Moja Crvena Zvezda
ВажноЕвропска такмичењаКошаркаНајновије

Најава: Црвена звезда Телеком – Макаби Електра

Има ли бољег начина да прославите 70. рођендан свог вољеног клуба него да га бодрите у мечу са актуелним шампионом Европе? Вероватно би једино боље од тога било и да га притом победите. Цело спортско друштво Црвена звезда слави данас и славиће наредних дана када играју њене секције, али се почетак слављеничког спектакла очекује већ сутра, у Комбанк арени. У госте нам долази израелски Макаби.

Тим о чијим успесима не треба трошити превише речи. За почетак је довољно рећи да су прошле године у финалу једном нападачком и фуриозном Реал Мадриду објаснили како се узимају трофеји у Евролиги. Вођени садашњим тренером Кливленд Кавалирса, Дејвидом Блатом, у финалу су успели након продужетка да се поново попну на врх, по пети пут у историји.

Ове године, на клупи нема Дејвида Блата, али га је наследио његов помоћник из претходних сезона, Гај Гудес, а поред себе има тренерску легенду Пинија Гершона, као асистента и ментора.

У ростеру, као и увек доминирају Американци, али је Макаби увек био познат по томе што како сезона одмиче, све више личи на тим који остварује синергију и извлачи најбоље из сваког појединца. На позицији плеја доминира Џереми Парго. Одличан у продорима и у шуту за два, не толико опасан са дистанце. У просеку бележи 12,8 поена, 5,6 асистенција и чак 3,6 скокова. Атлернатива му је Маркез Хејнс који има дупло мању минутажу и офанзивно није толико опасан. Најчешће препушта организацију напада неком другом играчу.

На позицији бека прва опција је Јоги Охајон. Управо он често преузима на себе организацију напада, воли да разиграва саиграче о чему говоре и 4,2 асистенције у просеку и свега 6,4 поена по мечу. Није играч који превише да се посвећује дефанзиви, док у нападу користи сваку прилику када је сам да упути шут. Ове сезоне је свој најбољи меч одиграо управо у Тел Авиву против Црвене звезде када је постигао 10 поена. С обзиром на изостанак Пнинија и Лендсберга, ротација на спољним позицијама је скраћена. Зато се очекује да ће Линхарт и Смит често преузимати улогу бека. Обојица су јако добри у путу за два поена, Смит нешто јачи у дуелу и игри један на један. Линхарт постиже у просеку 8,4 поена уз 4,2 скока, док Смит постиже 13,6 поена уз чак 6 скокова. Притом ће Смит вероватно више времена провести на крилном месту јер је тренутно једини играч тог типа у тиму.

На позицији „четири“ играју Брајан Рендл и Алекс Тајус. Брендл је класична „четворка“, игра само на том месту и постиже 10 поена у просеку уз 6 ухваћених лопти. Тајус због свог одраза и дугих руку може некад да одигра и на позицији центра. У просеку има 6,4 поена и 5,8 скокова. Обојица су изузетно покретни, брзи играчи који се ретко одлучују на шут са дистанце. Углавном поене траже из рекета или са полудистанце.

Што се центарске позиције тиче, на њој доминира Софоклис Скорцанитис, човек за којег је и најбољи центар Европе, Боби Марјановић рекао да му је најтежи противник. Биг Софо у просеку игра око 17 минута, али за то време постиже 10 поена и хвата 4 лопте. Изузетно снажан у дуелу, највише воли да угура противника под сами кош где је незаустављив. Ту је и Џејк Кохен, али од њега не треба очекивати већи учинак, ако уопште и добије прилику да игра.

Што се нашег тима тиче, изостаће Бранко Лазић због повреде коју вуче већ неко време, док су сви остали спремни за дуел. Навијачи сигурно и даље памте прошлогодишњи меч у Пиониру када је Звезда имала сјајно шутерско вече и успела да надокнади минус од 18 поена и чак има напад за победу…али се Нелсон оклизнуо под самим кошем.

У првом мечу ове сезоне је Макаби показао да има минуте празног хода, али Звезда није то искористила. Пад екипе Гаја Гудеса се неколико пута ове сезоне дешавао у трећој четвртини где је Звезда била најјача. Ако се све поклопи и наши играчи у одбрани зауставе нападе атлета из Тел Авива, у нападу би могли коначно да добију ветар у леђа и почну да користе шансе противника.

Још један атрактиван противник, још једна утакмица за уживање и надамо се још једно славље, поред рођенданског. Црвена звезда не би била то што јесте да у својој историји није побеђивала највеће и правила велика изненађења. Можда је дошло време за још једно!

Црвена звезда Телеком – Макаби Електра, четвртак, 20:45, Комбанк арена

Повезане вести

Leave a Comment