Moja Crvena Zvezda
Фудбал

54 године од трагедије Безбијевих беба

Већ 54 године су прошле од велике трагедије која је у црно завила Манчестер и Европу. Тог кобног 6. фебруара 1958. године, при повратку у Манчестер из Београда, у Минхену су погинула осморица фудбалера Јунајтеда и 15 чланова посаде, тренера и новинара..

Играло се четвртфинале тадашњег Купа Европских шампиона. Прва утакмица се играла 14. јануара у Манчестеру, где је домаћа екипа победила резултатом 2:1. Звезда је на Олд Трафорду голом Тасића повела у 35. минути, али су Јунајтеду преокрет донели Боби Чарлтон и Еди Колман, који је нажалост погинуо заједно са још седам саиграча.

Реванш се играо 5. фебруара у Београду, на стадиону ЈНА. Пред око 52000 гледалаца Манчестер Јунајтед је након првог полувремена водио са 3:0, захваљујући Чарлтону који је постигао два и Виолету који је постигао један гол. Али онда у другом полувремену – друга прича. Већ у 46. минуту гол постиже чувени Бора Костић. Затим је Тасић реализовао пенал који је био досућен над њим.. И тако су се напади Звезде ређали један за другим, да би опет Бора Костић дао гол, али овај пут из слободног ударца.

Дан касније експедиција из Манчестера је кренула кући. Авион је при повратку морао стати на Минхенски аеродром да би наточио гориво. Након што су насули гориво, пилоти су два пута покушали да узлете, али нису успели. Након тога је пилот Таин направио кобну грешку. Уместо да цела експедиција преноћи у Минхену, он је одлучио да покушају поново. Због снега који је пао на крају писте, авион је изгубио брзину, те због тога није успео да полети. Прошао је кроз ограду аеродрома, да би на крају ударио у оближњу кућу, и запалио се. То је био крај једне генерације, „Безбијевих беба“.

Слика са званичног сајта Манчестер Јунајтеда/Picture from The Official Manchester United Site

 

Део кривице за оно што се десило у Минхену осећа и популарни Шеки, који је за новинаре Новости рекао:
Утакмица је била невероватна, Манчестер је водио са 3:0, а онда смо ми успели да изједначимо и имали смо прилике за потпуни преокрет. Најбоља шанса је била моја, ма стопостотна! Али, промашио сам и они су се пласирали у полуфинале. Пошто нас је Јунајтед претходно добио на „Олд Трафорду“ са 2: 1, да сам ја погодио за 4: 3 играла би се мајсторица, највероватније три дана касније у Италији. Они се у том случају не би враћали кући из Београда… Ма, ко зна колико пута сам себи рекао: „Е, Шеки, куд бре ниси био бољи голгетер, сви ти момци би остали живи да си затресао мрежу“.

Животе у овој несрећи су изгубили следећи фудбалери Јунајтеда:

  • Roger Byrn
  • Geoff Bent
  • Eddie Colman
  • David Pegg
  • Mark Jones
  • Duncan Edwards
  • Tommy Taylor
  • Liam “Billy“ Whel

Као и чланови клуба:

  • Walter Crickmer
  • Tom Curry
  • Berth Walley

НЕКА ИМ ЈЕ ВЕЧНА СЛАВА!

IN MEMORY OF ALL THOSE WHO LOST THEIR LIVES IN THE MUNICH AIR DISASTER ON THE 6TH FEBRUARY 1958. WE NEVER FORGET!

Повезане вести

5 comments

Zvezdas феб 7, 2012 at 10:46

nek im je vecna slawa

Reply
CzvBoys феб 6, 2012 at 15:53

Neka im je večna slava.. i HVALA!

Reply
raca феб 6, 2012 at 15:32

nek im je vječna slava! Pitao bi admine da li je istina da smo im mi posle tragedije dali nekolika igraca?

Reply
NRA феб 6, 2012 at 18:02

iako sam navijac Zvezde i United od malih nogu za to nisam cuo al ko zna mozda i jeste !
Al znam da je Zvezda rekla da United dobije titule Lige Sampiona tj. Kupa evropskih sampiona ili kako se tada zvao

Reply
SHERIFF феб 6, 2012 at 15:02

Eh da je Seki dao cetvrti gol…

Reply

Leave a Comment