Moja Crvena Zvezda
ВажноЕвропска такмичењаКошаркаНајновије

Звезда стала на корак од преокрета, Олимпијакос се у карневалској атмосфери гостио и поразио домаћина

Црвена звезда и Олимпијакос одиграли су пред близу 19 000 гледалаца меч 4. кола Евролиге, у којем је успешнији био гост.

Звезда – Олимпијакос 57:62 (14:13, 12:24, 10:13. 21:12).

У сјајној, током већег дела меча, пријатељској атмосфери, гости су и без Лојеског и Принтезиса доказали да су заслужено у самом врху европске кошарке и показали још једног сав квалитет који поседују, док је Звезда одиграла најслабији меч од почетка сезоне, посебно Боби Марјановић и Вилијамс, који су у прве три четвртине били непрепознатљиви. Чврсте одбране обе екипе, али пре свега моћног гостујућег састава, изнела је готово све слабости нашег тима на видело, а велики број грешака, изблокираних шутева, промашених бацања и очајан шут за два поена Звезде довољно је показивао све.

Ипак, и поред тога, наш тим је на половини четврте четвртине био на једноцифреном заостаку и имао прилику да последњим налетом уђе у неизвесну завршницу. Коначно је Марјановић загосподарио рекетом, кренуло је „домаћинско“ навијање, гости су престали да погађају за три поена у серијама и…

То се и догодило!

Блажич је погодио за три, а потом Боби два пенала, у финишу меча, па су гости имали само кош предности. Ипак, Петвеј је фаулиран при шуту за три, погодио је два пенала, а Звезда није успела да из три напада погоди и можда уђе у пенал-завршницу… Међутим, нису успевали ни гости, па је Блажич на 25 секунди до краја погодио из тешке позиције за 57:59. Спанулис је вратио +4 свом тиму, а Блажич промашио нерезонски шут и тако срушио све наде нашег тима. На крају, 62:57 за госте.

Марко Пантелић доживео је овације на почетку меча, а Иван Бекјарев добио поклон поводом прославе пола века рада. Виђена је и просидба пред 19 000 људи, а све ћете моћи да видите у МЦЗ галерији у току вечери и ноћи…

IMG_6176

У првој четвртини, виђено је пријатељско навијање, дата је подршка и Звезди и Олимпијакосу, а у таквој атмосфери боље су се снашли Грци, који су дошли до 9:2, уз погођене три тројке. Међутим, на исти начин узвратио је наш тим, па је тројком Блажича било 14:11 на уласку у последњи минут, а 14:13 на крају. У другом делу, потпуно друга слика. Прво су Грци дошли до 23:15 серијом 10:0, Звезда ју је на кратко прекинула, са шест везаних поена, али је новим налетом Олимпијакос дошао до серије 13:0 и предности од 15 поена предност. Коначно је погодио Боби, уз фаул, након много грешака и шута 16% (1/6 за два), а потом и Дангубић, да би погодак Данстона са линије пенала завршио прво полувреме уз предност гостију 37:26. Вилијамс је имао чак 4 изгубљене лопте, Боби је чак три пута изблокиран, док је Митровић поред 4 поена и 3 асистенције забележио и 2 изгубљене лопте и 2 промашене тројке. Уз одличан шут гостију за три поена, само један погодак Звезде из шест покушаја и сјајног Данстона (9п, 4ск, 1ас, 2бл) било је то довољно за велику предност.

У трећој четвртини играло се са много грешака и мало поена. Чврсте одбране донеле су „победу“ гостију у овом периоду 13:10, уз бројне промашаје Звезде, пре свега Калинића, Марјановића и Вилијамса, а Олимпијакос је искусно и зналачки одржавао стечену разлику, која је након 30 минута износила 14 поена. Најефикаснији играч Звезде је имао 6 поена, само два кошаркаша имала су индекс успешности већи од 7, што довољно говори о стању на терену.

Ипак, након пет минута сличне игре у последњој четвртини, уследио је последњи покушај Звезде да се врати у меч. И то се и десило. Блажич је повукао свој тим, Боби надвисио тамнопуте високе играче гостију, па је наш тим дошао до коша заостатка у неколико наврата. Ипак, до краја, Звезда није успела да се врати у меч у потпуности и направи преокрет за победу…

IMG_6197

4. коло групе Д Евролиге

Црвена звезда Телеком – Олимпијакос 57:62 (14:11, 12:26, 10:13, 21:12)

Комбанк Арена

Гледалаца: 18 732

Судије: Хиерецуело, Виатор, Нуран

Црвена звезда Телеком: Вилијамс 7п (3/15 из игре, 5ск, 4ас, 5изгл), Ребић, Дангубић 2, Митровић 4п, 4ск, 4ас, 2укл, 2изгл, Лазић 5, Блажич 10п, 2ск, Калинић 10п (4/13 из игре), 8ск, 2ас, 2укл, Марјановић 13п (4/9 за два), 14ск, Тејић, Џенкинс 2, Јовић 4ск, Цирбес 4. Тренер: Радоњић

Олимпијакос: Петвеј 8, Хантер 2, Данстон 11, Спанулис 14, Слукас 4, Христодолу, Аграванис 8, Манцарис 7, Кавадас, Кацивелис, Лафајет 5, Дарден 3. Тренер: Сфаиропулос

ТОК МЕЧА

1/4 (14:13)

На почетку меча, Грци су се осећали као у својој хали, јер су навијачи почели свој наступ песмама које су заједничке Звезди и Олимпијакосу, па је након поена Лазића уследила серија Грка 9:0, уз невероватне три тројке из три покушаја. Лазић је потом погодио једно слободно бацање и смањио на 9:3, али је очигледно притисак превише понео наш, неискуснији тим, па се много грешило у нападу, а гости су имали чак три рампе у првих пет минута. Коначно је Калинић након промашеног зицера закуцавањем смањио на 9:5, да би Митровић бацио лопту у руке Манцарису и гости су дошли још једном до +6 (11:5).

Након тајм-аута, уследила је серија Звезде 9:0 и повратак у меч, преко Митровића, Блажича и Вилијамса, па је на уласку у последњих 90 секунди првог дела резултат био 14:11. Погодио је до краја још Лафајет, а након промашаја Вилијамса за три уз звук сирене, резултат након 10 минута био је 14:13, уз 4 поена Митровића и по 3 Блажича и Лазића.

2/4 (12:26)

Калинић је погодио једно од два погођена пенала на старту другог дела, а онда је кренула серија гостију 10:0, уз још две погођене тројке, па су Грци за нешто више од два минута имали 23:15. Први пут на мечу Радоњић је на терен послао Џенкинса, који је у првом покушају погодио за два, да би затим на његову асистенцију Цирбес био фаулиран приликом покушаја закуцавања и погодио два слободна бацања. Немац је наставио серију Звезде, поенима након офанзивног скока, за 21:23 и тајм-аут Грка. Данстон је прекинуо серију нашег тима са четири везана поена и блокадом, да би Слукас одвео Грке на 29:29, новом серијом, 6:0.

У тим тренуцима, лопте су у серијама губили Вилијамс, Џенкинс и Калинић, па су се Грци држали на пристојном одстојању. Данстон је на 3 минута до полувремена довео свој тим први пут до двоцифрене разлике (33:21), новом мини-серијом од 4 поена, а Манцарис је донео Олимпијакосу +15 (36:21). Серију 13:0 прекинуо је Боби Марјановић, првим поенима, уз фаул, након низа промашаја, изблокираних шутева и изгубљених лопти.

До краја, само је Дангубић погодио за два, уз погођено бацање Данстона, па је након 20 минута било 37:26 за госте.

3/4 (10:13)

На старту треће четвртине, видели смо само 10 поена за 5 минута на обе стране. Грци су погодили две тројке (укупно осам), а Лазић и Боби на другој страни за два поена, па је Олимпијакос имао 43:30 на половини треће четвртине. Марјановић никако није могао да уђе у ритам, промашивао је из игре (2/7) и са линије пенала, Вилијамс је играо најслабији меч у црвено-белом, па Звезда и поред просечне игре гостију у овом делу није успевала да се врати у меч. Спанулис је још једном „направио“ +15 свом тиму, а Вилијамс коначно погодио за три и смањио.

Звезда је шутирала из игре 12/43 средином треће четвртине, уз 8 блокада Олимпијакосових играча.

Дошли су Грци и до великих +16 крајем трећег периода, а наш тим је срљао из грешке у грешку, без решења. На крају је било 50:36 за госте.

4/4 (21:12)

На старту последњег периода, Марјановић је још једном погрешио, али је већ у наредном нападу Јовић украо лопту, да би Калинић погодио за два уз фаул и смањио на -11, али је Спанулис узвратио поготком за три поена. Имао је наш тим прилику и да смањи заостатак на једноцифрену разлику, али није успевао. Манцарис је тројком донео 55:41 Грцима и чинило се већ након тог коша да је све решено.

Ипак, коначно је кренуло „домаћинско“ навијање у другој половини последње четвртине, наши момци су кренули на све или ништа и дошли до -9 у једног тренутку, уз шансу да направе последњи налет и покушају да преокрену резултат. Боби је коначно загосподарио рекетом, а у гостујућем тиму само је Спанулис био „у игри“, па је Звезда дошла у ситуацију да се на три минута до краја потпуно врати у меч. Вилијамс је промашио нерезонски шут за два, али је Блажич након одличне одбране Звезде погодио за три и смањио на 57:53, за ерупцију Арене, да би Боби погодио два бацања и смањио на кош заостатка!

Уследило је неколико промашаја са обе стране и улазак у последњих 20 секунди са резултатом 61:57, након што је Спанулис погодио два бацања. Ипак, до краја, гости су искусно привели меч крају и славили…

Повезане вести