „Новости“ Ђ. Матић објавио је интервју са Дејвидом Блатом, шефом струке Макабија, наредног противника кошаркаша у Евролиги, који преносимо у целости.

ДОЛАЗАК Црвене звезде у Тел Авив, можда није изазвао велико интересовање као претходних година Партизан, који је у пролеће 2010. године нанео пораз Макабију у „Јад Елијаху“ арени, а потом му дуплом победом у „Комбанк арени“ резултатски сурово залупио врата фајнал-фора Евролиге.

Дејвид Блат, тренер израелског великана, који у више наврата показао да добро познаје кошаркашку историју Старог континента, чак и боље од бројних колега из Европе, међутим, упозорава да су београдски црвено-бели у Израел донели клупску традицију за поштовање.

– Црвена звезда је велики клуб, са дугом историјом у српској и југословенској кошарци. Током свих претходних деценија „направила“ је велике играче, чија имена не памтите само ви, у Србији, него читава Европа – већ на старту разговора за „Новости“ Блат барата завидним знањем из црвено-белог кошаркашког алманаха, набрајајући имена која су 60-их, 70-их и касније појачала сјај Звезде.

Ипак, једно име и једну утакмицу памти посебно…

– Био је децембар 2002. Друга сезона Јадранске лиге, а Макабијева дебитанстка. Изгубили смо од Звезде у Тел Авиву, што је и данас једини наш пораз код куће у том регионалном такмичењу. Скуни Пен је био невероватан. Ако ме памћење добро служи, убацио нам је 32 поена.

За српску јавност је далеко занимљивије да је у том историјском успеху Звезде учествовао и Велибор Радовић, садашњи помоћник Дејана Радоњића, а својевремено играч Макабија.

– Како се тога не би сећао? Као асистент сам сарађивао са Борком у сезони 2000-2001, када смо освојили ФИБА Супролигу, односно били смо прваци Европе. Видело се да је волео да игра за Макаби, због чега су га навијачи ценили. Био је велики професионалац на паркету, потпуно посвећен кошарци, па нисам био изненађен када сам чуо да је запливао у тренерским водама.

У четвртак ће, за разлику од те утакмице, у арени „Јад Илијаху“ бити сасвим другачији улог, већи, јер је такмичење далеко значајније. И Звезда и Макаби прижељкују првенац, пошто су изгубили на старту, „жути“ у Виторији, а црвено-бели код куће.

– Гледао сам дуел Звезде и Локомотиве. Била је сјајна атмосфера. Када сам на почетку разговора помињао традицију, под тим сам подразумевао и навијаче, који верују у Звезду, иако је дуго није било на евролигашком небу. Београдски клуб је изгубио, али сигурно да вас таква подршка увек тера да играте још боље, зато морамо да будемо опрезни.

Блат хвали Звезду, али је „ћутљив“ када је у питању тактика.

– То је за утакмицу. Током лета отишла су два веома важна играча, Игор Ракочевић и Борис Савовић, али сада су ту други који могу да изнесу терет – завршава искусни стручњак.

ПЕРФЕКТАН ДОМАЋИН

КОШАРКАШИ Макабија учествовали су два пута у Јадранској лиги, у сезонама 2002-2003. и 2011-2012. Израелски великан је у те две сезоне, рачунајући и фајнал-фор 2012, забележио 24 победе на свом паркету и смао један пораз, управо помињани од Звезде.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

5 comments

Samo ti окт 24, 2013 at 19:06

Ima neko link mzda?

Reply
Delije Ljig окт 24, 2013 at 14:18

E to je bila Zvezda a ne ovaj FMP

Reply
БруталноРеалан окт 24, 2013 at 13:18

Дејвид Блат је познат по огромном поштовању према нашим клубовима, српској кошарци уопште. Велики господин, овде је увек добродошао.

Reply
Zvezdaš окт 24, 2013 at 11:35

Isto će im i sada biti, opet poraz od Zvezde na produžetke! Dženkins će im uvaliti 32 poena. Sećam se dobro toga meča u tel Avivu kada je Zvezda pobedila, predvodio nas je Jeretin

Reply
sof окт 24, 2013 at 11:24

фантастичан видео који је Локомотива направила о нашим навијачима
http://www.youtube.com/watch?v=FIJpixm79Io

Reply

Leave a Comment