Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Пуровић одлучио 129. вечити дерби и широм отворио врата ка новој титули

На данашњи дан, пре осам година, фудбалери Црвене звезде славили су на Маракани против Партизана са 1:0 поготком главом нападача Милана Пуровића у 60. минуту и практично решили првенство, обзиром да су након 129. вечитог дербија побегли црно-белима девет бодова.

Пре утакмице црвено-бели су имали шест бодова предности, а Бошко Ђуровски је дебитовао у дербијима на клупи Црвене звезде, јер је током пролећа преузео екипу после несвакидашњег одласка Душана Бајевића из најтрофејнијег српског клуба. Поучени искуствима са претходног дербија, црвено-бели су знатно опрезније пришли утакмици, а слично се понашао и ривал обзиром да је улог био велики. Фудбалери Партизана су неколико пута покушавали да изненаде Ивана Ранђеловића, али то нису били озбиљни покушаји, па је популарни “Шмуци“, чувар мреже шампиона, лако решавао такве ситуације. Еквадорац Сегундо Кастиљо, највећа узданица црвено-белих, морао је да напусти терен у 22. минуту због повреде задње ложе. Практично прва велика прилика догодила се у самом финишу првог дела игре, када је Милан Пуровић у 44. минуту, на сјајно додавање Басте, избио испред голмана Аспрогениса, али је на њега стартовао Бранимир Бајић. Судија Дејан Филиповић је показао црвени картон дефанзивцу гостију, али је Огњен Короман лоше извео пенал, па му је Николас Аспрогенис практично ухватио “живу лопту“.

zz milan-purovicУ другом делу црвено-бели су, бројчано јачи, ређали шансе. Две нису успели да реализују у првих 10 минута другог полувремена, када је после центаршута Душана Анђелковића у 51. минуту, Миланко Рашковић шутирао главом преко гола, а у 55. Короман закаснио да захвати једну лопту након центаршута, али је трећа била срећа за изабранике тренера Ђуровског. Капитен Дејан Миловановић је освојио лопту на левој страни терена, а затим је видевши слободног Душана Басту на супротној страни, упутио дијагоналу ка плавокосом фудбалеру, који се по десној страни пробијао и након тога упутио сјајан центаршут према Милану Пуровићу, који је имао правовремени одраз и главом послао лопту иза леђа кипарског чувара мреже за 1:0 у 60. минуту.

Покушавали су играчи Партизана да изједначе, јер више нису имали избора, али нису успели да створе велике прилике. Одбрана Звезде је добро обављала задатке у не баш квалитетном дербију, а Милан Пуровић је у 86. минуту после једног дуела зарадио други жути картон и морао је ван терена. То ипак није помогло гостима, јер је Звезда издржала до самог краја. Без обзира на црвени картон, Милан Пуровић је био играч утакмице, а добре партије пружили су Ненад Милијаш и Душан Баста. На другој страни најбољи на терену били су голман Аспрогенис и Ђорђе Лазић.

zz 129_derbi_18

129. вечити дерби, 24. коло шампионата Србије 2006/07

Црвена звезда – Партизан 1:0 (0:0)

Београд, 11. април 2015. Стадион: Црвене звезде. Гледалаца: 20.000. Судија: Дејан Филиповић (Београд). Помоћници: Никола Томичић (Сремски Карловци) и Радован Степановић (Нови Сад). Жути картони: Короман, Туторић, Пуровић и Миловановић (Црвена звезда), Ж. Лазетић, Лазић, Нађ и Малетић (Партизан). Црвени картони: Бајић (Партизан) у 44. и Пуровић (Црвена звезда) у 86. минуту. Стрелац: Милан Пуровић (Црвена звезда) у 60. минуту.

Црвена звезда: Иван Ранђеловић, Александар Пантић (од 50. Миланко Рашковић), Милош Бајалица, Ђорђе Туторић, Душан Анђелковић, Душан Баста, Дејан Миловановић, Сегундо Кастиљо (од 22. Никола Трајковић), Ненад Милијаш, Огњен Короман (од 76. Марко Перовић), Милан Пуровић. Тренер: Бошко Ђуровски.

Партизан: Николас Аспрогенис, Антонио Рукавина, Бранимир Бајић, Милош Михајлов (од 90. Обиора Одита), Марко Ломић, Милан Смиљанић, Алберт Нађ (од 36. Никола Гулан), Дарко Малетић, Бојан Зајић (од 46. Немања Рнић), Ђорђе Лазић, Жарко Лазетић. Тренер: Мирослав Ђукић.

Милан Пуровић, стрелац гола који је донео велику предност Звезди био је задовољан исходом дербија и захвалио се навијачима на подршци:

– Захваљујем се навијачима, били су сјајни свих 90 минута, стали су уз нас и ову победу поклањамо њима. Уз такве навијаче сигуран сам да сваког можемо да победимо. Нас су највише мотивисале изјаве и приче играча Партизана. Показали смо им да смо права екипа и хвала им због тога.

Бошко Ђуровски је много пута славио као играч против вечитог ривала, а ово му је била прва победа на клупи најтрофејнијег српског клуба у окршајима са Партизаном и то у првом дербију, а изненадио је све и изостављањем најбољег стрелца Душана Ђокића и Александра Тришовића:

– Прво, велико браво за наше играче. Показали су карактер, да имају срце. Друго, захваљујем се навијачима, били су уз нас и још једном показали да су најбољи на свету. Треће и најважније, победили смо Партизан и начинили још један корак ка титули. Тим чини 18 играча. На нашу срећу сви су били здрави сем Ђорђевића. Ја преузимам одговорност и одлучујем ко ће почети утакмицу, а ко седети на клупи, правећи стратегију и рачунајући да постоји друго полувреме. То је једини разлог – изјавио је стратег, који је за сада последњи донео Звезди дуплу круну и то баш у овој сезони.

Црвено-бели су одбранили оба трофеја у сезони 2006/07, али се осетило да клуб не иде у добром правцу после масовних продаја најбољих играча у летњем и зимском прелазном року. Ипак, данас би сви пожелели да могу да врате то стање које је било у клубу у то време, јер је укупан дуг био много мањи него осам година касније.

https://www.youtube.com/watch?v=e_gCfOkAbkI

Повезане вести

Leave a Comment