Svi ljubitelji košarke na eks-Ju prostorima danas su ostali u najmanju ruku neprijatno iznenađeni saznanjem da je na sastanku deoničara „EKA“ održanom u Minhenu donešena odluka da od sezone 2020/21 domaća i regionalna takmičenja više neće biti i kvalifikaciona za elitno evropsko košarkaško takmičenje. Četiri mesta u Evroligi koja su bila namenjena šampionu ABA lige, najboljim ekipama španskog i nemačkog prvenstva (ne računajući ekipe koje imaju zagarantovano mesto), kao i najboljoj ekipi VTB lige (šampionu ili finalisti plej-ofa) pretvorena su u tri „vajld karda“, a četvrto mesto koje je ranije bilo predviđeno navedenim regionalnim i nacionalnim šampionatima, prenešeno je na finalistu Evrokupa.

U konkurenciji Španije, Nemačke, kao i regionalne VTB lige prosto se sam po sebi nameće zaključak da su klubovi sa ovih naših podneblja u pogledu finansija daleko inferiorniji, a upravo su finansije jedan od ključnih faktora učešća u eliti. Iako su i vrha borda Evrolige naglasili da će ABA liga u narednom periodu imati prioritet pri dodeli specijalne pozivnice, skepticizam nije jenjavao.

Povodom svega što je izrečeno na minhenskom sastamku javnosti se obratio i Domagoj Čavlović, potpredsednik ABA lige:

– „U naredne dve godine šampion ABA lige će imati sigurno mesto Evroligi. Evroliga je uvela niz novina i između ostalog promenila sistem raspodele mesta, po kome više ne postoji direktan plasman iz domaćih liga. Ipak, i u novom sistemu, ABA liga je dobila čvrste garancije da će i kroz sistem raspodele tri vajld karte imati sigurno mesto u Evroligi. Na nama je sada zadatak da zajedničkim radom ABA ligu podignemo na još viši nivo, opravdamo poverenje i izborimo se za još bolji status naših klubova.“

Svakako će nove odluke Evrolige u mnogome uzdrmati prevashodno našu regionalnu košarku, ali isto tako postaje jasno da predstavnik ABA lige u košarkaškoj eliti ne sme i ne može biti samo puki učesnik. On mora ostvarivati što je moguće bolje rezultate kako ABA liga u bliskoj budućnosti ne bi postala samo razvojna liga za igrače na putu ka bogatim klubovima širom Evrope.

Komentari

avatar
  Subscribe  
Obavesti me o