Moja Crvena Zvezda
Најновије

Srećan rođendan, Marko i Darko!

Marko Pantelić

Na današnji dan, rođena su dva „naša“ igrača. Reč je o jednom od najtalentovanijih igrača koji i danas igraju za Crvenu zvezdu i jednom koji je nekada igrao u crveno-belom sa Marakane, a danas nosi iste boje dresa, ali u Pireju.

Verovatno pretpostavljate da je reč o Marku Panteliću i Darku Lazoviću. Mladi vezista danas će proslaviti 21, a iskusni napadač 33. rođendan.

Marko Pantelić rođen je 15. septembra 1978. godine u Beogradu. Imao je veoma zanimljiv životni put i fudbalsku karijeru. Dve godine proveo je u mlađim kategorijama našeg kluba, da bi već sa 14 godina, u opštem beznađu u našoj zemlji otišao u Grčku, tačnije u Iraklis. U omladinskoj školi Grka proveo je 4 godine, a sa 18 godina, 1996. godine dobio je priliku u seniorskom timu. Odigrao je u toj sezoni samo 8 mečeva, postigao 4 gola, a sa nepunih 19 godina dobija ponudu velikog PSŽ-a da obuče njihov dres. Odlazi u Francusku, gde je u to vreme konkurencija veoma jaka, pa uglavnom igra za B tim, gde na 20 utakmica postiže 12 golova. To ga je preporučilo treneru, pa narednu sezonu počinje sa najboljim timom PSŽ-a, ali kao dvadesetogodišnjak, u strašnom timu ne uspeva da se izbori za mesto u ekipi, pa nakon samo tri odigrana meča odlazi u Lozanu, na jednogodišnju pozajmicu. U Švajcarskoj je na 21 meču bio strelac 14 puta, osvojio kup te zemlje, ali mu ni to nije pomoglo da se vrati u Francusku i odigra krupniju ulogu u dresu Francuza. Naredne četiri godine bile su verovatno i najteže u Markovoj karijeri, kada se čak postavljalo pitanje da li će ostati u fudbalu. Prvo odlazi u Španiju, tačnije u Seltu iz Viga, gde u sezoni 1999/00. nije odigrao nijedan meč, da bi u narednoj bio prosleđen u Šturm iz Graca na jednogodišnju pozajmicu. Odigrao je samo 3 meča, bez pogotka, a isti učinak imao je i naredne sezone, koju je proveo kao pozajmljeni igrač Selte u Yverdon-Sport-u u Švajcarskoj.

Nakon katastrofalne tri sezone, Marko je tražio šansu da vrati svoju karijeru na pravi put. Upravo zato, usledio je povratak u Srbiju, nakon deset godina. Oblači dres Obilića, ali se njegovi problemi samo nastavljaju, a agonija produbljuje. Odigrao je samo pet mečeva u sezoni, bez postignutog pogotka za polusezonu!

Gotovo četiri godine bez postignutog pogotka na zvaničnim mečevima nagoveštavale su samo prosečnu karijeru nekada talentovanog napadača. Novu šansu potražio je u Smederevu, u tadašnjem Sartidu, gde je došao u januaru 2003. Konačno je Marko pokazao pun potencijal. Odigrao je za sezonu i po 31 meč, postigao 13 golova u ligi, a zahvaljujući njemu, Smederevci ulaze u istoriju, osvojivši Kup Jugoslavije 2003. U finalu je savladana Crvena zvezda, zlatnim golom, upravo Pantelića u produžetku.

Zvezda nije čekala i Marko Pantelić se u januaru 2004. godine, nakon 12 godina vratio u svoj klub. Odigrao je godinu i po dana u našem klubu i postigao 26 golova na 44 prvenstvena meča. Osvojio je duplu krunu 2004. godine, a već u narednoj sezoni nosio i kapitensku traku. Činio je verovatno poslednji ubitačan tandem napadača našeg kluba sa Nikolom Žigićem. Postigao je mnogo pogodaka u Evropi, od kojih je jedan i onaj na Marakani protiv PSV-a u pobedi 3-2. Dao je gol i Zenitu na našem stadionu… Nije uspeo da sa svojom Zvezdom ode u Ligu Šampiona.

U avgustu 2005. odlazi na pozajmicu u Hertu za 250 000 evra, postiže 11 golova na 28 mečava u Bundes ligi, pa Nemci plaćaju 1.5 miliona evra Beograđanima za ostanak Marka u Berlinu. Za 4 godine, Marko postaje ljubimac navijača. Odigrao je 130 mečeva, postigao 50 golova. Ugovor mu ističe 2009. godine i tada postaje slobodan igrač.

Odlazi u Ajaks, gde na 33 mečeve ima na svom kontu 20 postignutih golova i 9 asistencija. Ajaks je želeo novi  jednogodišnji ugovor, a Marko ne, tako da dolazi do razlaza. Odlazi u Olimpijakos, gde na 22 mečeva postiže 10 golova. I ovu sezonu provešće u Pireju.

Za reprezentaciju Srbiju odigrao je 41 meč, postigavši pritom 10 golova.

Darko Lazović

Darko Lazović ima 21 godinu, u naš klub je stigao 2009. godine iz čačanskog Borca. Za Čačane je igrao dve sezone u seniorskoj ekipi. Na 49 mečeva, postigao je 8 pogodaka. Nakon što je bio u kampu Totenhema i Herte, vratio se nazad i u januaru 2009. godine bio na pragu prelaska u naš klub. Ipak, nije našao zajednički jezik sa Ilijom Ivićem, tadašnjim direktorom kluba, pa ostaje u Čačku. Šest meseci kasnije, Ivan Adžić ga dovodi na jednogodišnju pozajmicu, a naredne sezone otkupljuje njegov ugovor. Za Crvenu zvezdu odigrao je do sada 28 ligaških mečeva i postigao 4 pogotka. Kod Petrovića, Kristića i Dostanića nije dobijao mnogo šansi, ali je Robert Prosinečki prepoznao njegov potencijal i dao mu priliku da igra. On mu se odužio sjajnim partijama, pa je rezultat svega interesovanje određenih evropskih ekipa za njegove usluge.

U poslednjih nekoliko meseci blista u dresu mlade reprezentacije. Ima i jedan nastup za seniorsku reprezentaciju Srbije.

Повезане вести

12 comments

dejan сеп 15, 2011 at 23:44

Pantelic je uvek bio i ostao igracina, sve sto ga vise mrze ovi grobari ja ga sve vise volim. Srecan rodjendan legendo i naravno Darko sve najbolje. Trenutno si nas najbolji igrac!

Ne pisi sve velikim slovima!Sledeci put ce komentar biti obrisan! Admin

Reply
DKC сеп 15, 2011 at 18:49

I sad neki grobari pricaju nesto za Panteliju! Covek resetao po Bundesligi a ne kao neki u Hong Kongu… Vrati se Marko!!!!!! Da grobarska mreza opet bude puna!!!

Reply
Zvezdasica сеп 15, 2011 at 15:38

Srecan NAM rodjendan 🙂

Reply
Filip сеп 15, 2011 at 15:04

Pantela srecan rodjendan tipa triestreci!

Reply
cane сеп 15, 2011 at 14:45

srecan rodjendan majstori pa da nam zajedno istrcite na teren sledece godine …………………

Reply
Nesha сеп 15, 2011 at 14:44

Srecan rodjendan Panti i Lazi! Ako Bog da da nam zaigraju zajedno sledece sezone, Laza po boku, Panta u napadu! 😉

Reply
Jovan сеп 15, 2011 at 14:26

Srecan rodjendan i Deju Savicevicu, nasem geniju!!!

Reply
PERA BOR сеп 15, 2011 at 14:08

E kada bi i jedan i drugi sledeci rodjendan slavili na treninzima sa Robijem kao igraci zvezde gde bi nam kraj bio.

Reply
dusan1001 сеп 15, 2011 at 14:04

Srećan rođendan Marko!!
Da daš još mnogo golova u raklju a goša da neverue

Reply
Marko сеп 15, 2011 at 13:37

Naci Pantela srecan dan tipa rodjen numeracije trijes treci. Da i dalje budes golgeter tipa prekaljeni i da das dosta golova vrste evro u dresu kolorita crveno beo. Naaci si naci neveruem.

Reply
Mpek сеп 15, 2011 at 13:20

Pantelic je prodat za 1,5 miliona?Strasno!
Neka mi posle neko kaze da ova uprava ne valja

Reply
Had сеп 15, 2011 at 13:36

Ej greska ovo je bio plus-greskom negacija!

Reply

Leave a Comment