Moja Crvena Zvezda
ВажноПрипремеФудбал

Лалатовић: „Веома сам задовољан утакмицама у Белгији“

По завршетку недељног тренинга у Белгији шеф стручног штаба Ненад Лалатовић говорио је о досадашњим утисцима о припремама, екипи и плановима за наставак припремног периода.

– Сигурно је да могу бити веома задовољан, поготову јер смо играли против два јако квалитетна противника као што су Генк и Мехелен, у само 4 дана ми смо имали две утакмице против озбиљних противника. Оно што ме радује је да су моји играчи показали да имају велик квалитет и да могу много тога да донесу Црвеној звезди. Иако смо пре ових припрема остали без 6-7 играча који су донели титулу, кад смо остали без њих, многи су нас прерано отписали, али ови играчи из утакмице у утакмицу показују да на њих морамо озбиљно да рачунамо. Ако останемо на окупу, а надам се да нико више неће отићи и да ћемо довести још 3-4 играча, покушаћемо да одбранимо титулу, иако то није главни циљ. Главни циљ је да направимо 3-4 млада играча и да пробамо што пре да станемо на ноге. Да бисмо стали на ноге потребно је да продамо 3-4 играча за годину-две дана јер ће им цена за тих две године бити пута 10, и то је једини исправан пут да Црвена звезда почне лакше да “дише”. 

Тренер се, затим осврнуо и на садашњи играчки кадар:
– Задовољам сам играчким кадром и то су играчи који у овом тренутку играју у Црвеној звезди. Оно чиме сам незадовољан је што још не доводимо појачања. Зашто ја стално причам о појачањима? Зато што знам шта се очекује од мојих играча и од мене кад почне првенствно – сви очекују да Звезда побеђује. Ми са овим тимом то можемо и ови момци раде феноменално, али ја желим само да појачам конкуренцију. Кад хоћу да изведем два тима, један за прво полувреме, други за друго, за други тим немам довољно играча. Желим да имам здраву конкуренцију и да за свако место конкуришу два играча – јасно је поручио Лалатовић и надовезао се на чињеницу да су у тиму играчи који до сада нису имали већу минутажу.

– То је оно што причам. На пример имате Ракића који је имао операцију колена, а сад је носилац игре. Имате Вукана Савићевића који је одиграно практично само пар утакмица, а треба да носи игру. Довели смо Гаврића који је до јуче био у Напретку, врло се лепо уклопио, и покаузје из утакмице у утакмицу да ће бити лепо појачање. Имамо Рајковића на голу, уз Кахримана, који буде био бољи тај ће бранити. Имамо Лазића који се, нажалост, у Спартаку није изборио за већу минутажу, а сад је један од најбитнијих играча у нашој одбрани. То показује да смо на добром путу и да играчи извршавају оно што тражимо од њих. Могу бити јако задовољан јер смо одиграли против Генка и Мехелена на овако високом нивоу, јер је Генк екипа која сваке године игра или Лигу Шампиона или Лигу Европе, а Мехелен један врло стабилан клуб. При том, у овом периоду где смо ми пре подне имали тренинге, поподне утакмице, путовали смо, играчи су јако уморни и тешки, тренирамо тек три недеље и где смо били бољи противник у обе утакмице, поготову противе Мехелена и били ближи победи, могу само бити задовољан и поносан на моје играче.

У наставку припрема екипу очекује повратак у Београд, а затим поново одлазак у Терме Чатеж:
– Још једно 5-6 дана ћемо радити овим интензитетом, после тога ћемо да “спустимо лопту”. У овом периоду играчи су имали један слободан дан у осам, тренирали су два пута дневно, пре подне кад је акценат био на физичкој спреми, а поподне са лоптом, кад су такође били јаки тренинзи. Сад ћемо у Словенији акценат ставити на уигравање екипе. Очекују нас четири утакмице и желим да се у њима искристалише тај тим који ће почети првенство против Радничког из Ниша.

Тренер је нагаласио да су последњи противници далеко изнад нашег у овом тренутку. али наглашава да су такве утакмице битне јер играчи могу сами да виде колико могу да пруже и да виде да и они могу једног дана играти у таквим клубовима. Свестан је да ја свака првенствена утакмица битна и да се ниједан противник не сме потценити.
– А наша реалност је у овом тренутку домаће првенство, треба кроз ове утакмице да се спремимо што боље за оно што нас чека у првенству, јер ми да би следеће године изашли у Европу, треба да побеђујемо те, на папиру, мање утакмице. А што се дербија тиче, ја се тога ни као играч нисам плашио па се не плашим ни сад као тренер, то је за мене најмањи проблем. Мени је најбитније да они имају тај победнички менталитет и да кад будемо играли против Ниша, Јагодине, у Крушевцу, Чачку, Новом Пазару… да у те утакмице улазимо не 100, него 120% и да дају све од својих могућности. Битно је да у њих улазе као да је дерби, онда ћемо бити победници. Јер, ако уђу у њих са 80% могућности, онда нећемо победити јер ми данас ни од кога нисмо 50% бољи. Ми имамо 10-15% бољи квалитет и да бисмо победили, моји играчи на свакој утакмици морају на “коленима” да изађу са терена да бисмо направили позитиван резултат.

Некадашњи капитен најављује како ће наш тим играти:
– Свако ко је гледао утакмице против Генка и Мехелена видео је да је Звезда агресивнија него што је била и ми морамо да играмо агресивно, за гол више, нападачки фудбал, да у завршници играмо са 3-5 играча и оно што ме јако радује, не да се враћамо назад, већ да стално играмо ка напред. То је оно што ја тражим од играча, то је оно што тренирамо, и сигурно је да они схватају шта ја тражим од њих и како тренинзи и утакмице одмичу ја сам све задовољнији. Наравно, има ту још много да се ради, имамо још три недеље рада. Опет понављам, био бих јако тужан кад би ме неко од играча напустио јер самим тим што смо већ остали без шест играча, и да ја сад уиграм овај тим за почетак, иако овом тиму требају још 3-4 играча да би се надали да можемо да одбранимо титулу, ја се надам да ћемо остати на окупу, довести та појачања, да ћемо играти запажену улогу у домаћем првенству и да ће навијачи бити задовољни нама.

За крај – шта очекује од навијача и шта им поручује:
– Сигурно да очекујем подршку какву смо имали и прошле сезоне. Навијачи Црвене звезде су за мене, не само најбољи навијачи у Србији или бившој Југославији, за мене су они најбољи у Европи, на свету јер они су сваку утакмицу Звездин 12. играч. Ја то не причам тек тако, већ су то чињенице, хтео то неко да прихавти или не. Позивам их да долазе у што већем броју, јер ова екипа није она од прошле сезоне, ово је нови тим, има пуно нових играча, а навијачи ће нам требати на свакој утакмици и овм приликом их позивам да на сваку утакмицу долазе у што већем броју и да заједно долазимо до нових победа за Црвену звезду
– закључио је Ненад Лалатовић.

Повезане вести

Leave a Comment