Moja Crvena Zvezda
ВажноКошаркаНајновије

Преминуо Срђан Калембер

Данас је у Београду, у 88.години живота, преминуо легендарни југословенски кошаркаш и један од оснивача КК Црвеена звезда, Срђан Калембер.

Калембер је рођен 1928. године, у Сарајеву, а већ са 18 година освојио је прву титулу са Црвеном звездом. Под зидинама Малог Калемегдана освојио је девет узастопних титула у црвено – белом дресу. За Црвену звезду одиграо је 108 утакмица и постигао укупно 734 поена. После каријере у Звезди пут га је одвео у француски Нант, а касније се опробао у тренерским водама. Био је шеф струке Југопластике, Слоге, а са екипом Сплита освојио је Југословенски куп. У дресу Југославије одиграо је 47 утакмица и учествовао на на Европским шампионатима 1947. и 1953. године.

Срђа Калембер ће остати упамћен као изузетан кошаркаш али црвено – бели навијачи ће га памтити као једног од оснивача Звезде. Управо је он био један од људи који су одржали чувени састанак у Делиградској улици у Београду и сложили се да клуб добије име – Црвена звезда.

Калембер је сву историјску грађу коју је чувао све ове године завештао клубу који је волео до последњег дана свог живота – Црвеној звезди.

Легендарни Срђа  биће сахрањен у петак у 12.30 часова у породичној гробници на Новом Гробљу у Београду, изјављивање саучешћа је од 11.30 часова у капели.

Повезане вести

2 comments

Estrella Roja феб 3, 2016 at 17:21

Porodici najdublje saučešće. Počivao u miru, naša legendo.

Reply
zoran vereb феб 3, 2016 at 14:44

neka mu je vecna slava! pocivaj u miru legendo kk crvene zvezde jugoslovenske i srpske kosarke!

Reply

Leave a Comment