Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Црвена звезда против Руса

Најтрофејнији српски клуб је до сада укупно пет пута играо званичне двомече против клубова из бившег Совјетског савеза, односно Руске федерације.

Први званичан сусрет Црвене звезде и једног руског клуба одигран је 8. марта 1972. године. На београдској Маракани црвено-бели су дочекали Динамо из Москве у оквиру четвртфинала Купа победника Купова. Пред 50.000 гледалаца, тадашњи тренер Миљан Миљанић извео је следећих 11 фудбалера: Дујковића, Кленковског, Богићевића, Павловића, Дојчиновског, Керија, Јанковића, Карасија Филиповића, Аћимовића и Сушића. Динамо је повео у последњим тренуцима првог дела игре и дуго је успевао да чува стечену предност. Ипак, у 88. минуту Зоран Филиповић је успео да изједначи резултат и донесе велику радост навијачима; међутим, радост је још увек трајала, а Динамо је успео само минут касније да постигне и други гол за коначних 1:2. У реванш утакмици која је одиграна две недеље касније, Звезда је морала да постигне два гола како би прошла даље. Петар Кривокућа је успео у 52. минуту да донесе предност београдском клубу, али Руси су у 75. минуту стигли до изједначења. До краја утакмице црвено-бели нису успели да постигну гол за продужетак те је Динамо постао први руски клуб који је елиминисао Црвену звезду у европском такмичењу.

Звезда се реванширала у сезони 1989/90. У шеснаестини финала Купа УЕФА, Црвена звезда се састала са Жалгирисом, клубом из Литваније која је тада била део Совјетског Савеза. Прва утакмица одиграна је 18. октобра 1989. године, и Црвена звезда је забележила убедљиву победу — 4:1! Звезда је наступила у саставу: Стојановић, Јурић, Маровић, Канатларовски, Дризић, Најдоски, Просинечки, Савићевић, Панчев, Стојковић, Мркела, а тренер је био Драгослав Шекуларац. Црвено-бели су повели голом Дејана Савићевића у 30. минуту, а само минут касније Канатларовски је повисио на два нула. Тачку на Звездин „блицкриг“ ставио је Панчев који је у 33. минуту постигао трећи гол за Звезду. У наставку утакмице виђен је по један гол на обе стране; за Црвену звезду стрелац је био Дризић, те је утакмица завршена резултатом 4:1. Црвена звезда је славила и у реваншу, минималним резултатом, а гол је постигао Роберт Просинечки. Након овог двомеча, Црвена звезда је изједначила у укупном скору против руских клубова на 1:1.

На следећи сусрет Црвене звезде и руског клуба чекало се до 11. августа 1998. године. Тада је Звезда у оквиру квалификација за Куп УЕФА играла против Ротора. Звезда је била фаворит, али је забележила две тесне победе идентичним резултатом: 2:1. Прва утакмица поново је одиграна у Београду. Црена звезда је голом Далибора Шкорића повела 1:0, да би Ротор изједначио у 66. минуту голом Абрамова. Коначних 2:1 поставио је Перица Огњеновић у 90. минуту. Црвена звезда је играла у саставу: Јеврић, И. Дудић Бјеговић, Бајчетић, Буњевчевић, Илић, Шкорић, Гојковић, Пантелић, Аћимовић и Огњеновић. Екипу је са клупе водио Милорад Косановић. У реванш сусрету одиграном две недеље касније, Ротор је водио 1:0 и имао пролаз у својим рукама све до 74. минута, када је Перица Огњеновић донео славље својим навијачима. У 80. минуту, Иван Дудић је отклонио све недоумице око победника, а Црвена звезда је на тај начин повела са 2:1 против руских клубова.


Четврти одиграни двомеч је онај који црвено-белима није остао у лепом сећању. Шеснаестог септембра 2004. године, Црвена звезда је у оквиру првог кола Купа УЕФА требало да одмери снаге са Зенитом из Санкт Петербурга. По први пут, црвено-бели су прву утакмицу играли у Русији, а не у Београду. Испоставило се да је предност Зенита коју је стекао на свом терену била недостижна, јер је Зенит славио победу од чак 4:0! Црвена звезда ни у реваншу није успела макар да победи. Иако је повела голом Марка Пантелића, Црвена звезда је до краја утакмице примила два гола и на тај начин неславно завршила такмичење. Црвено-бели су у Београду наступили у саставу: Дишљенковић, Марковић, Луковић, Ђорђевић, Дудић, Бишевац, Ковачевић, Перовић, Жигић, Јанковић, Пантелић. Тренер је био Ратко Достанић.

Црвена звезда je против руских клубова стигла у ново вођство (3:2) након летошњег двомеча са Краснодаром. Ове утакмице сви се врло добро сећају па се нећемо бавити детаљима. Али, још једном ћемо похвалити цео стручни штаб и све фудбалере који су урадили велики посао пре шест месеци. Голови Срнића, Пешића, Радоњића и Канге ући ће у славну историју нашег клуба. А толико је још неисписаних страница које чекају да овековече нове Звездине хероје…
 

Повезане вести

Leave a Comment