Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноДруги пишуМлађе категоријеНајновијеФудбал

Хи Шаоке отвара Звезди пут на азијском континенту

Млади кинески фудбалер, који је ове зиме стигао у Црвену звезду, Хи Шаоке у свом блогу открива своје прве импресије у вези са овим клубом, преносе кинески медији.

Његов развојни пут успорила је пандемија вируса корона, због којег је све стало, али и то време Хи користи како би се адаптирао на нову средину и једног дана успео да се отисне у неку од најјачих европских лига попут свог сународника, чији модел прати – Ву Леија.

Леи је фудбалер Еспањола и уједино и први Кинез у историји који је постигао погодак у шпанској Ла лиги.

Управо о томе машта и Хи, али пре свега, пред њим је дуг пут, који га је из Шандонг Лунена довео у Србију и Црвену звезду.

– „Као фудбалер, мој сан је да заиграм у једној од најјачих пет европских лига и да постанем светска класа једног дана. Много се трудим и борим за свој сан, а сада сам један корак ближе“ – написао је Хи у свом блогу.

Први тренинг у редовима српског шампиона био је, како истиче, шок за њега, али се убрзо навикао.

– „Био сам тотално исцрпљен и тако сам се осећао цео дан. Први тренинг са тимом био је 5. фебруар и морао сам да се пробудим у пет ујутру. Тренирао сам само сат времена, од шест до седам ујутру, али тренинг на празан стомак је био претежак за мене. Сада сам се навикао“ – истиче Хи.

Три дана касније, млади Кинез је дебитовао у свом новом клубу и показао потенцијал који поседује.

– „На мање од 20 минута пре краја, добио сам своју шансу. Играо сам као лево крило, уместо у централној позицији у нападу која је моја природна. Било је то чудно искуство за мене, али тражио сам своју прилику. Трудио сам се да покажем свој потенцијал и коначно сам искористио своју шансу и постигао погодак левом ногом“ – написао је Хи.

Хвалоспеви на рачун младог талентованог нападача долазе из домовине, где тамошњи новинари у њему виде будућност кинеског фудбала.

– „Према његовим годинама, Шаоке би требало да буде у четвртом тиму Црвене звезде, али после недељу дана, прекомандован је у трећи тим и стекао је поверење тренера“ – каже новинар Миао Јуан.

Коментатор кинеских дневних новина је такође узбуђен када је реч о будућности овог младог фудбалера.

– „Није лако за кинеског играча да игра на другом континенту. Надам се да може постати пример за наше младе фудбалере да долазе у стране клубове, чак и бољи од претходника Шао Ђађија и Сун Ђихаја.“

Хи је на крају навео да је топло дочекан у новом клубу и да се све комфорније осећа, да се навикао на живот у Србији и на рад тима.

Његов развитак се помно прати у Кини, а потенцијални излет у први тим Црвене звезде, могао би да популаризује црвено-бели клуб у најмногољуднијој земљи света, од чега би се остварили бројни бенефити.

Хи је 2004. годиште, а у овој години је одиграо и три меча у квалификацијама за Првенство Азије за играче до 16 година на којима је постигао пет погодака.

Повезане вести

Leave a Comment