Moja Crvena Zvezda
Звездаши широм светаФудбал

Учинак Звездаша широм света

Ове недеље су бивши Звездини играчи и играчи који навијају за наш клуб имали доста ефектан викенд, а радује и повратак на терене неких од играча који су мање играли у протеклом времену.

Никола Жигић
Никола Жигић

Увод се пре свега може односити на Енглеску, где од почетка сезоне нисмо имали прилику да гледамо тројицу Звездаша на терену истог викенда. Додуше, ниједан од њих није одиграо цео меч, али свакако наговештавају улазак у форму. У великом манчестерском дербију, Манчестер Јунајтед је доживео катастрофу на свом терену против комшија из Ситија, изгубивши са 1:6! „Ђаволи“ одавно нису овако убедљиво савладани, а посебно боли пораз од „грађана“ . Лоша игра у одбрани шампиона Енглеске је уочљива током целе сезоне, и све време се види колико недостаје Немања Видић Сер Алексу Фергусону, и осталим саиграчима. Јуче јесте Џони Еванс добио црвени картон, али и пре тога су „ђаволи“ имали два гола дефицита. С друге стране, Александар Коларов, који је у уторак бриљирао против Виљареала у Лиги Шампиона, и овога пута је утакмицу почео са клупе. Добио је прилику тек у 89. минуту, али је искористио и тако добијену шансу, и учествовао је код претпоследња два гола. Небеско плави су тако створили осетљивију предност, и имају пет бодова суфицита у односу на Јунајтед, и шест бодова у односу на Челси. Вулверхемптон је на свом Мулињу Стадиону имао великих проблема против Свонсија, али је на крају успео да „извуче“ бод. Велику улогу за добру игру „вукова“ у другом полувремену имао је Ненад Милијаш, који је ушао у 67. минуту. Милијашу је ово био тек други наступ у Премијер лиги ове сезоне, али се свакако очекује већа минутажа репрезентативца Србије у златно-црном дресу. Последња станица у Енглеској нам је Бристол, где је домаћи Бристол Сити угостио Бирмингем Сити. „Плавцима“ из Мидландса није било тешко да славе против екипе која је освојила само шест бодова, а прилику да обуче плаво-бели дрес добио је и Никола Жигић у 75. минуту. Није Жига имао довољно времена да покаже шта све зна, али је и за петнаестак минута игре показао свој квалитет. Бирмингем је тако уписао пету везану победу, али „захваљујући“ лошем почетку сезоне налазе се на средини табеле.

Павле Нинков
Павле Нинков

У Француској је минутажа Звездаша била нешто већа, али нису се сви много прославили. Најгоре је прошао прошлосезонски капитен Звезде, Павле Нинков, који је у 67. минуту други пут „пожутео“ и тиме аутоматски добио црвени картон. Ипак, његов Тулуз је издржао последњих двадесетак минута да не прими гол, те је остало 0:0 против Лоријена. Тулуз се полако одмиче од самог врха, и три бода је у минусу у односу на трећепласирани Лил. За разлику од Нинкова, Немања Пејчиновић је одиграо цео меч за Ницу, али је клуб са самог југа Француске поражен од Нансија минималцем од 1:0. Ово свакако није пријало црвено-црнима, јер је Нанси пре овога кола имао само пет бодова, и био је последњи на табели. Ница је и даље ван опасне зоне, али ако овако настави питање је да ли ће тако бити и на крају сезоне. Милан Бишевац је пропустио још једну победу Парис Сент Жермена због повреде коју је добио у септембру. Повреда је врло незгодна и не може се тачно одредити када би се Србин могао вратити на терен. ПСЖ је славио против Дижона(2:0), и лидер је на табели са 26 бодова. А када бисте некога пре пар сезона питали да вам наброји најјаче француске тимове, он би вероватно поменуо и Бордо, али ове сезоне то не да није тако, већ се тегет плави налазе у опасној зони. Иако су пружали лоше резултате од почетка сезоне, очекивало се да бивши шампиони победе Брест, али ни то се није десило. Утакмица је завршена без победника-1:1, и Бордо би испао из шампионата да се он сада заврши. У тиму домаћих није било Вујадина Савића.

Здравко Кузмановић
Здравко Кузмановић

У Немачкој се после вишенедељне паузе на терен вратио Здравко Кузмановић у тим Штутгарта. Швабе су у овом колу гостовали Нирнбергу, а циљ су им била три бода, која на крају нису успели да донесу на „Мерцедес Арену“. Крајњи резултат је гласио 2:2, а први изједначујући гол за госте је постигао управо Кузмановић. Штутгарт је победом у овом колу могао да обезбеди врло завидно треће место, са деветнаест бодова, али пошто је ремизирао налази се на, такође солидном, петом месту са седамнаест освојених бодова.

У шпанској Примери и даље нисмо видели Душка Тошића у дресу Бетиса. Зелено-бели су поражени на домаћем терену од Рајо Ваљекана, и седми су са 12 бодова. Боље је прошао бивши Звездин нападач, Дејан Лекић. Он је играо на последњих петнаестак минута велике победе Осасуне над Сарагосом(3:0). Црвено-плави су тако забележили победу након пет узастопних мечева без тријумфа, и изгледа да полако улазе у форму.

Дејан Станковић
Дејан Станковић

У Серији А су клубови Звездаша остварили релативно добре резултате. Интер Дејана Станковића је напокон успео да оствари какву-такву победу. Неро-азури су славили са 1:0 против веронског Кјева, а учешће у тек другој победи у сезони за Интер имао је и већ поменути Станковић. Капитен српске репрезентације је ушао у игру у 67. минуту, и солидно је одрадио посао. A Бошко Јанковић из недеље у недељу најављује свој повратак у форму. Бивши репрезентативац Србије се ове недеље први пут од 23. јануара ове године нашао у стартној постави Ђенове. Успех је остварио и његов тим, који је стао на пут Јувентусу, одигравши са торинским црно-белима 2:2. Jaнковић је замењен у 62. минуту, а Ђенова је освојила свој девети лигашки бод. Удинезе је наставио да пружа одличне партије, како у Серији А, тако и у Лиги Европе. Овога пута, жртва црно-белих је била новопечени члан италијанске елите, Новара. У тиму домаћих који су славили са 3:0 није било Душана Басте, иако је Србин пружио одличну партију за Удинезе у четвртак против Атлетико Мадрида. Ипак, његов изостанак се може сматрати као одмор пред утакмицу са Наполијем у среду. Удинезеу је ишао у корист и резултат из Торина, где је Ђенова успела од узме два бода Јувентусу, па су црно-бели из Удина постали лидери. А надомак историјске победе је било Леће, које је у поподневним суботњим часовима дочекало шампиона, екипу Милана. Ђало-роси су невероватно игром дошли до 3 гола предности у односу на росо-нере у првом полувремену, али је Милан показао да није шампион тек тако, и преокренуо је у своју корист, те је на крају било 3:4. Актер овог узбудљивог меча био је и Ненад Томовић, али српски дефанзивац није успео да у другом полувремену спречи Боатенга и Јепеса да постигну голове. Леће је остало на свега четири бода из седам утакмица, и налази се на врло незавидном осамнаестом месту.

Филип Ђуричић
Филип Ђуричић

У Холандији су двојица Звездаша имали сјајан викенд. Филип Ђуричић је оверио своју одличну партију за Херенвен голом против Утрехта на суботњој утакмици. На крају су плаво-бели славили са убедљивих 1:4, и тиме се попели на врло добро осмо место. Ђуричић наставља да пружа одличне партије, и види се колико би он користио Звезди да је остао у свом вољеном клубу. Још један неискоришћени играч је одлично одиграо у „земљи ветрењача“ . У питању је Ненад Срећковић који је после одлично изведеног корнера усрећио навијаче Де Гафшапа. Млади левокрилни нападач је одиграо свих 90 минута у утакмици коју је његов клуб добио против Роде са 3:1, чиме је уписао шести наступ у Ердивизији. Де Графшап се овим тријумфом помакао из опасне зоне, и тренутно заузима петнаесто место. Лошије је прошао Јагош Вуковић, баш као и његова Рода. Она је поражена минималним резултатом од 1:0 на гостовању АЗ-у. Вуковић је цео меч посматрао са клупе, а ништа не наговештава да ми он могао да се врати у тим црно-жутих.

Немања Матић
Немања Матић

У Белгији је Спортинг Локерен савладан од одличног Гента са 3:1. Домаћи су доминирали читавом утакмицом, и гости су једноставно морали да попусте. У одбрани бело-црних се нашао и Ибрахим Гај, али ни он није успео да донесе већи допринос свом тиму, па је замењен у 77. минуту. Ипак, Локерен је и даље на солидном десетом месту, и фали му пет бодова да би се домогао места за плеј-оф.

У Португалији је Бенфика једва савладала Беира-Мар у гостима са 0:1. И сам гол који су постигли вицешампиони најзападније европске земље је био доста срећан по њих, а домаћи су створили и неколико стопостотних шанси. Ипак, гости су успели да одоле, и однели су три бода у Лисабон. У тиму црвено-белих се нашао и још један играч из омладинског погона Звезде, Немања Матић. Он је одиграо цео меч, и добио је жути картон после сат времена игре. Матић пружа врло добре партије у Бенфики, и заслужено има место у стартних једанаест.

У Русији је, такође одиграно врло занимљиво коло. Шампион Зенит је славио против Ростова у Ростову на Дону са 3:1, а други гол на мечу је постигао Александар Луковић у 19. минуту. Клуб из Петрограда је остао на два бода предности у односу на московски ЦСКА, а добро му је дошао резултат још једног московског клуба, Динама, који је код куће

Александар Луковић
Александар Луковић

поражен од Рубина са 0:2, чиме се и татарски клуб укључио колико-толико у борбу за титулу. Зенит је од осталих клубова удаљен са пет или више бодова, и једина права претња му је „армијски клуб“ . Добро је прошла и Крила Совјетов, која је успела да узме бод на гостовању Кубану из Краснодара. За плаве је од почетка меча до осамдесетог минута играо и Огњен Короман, на доста добром нивоу. Крила Совјетов је овако дошла до свог 24. бода, и има три бода вишка у односу на наљчички Спартак, односно четири у односу на Том из Томска. А Краснодар Славољуба Муслина наставља свој поход ка плеј-офу. Зиљоно-чорни су славили против Волге у Нижњем Новгароду са 2:0, а све време је боје гостију бранио Душан Анђелковић. Он је добио и жути картон у 87. минуту, али је одиграо врло добру утакмицу. За разлику од њега, Огњен Врањеш је са клупе посматрао меч. Краснодар, иако се чинило да нема шансе, сада има велику прилику да се домогне плеј-офа, јер само четири бода заостаје за Анжијем, а остала су још два кола до краја регуларног дела првенства. Екипи Славољуба Муслина је остало да одигра велики краснодарски дерби са Кубаном у гостима, и код куће одмери снаге са Тереком из Грозног. А најлошије од клубова Звездаша је прошао Амкар, и то у сусрету управо са Тереком. Црвено-бело-црни су поражени са 1:0, а све време су те боје бранили Марко Блажић и Никола Мијаиловић. Ипак, српски двојац није много помогао пермшком клубу, који се тренутно налази на дванаестом месту са 27 бодова.

Владимир Дишљенковић
Владимир Дишљенковић

У Украјини смо гледали велики повратак Владимира Дишљенковића на гол Металиста и то против шампиона, Шахтјора у Доњецку. Србин је сјајно искористио прилику, и малтене бранио немогуће, а његови саиграчи су то искористили, па је Металист на крају славио са 1:2. Дишљенковићу је најтеже било последњих десетак минута, када су гости остали са играчем мање, али је одлични српски голман и то издржао. Металист се тако попео на другу позцију, и има бод више од Шахтјора. Пораз наранџасто-црних је на најбољи начин искористио њихов најљући ривал, кијевски Динамо, који је декласирао Зарју са 6:1! Ипак, у тиму плаво-белих није било Милоша Нинковића, који је цео сусрет посматрао са клупе. Динамо се тако ослободио Шахтјора на лидерском месту, и „бежи“ Металисту за два бода. У другој украјинској лиги шансу на последњих петнаестак минута добио је Александар Тришовић, али је његова Ховерла поражена од Кримтеплисије са 1:0. Ховерла је и даље на деоби првог места са Металурхом.

Драган Мрђа
Драган Мрђа

У Швајцарској је Сион наставио да пружа одличне партије, и савладао је Сервете у гостима са 0:2. Актер ове победе црвено-белих био је и Драган Мрђа до 62. минута. Српски репрезентативац није показао ништа спектакуларно, али треба се имати у виду да се он и даље враћа у форму након врло дуге и тешке повреде. Сион се и даље налази на одличном другом месту, и има само бод мање од Луцерна.

У Бугарској је Милош Рељић добио шансу на последњих петнаестак минута утакмице у којој је његова пловдивска Локомотива савладана од софијске Славије са 3:0. Рељић је ушао „пред свршен чин“ , и није могао да помогне саиграчима, поготово јер је гостујућа екипа играла са десеторицом играча. Пловдивци се налазе на неубедљивом осмом месту, и имају само 17 бодова из десет утакмица.

Никола Трајковић и Владимир Ђорђевић играли су у недељу за Ђери и допринели су победи овог клуба над фехеваром. Зелено-бели су били бољи за гол, и тако су остварили десету победу у мађарском шампионату. Ђери је други, са 31 бодом.

Мохамед Авал Исах
Мохамед Авал Исах

У  Норвешкој се десио неочекиван пораз Росенборга. Црно-бели су савладани на гостовању Стромгодсету, и то убедљиво-3:1. У тиму гостију се у сивило утопио и Мохамед Авал Исах, и није могао ништа битније да уради на средини терена. Некадашњи учесник Лиге Шампиона је овако пао на четврто место, које не гарантује ни Лигу Европе, али већ у среду може да се исправи када игра против, у задње време врло лошег Фредрикстада.

У Грчкој су одмерили снаге два клуба у којима играју бивши Звездини играчи. Резултат који се десио био је и очекиван, и Олимпијакос је декласирао Паниониос са 3:0. Ипак, Марко Пантелић је за црвено-беле преседео све време на клупи, док се Дејан Миловановић нашао на трибинама Неаса Смирниса, Панионисовог стадиона. Олимпијакос је и даље на деоби првог места са Панатинаикосом, а Паниониос заузима осму позицију на табели.

На Кипру се истакао Иван Тричковскић, који је дао други гол за АПОЕЛ у дуелу са Етникосом. AПОЕЛ је на крају победио са 0:3, и тиме остао у трци са АЕЛ-ом. АПОЕЛ заиста пружа одличне партије у задње време, како у Лиги Шампиона, тако и у домаћем првенству.

Из Европе прелазимо на амерички континент.

Сегундо Кастиљо
Сегундо Кастиљо

У Мексику је Пачука угостила Пумас, а утакмица се завршила најнепопуларнијим могућим резултатом-0:0. За домаће је свих деведесет минута солидан посао у дефанзиви одрадио Сегундо Кастиљо. Еквадорац се усталио у тиму Пачуке, и пружа доста добре партије. Тегет плави су на деоби шестог места управо са Пумасом, и имају 21 бод.

У родној земљи Сегунда Кастиља, Eквадору, није играо Ернан Баркос за ЛДУ Кито. Његов тим је изгубио све шансе да буде шампион Еквадора, јер је поражен од стране Есполија са 1:0. ЛДУ је пао на десето место, и има практично недостижних десет поена у односу на најљућег ривала, Депортиво.

Са запада идемо на исток, односно у Азију.

У Узбекистану последње мечеве за Буњодкор игра Mилош Трифуновић. Србин је играо до 72. минута за узбекистанског шампиона, који је шампионску круну потврдио и ове сезоне, савладавши Нефтчи са 1:0. За домаће је играо и Звездаш који ће имати нешто дужи стаж у бившој Совјетској републици, Славољуб Ђорђевић. Бивши Звездин капитен је свих 90 минута играо за Буњодкор, и свој посао је одлично обавио.

У Саудијској Арабији ни на клупи Наџрана, који је декласиран са 1:4 од стране Ал Шабаба, није било Душана Ђокића. Ђокић се надао да би преласком у једну од неразвијенијих фудбалских земаља могао да се докаже, али очигледно се ни тамо не сналази. Наџран се налази на 12. од 14 могућих места.

У Азербејџану бране двојица бивших Звездиних голмана, и обојица су бранили у међусобном окршају ових тимова. Бољи је био Нефчи Саше Стаменковића, који је славио са 3:2, иако је за Харабахом Бојана Павловића заостајао за два гола у првом полувремену. Обе екипе се налазе у доброј форми, и у горњем делу табеле су, с тим што је Нефчи други, а Харабах четврти.

Маурисијо Молина
Маурисијо Молина

У Кини су такође овог викенда одиграна нова кола. Џјангсу Сенти је убедљиво тријумфовао против Гвангжоуа(5:2), а стрелац другог гола за домаћу екипу био је Александар Јевтић. Јевтић се налази у одличној голгетерској форми, и постигао је највише голова по мечу за свој тим од када је стигао у најмногољуднију земљу света. И Владимир Богдановић је играо за Лиаонинг Хонгјун, али је његов тим поражен од Шандонг  Линенга са 2:1. И поред пораза, Хонгјун је трећи, и потребна су му три бода да би обезбедио пласман у Азијску Лигу Шампиона.

У Јапану је Нагоја успела да се колико-толико одржи у трци за прво место, победивши Омију у гостима са 3:2. За шампиона „Земље излазећег Сунца“ није играо Игор Бурзановић, који у последње време не може да дође до својих правих игара. Нагоја заузима треће место Џеј лиге, и заостаје бод за Гамба Осаком и три бода за Кашивом.

Преглед завршавамо у Јужној Кореји, где одличне партије пружа Маурисио Молина. Колумбијац је постигао погодак у победи Сеула над Сеонгнамом од 3:1.  Молина се налази у животној форми, и штета што овакве партије није пружао у Звезди(мада је и код нас био солидан). Сеул се налази на 4. месту Кеј лиге, и ући ће у тзв. финални део, у коме се такмиче први шест екипа из регуларног дела, али неће имати велике шансе за освајање титуле.

Повезане вести

Leave a Comment